Отказват лечение на носители на вируса на ХИВ, търсят си правата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7485752 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Отказаха лечение на носители на вируса на ХИВ, съобщи бТВ.

За проблема потвърждават пациенти, лекари и пациентски организации.

Болниците в страната, в които могат да се лекуват ХИВ-позитивните са пет, а пациентите – над 3100. На тези места се проследява състоянието им и се регулира терапията. В случай на друго заболяване, пациентите търсят специалисти. Но често получават отказ, въпреки законите.

Когато в средата на 20-те си години научава, че е инфектиран с ХИВ, мъжът се изненадва. Защото всяка година е ходил на рутинни прегледи. Заради друг здравословен проблем той се нуждае от операция – има изкривяване в областта на носа, което му пречи да диша.

„Дойде моментът, в който имам сумата. Тя не е малка. Но поради факта, че имам ХИВ, ми се отказва от доста доктори вече”, каза мъжът и допълва, че е споделил за ХИВ вируса още на първия лекар, с който се консултира.

Вече е изпратил запитвания към десетки болници. От половината получава отказ, а от останалите – мълчат.

Друг човек също се е сблъсквал с подобен проблем, след като споделя ХИВ-статуса си на зъболекар.

„Директно ме изгони с това, че аз не трябва да бъда лекуван от него. Че съм опасен за него и за неговите пациенти”, посочи още той.

Пациентските организации потвърждават за проблема. Потвърждават и лекари от отделенията, които следят пациенти като по-горе споменатите мъже.

Освен че не е морално, да се отказва лечение е и незаконно. И подлежи на глоба от 300 лв. до 1000 лв. Пациентите не са длъжни и да съобщават ХИВ-статуса си, като и това не е причина за отказ.

Дали има санцкионирани лекари – от здравното министерство не дадоха данни, но заявиха, че сигналите са един-два годишно.

През май тази година мъж с ХИВ почина, след като няколко болници му отказаха лечение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.