България влиза в чакалнята на еврото до юли 2020 г. (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7485277 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов съобщи, че България влиза в чакалнята на еврото до юли 2020 г.

За година трябва да се подобри управлението на държавните фирми, да се запази стабилна банковата система и ръстът на доходите

България може да се присъедини към валутния механизъм II до 12 месеца, съобщи във фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов. Той цитира доклад на “Стандард енд Пуърс”. С него в събота агенцията потвърди кредитния рейтинг на България с положителна перспектива.

Валутният механизъм II е всъщност т.нар. чакалня на еврото, в която дадена държава престоява преди да въведе единната европейска валута. За влизането в механизма България подаде документи пред Европейската централна банка и ЕК през юни 2018 г. и отговор се очакваше в рамките на година. Най-вероятно той ще е, че България може да влезе във валутния механизъм до юли 2020 г.

Дотогава се очаква вече да са минали всички размествания на основните постове в ЕЦБ и ЕК след евроизборите от 26 май. Освен това трябва да бъдат обявени и резултатите от стрес тестовете, които ЕЦБ в момента провежда на част от банките в България. От тях до голяма степен ще стане ясно дали страната ни е готова за влизане в банковия съюз на ЕС, а оттам и за приемане на еврото.

В рамките на следващите няколко месеца трябва да са изпълнени и мерките за подобряване на управлението на държавните фирми. Това е един от поетите ангажименти в пътната карта за въвеждане на еврото, които България пое. Вече е готов проектът за нов закон за държавните предприятия и се очаква неговото гласуване в парламента.

В следващите 12 месеца страната ни трябва да докаже, че ръстът на доходите остава устойчив. Наскоро в доклад на ЕК за макроикономическите дисбаланси бе отбелязано, че БВП на човек от населението у нас все още е около 50% от средния показател за ЕС.

Изпълнението на тези и още няколко ангажимента би довело и до повишение на кредитния рейтинг на България. В събота от “Стандарт енд Пуърс” посочиха, че биха го повишили при влизане на България във валутния механизъм II. По-нататъшен напредък в структурните и институционалните реформи също би довел до повишаване.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни