Мен ме няма в цялата схема, казал кметът Ральо Ралев и чрез бивш шеф на кабеларка поискал 60 000 лв. от строител (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7484127 www.24chasa.bg

От януари до май вървели интензивни пазарлъци

Мен ме няма в цялата схема. Той хубаво си пие кафето и ракията с някои хора, но не и с мен. Тези думи изрекъл кметът на пловдивския район “Северен” Ральо Ралев, преди да започне изнудването на строителен предприемач, който щял да строи 5-етажен блок в района.

В четвъртък кметът бе задържан, докато тренира във фитнесзала. Арестуван беше и посредникът при искането и вземането на рушвета - бившият собственик на карловска кабеларка Иван Делевски. У него

били намерени

60 000 лв.

белязани

банкноти

от по 100

и 50 лева

Разследването започнало, след като през януари строителният предприемач изпратил сигнал до премиера Бойко Борисов, че му искат пари за одобрението на строителни книжа за блок в район “Северен” в Пловдив, съобщи зам. главният прокурор Иван Гешев.

Жалбата била изпратена от Борисов в КПКОНПИ, а зам.-председателят на комисията Антон Славчев я докладвал на главния прокурор Сотир Цацаров и в спецпрокуратурата.

Документите на предприемача за блока били внесени в район “Северен” през декември м.г.

Проектът бил готов за одобрение, дори съответният чиновник в общината написал разрешението за строеж.

“От този момент кметът, който няма никакви правомощия по процедурата, взел документите в собствения си кабинет, въпреки че няма право”, обясни Гешев.

Строителят получил индикации, че документите му са прибрани от кмета, и започнал да се интересува защо няма да бъде одобрен проектът.

“Предприемачът се чувствал притиснат в ъгъла и бил изправен пред реалната опасност да фалира”, уточни Гешев.

Строителят и негови близки разговаряли с различни хора от общината - архитекти и други длъжностни лица.

Те пък изчислявали колко е разгърнатата застроена площ (РЗП) на блока и колко ще спечели той от нея. Различни хора били готови да решат проблема срещу заплащане, като предприемачът чувал все 60 000 лв.

При разговор с поредния човек от строителния надзор, от когото бизнесменът потърсил помощ, той предложил да го свърже с много близък приятел на Ралев.

След срещата на човека от строителния надзор и приятеля на Ралев отново била изречена сумата 60 000 лв.

Тогава предприемачът изтеглил документите и се обърнал към премиера.

От януари до май започнали безкрайни разговори и пазарлъци между кмета, посредника и предприемача.

В един от многото записани със СРС се казвало, че посредникът е много сериозен, че

всички

кметове

в Пловдив

му ходят на

гости в Гърция

Това е бившият тв бос Иван Делевски, който преди години бил собственик на “Евроком” в Карлово, казаха запознати с разследването. За него е известно, че е родом от Карлово. Освен с телевизия и доставка на интернет се занимавал и с петролен бизнес. Държал няколко бензиностанции. Впоследствие се отказал от търговията с горива и съдружието си в “Евроком” и излязъл от всички фирми, в които участвал. Говори се, че повечето време бил в Гърция, където има къща.

Предприемачът обаче обявил, че иска първо да получи разрешение и после да даде парите.

След това отново внесъл документите, но получил отказ. Според свидетели - защото

кметът

попитал

получени ли

са парите,

а посредникът отвърнал “не”. Въпреки това продължили интензивните пазарлъци. На строителя било обяснено да не си изтегля документите, които ще бъдат подписани, щом е готов с парите.

В един момент посредникът му предложил да сключат договор, срещу който се задължавал да строи хале на предприемача. “Попитал го: Не се ли сещаш защо, ако такъв договор имаше Иванчева, щеше да се отърве”, обясни Гешев. Идеята била 60 хил. лв. да са капарото, а след като се развали договорът по вина на инвеститора, то да остане у посредника. Договорът бил подписан, но после развален, защото строителят се притеснил, че може да му вземат блока.

Парите били дадени в четвъртък и процедурата - задвижена. Банкнотите били предадени на посредника в колата му. Той дори мислел да обикалят чейндж бюрата в града, за да заличат следите, ако парите са белязани, но се отказал. Днес спецпрокуратурата ще поиска постоянен арест на Ралев и Делевски.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Съпругата на нападателя на хокейния "Питсбърг" Евгени Малкин - Ана Кастерова, попадна в Топ 20 на най-сексапилните жени в Русия. Класацията бе изготвена от читателите на местното издание на списание "Максим". Красивата госпожа, която е спортна водеща, заема 17-ото място. Първа в певицата Ана Плетньова

Съпругата на Рио Фърдинанд – Кейт, се ядоса на коментар в социалните мрежи. Тя беше обвинена от последовател в лъжа, че кара тежка бременност. Това извади извън нерви жената на бившия капитан на "Манчестър Юнайтед", която го нареди добре под коментара. Кейт е в напреднала бременност и в скоро време тя ще дари Фърдинанд с четвърто дете

Бившата половинка на Григор Димитров - Никол Шерцингер, намери време в натоварения си график за малко глезотии. Тя сподели в социалните мрежи момент от релаксиращия си ден, в който се наслаждава на инфрачервена сауна. 42-годишната певица вдигна градусите на последователите си с горещи снимки по бельо, което само подчертаваше пищните й форми