Караха кану в пловдивски подлез, глътнал 7 млн. лв. (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7487468 www.24chasa.bg
Новият подлез на ул. “Гладстон” в Пловдив заприлича на море.

- Два пороя потопиха най-новите

и скъпи булеварди, на места

водата стигаше до кръста

- Недоумявам защо не се строи южен

обходен колектор, каза областният

управител Здравко Димитров

Два пороя в рамките на два дни удавиха Пловдив. Най-страшни бяха обновените за десетки милиони левове булеварди - по тях граждани тръгнаха с канута, за да оказват помощ на закъсали автомобили. Липсва само рибата, шегуваха се мрачно пловдивчани.

Точно 55 дни се навършват от тържественото рязане на лентата на транспортния подлез на ул. “Гладстон”. Според някои това е най-скъпият басейн в града. В продължение на 8 месеца съоръжението беше затворено за основен ремонт и в него бяха вложени 7 млн. лева. Осветление, хидроизолация и преасфалтиране включваше реконструкцията. Точно този подлез в петък и неделя се превърна в капан. Водата стигаше до кръста. Още при пускането му в експлоатация кметът Иван Тотов предупреди, че при по-обилни валежи е възможно да се събира вода. Самият подлез е строен през 80-те години на миналия век.

Според пътни експерти обаче при такъв мащабен и скъп ремонт е

трябвало да бъде

предвидена

помпена

отводнителна

система

за подобни ситуации, а такава няма. Въпреки новата хидроизолация течове се виждаха и по стените. “Силни дъждове е имало и преди, но подлезът на “Гладстон” никога не е бил в такова състояние, категорични са те.

Кметът на район “Централен” Георги Стаменов отвръща, че последните два пороя са били изключително тежки. “Целият отток от хълма Бунарджика се стичаше по бул. “Руски” и по наклона се събра в подлеза на “Гладстон”, където е най-ниската точка. От източната страна пък по бул. “Мария Луиза” водата също влезе в транспортното съоръжение. Няма система, която да поеме за толкова кратко време такова огромно количество”, обясни той.

Според шефа на националната пожарна Николай Николов в Пловдив са се излели в неделя над 70 л на кв/м. По тази причина всички подлези в града бяха затворени. МВР официално предупреждаваше гражданите да не ги използват. Синоптици разясниха, че падналите валежи под тепетата надминават двойно месечната норма.

Още два чисто нови булеварда - “Руски” и “Васил Априлов”, заприличаха на Амазонка. Възловите артерии в центъра на града са пуснати миналата година. Над 17 млн. лева са налети в тях. Но това не ги пощади от водния ад. Десетки автомобили бяха блокирани. “Проблемът на “Васил Априлов” идва от западните склонове на Бунарджика. Водата от малките улици се стича към булеварда, който се явява ниска точка”, обясни кметът на “Централен”. На въпроса

защо при

реконструкцията

му не са

поставени тръби

с по-голям

диаметър,

отговаря, че това е било инженерно решение на специалистите от ВиК. Според Стаменов цялата канализационна система на Пловдив е насочена към пречиствателната станция.

“Но когато едновременно се излива силен дъжд в центъра и в районите “Тракия” и “Източен”, се получава водна тапа и станцията не може да поеме количествата. Затова е наложително да се изгради южен обходен колектор”, каза Стаменов. Същото мнение изрази и областният управител Здравко Димитров.

“За този проект се говори отдавна. Той е ключов за града и недоумявам защо не се реализира. През 10 г. се случват наводнения в Пловдив. Необходимо е редовно почистване на коритото на Марица и на шахтите, които са под контрола на общината”, добави губернаторът.

Той съобщи, че и областната администрация била наводнена и разпоредил да бъде закупена помпа.

Едни от най-големите наводнения бяха в район “Южен”. Зоната около плувен комплекс “Нептун” се превърна в истинско море, а преминаването дори с високопроходим автомобил бе невъзможно. Транспортният бос Петко Ангелов се оплака, че 40 минути обикалял с джипа си и не е могъл да се добере до дома си в “Южен” Според специалисти проблемът в този район идва и от презастрояването му.

Улиците и

булевардите са

тесни, сградите

никнат една

след друга,

а съществуващата канализация не е в състояние да поеме придошлите води.

Пешеходните подлези в града при всеки по-обилен дъжд се превръщат в езера. Така се получи и в неделя. Там, където има търговски обекти, е съсипана стока за хиляди левове. Продавачи в подлеза на Централна гара плачеха от отчаяние. Районни кметове твърдят, че ако принудително се изпомпва водата от подлезите по време на бедствие, то тя ще отиде в домовете. “По-добре да имаме самообладание за 1 час да се оттече, отколкото да напълним жилищата”, казват местните управници.

Още в първите часове на потопа в Пловдив се събра кризисният щаб, в който влизат пожарна, полиция, местна власт. Кметът Иван Тотев отсъства, тъй като е в планиран отпуск извън града. 650 сигнала са получили огнеборците в рамките на 4 часа. Хора се оплакаха, че по час и половина не са могли да се свържат с тел. 112 да съобщят за плувнали изби и гаражи. Пет болници бяха наводнени. 30 души, сред които жени и деца, са спасени от закъсали автомобили. 130 хлапета пък са били евакуирани от Дома на културата, където били на мероприятие.

“Бяхме много притеснени, тъй като в Пловдив имаше над 12 изключително критични точки. Една от тях беше управлението на НКЖИ. Там оставаше още половин метър и водата щеше да залее елтабла, което пък можеше да изключи цялото напрежение по жп линията”, заяви вътрешният министър Младен Маринов. Той пристигна в града в понеделник сутринта, за да се запознае с обстановката. Маринов

не е вярвал, че

ситуацията ще

бъде толкова

бързо овладяна

и в понеделник пловдивчани ще могат да отидат на работа. Само 16 градски автобуса не са успели да излязат навреме. Над 400 полицаи, пожарникари и доброволци са участвали в отводняването. На помощ са се притекли и огнеборци от Кърджали и София.

“Шахтите в града се поддържат, но при силни валежи за кратко време падат клони и ги запушват”, уточни шефът на националната пожарна главен комисар Николай Николов. Директорът на “Чистота” Иван Стоянов каза, че шахтите са били изчистени. Те са 17 000 и поддръжката им е поверена на общинското предприятие срещу 1 млн. лв. годишно.

Янтра стигна почти 6 метра в Търново, заля “Св. 40 мъченици”

Парче от противоградна ракета падна до леглото на 91-годишна жена в с. Остра могила

След 3-часов нощен порой над Велико Търново река Янтра заля двора на църквата “Св. 40 мъченици” в Асеновия квартал. Под вода се оказаха и части от улица “Крайбрежна”.

Заради тревожно придошлите води на Янтра и Белица, които застрашаваха и Дебелец и Килифарево

кметът Даниел

Панов обхождаше

критичните

участъци още от

3 ч през нощта

От неделя той бе наредил денонощен мониторинг и информация постъпваше в кризисния център в общината на всеки 15 минути. 

Пикът от 110 л/ кв. м дъжд бе около 6 ч сутринта в понеделник, когато Янтра достигна ниво от 5,85 м при критично малко над 6 м. След това обаче голямата вода започна да се оттича. В следобедните часове реката спадна с около 2 м.

Приливната вълна създаде проблеми по поречието. Кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев обяви частично бедствено положение заради затлачен мост край с. Първомайци. Довлечените от придошлата река клони и дънери затапиха част от дигите на моста и го превърнаха в бент. Движението по републиканския път Поликраище-Елена бе спряно и със специализирана техника започна почистване от събралите се наноси.

Пороен дъжд, продължил час и половина, нанесе щети и в община Елена.

Две мълнии една

сред друга

запалиха къща

в Казанлък в 2 ч през нощта. Почти по същото време парче от противоградна ракета с дължина около 30 см проби покрива на къща в с. Остра могила и падна до леглото на 91-годишната Стефка Бонева. Като по чудо няма пострадали. В запаления от гръмотевиците дом 72-годишният Михаил Михайлов и 58-годишната му сестра Красимира се събудили от тътен, а стените се разтресли като при земетресение.

Община Казанлък обяви, че ще поеме разходите по възстановяването на къщата. Стопаните ѝ прекараха първата нощ при роднини, а сега ще получат и временно общинско жилище. Двама строителни предприемачи се заемат с ремонта, а от строителните хипермаркети в града ще дадат материалите.

Вътрешният министър Младен Маринов благодари на общината и бизнеса за бързата реакция. Той се се срещна с пострадалите и им пожела кураж и сила. Каза още, че напълно разбира, че човек без дом се чувства несигурен.

Напрежение имаше и в казанлъшкото село Средногорово, където паднаха 70 л/кв. м.

Кметът на община Опан Генчо Колев обяви частично бедствено положение до четвъртък заради наводнения в домовете на много хора и на селскостопански постройки в няколко села. Ако водата продължи да се покачва, местната власт е готова да евакуира заплашените.

27 обекта са били отводнявани от екипи на пожарната в Пазарджик след големия порой над града в неделя. Наводнени са били основно улици, кръстовища, автомобили, приземни етажи и мазета на частни и обществени сгради. Повикванията на телефона за спешна помощ са били над 50, съобщиха от областната противопожарна служба.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След доцент Деси Бакърджиева става професор Лили АНГЕЛОВА снимки: Пламен КОДРОВ Над 200 симпатични и пищящи фенки на Наум Шопов-младши дойдоха на прожекцията на сериала "Откраднат живот" в столично кино, видя "България Днес". "По-полека, една след друга", радваха се фотографите на интереса, който предизвика синът на Христо Шопов

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да