Изпитите след 4-и клас: рекордно високи оценки по български, по математика и “Човек и общество” падат (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7489493 www.24chasa.bg
Над 60 000 ученици минаха изпити след 4-и клас.

Смолян и София отличници, в Монтана и Сливен са най-зле

Рекордно високи оценки по български език и литература са постигнали четвъртокласниците на националното външно оценяване. Това отчетоха вчера от Министерството на образованието и науката.

Изпит по български език и литература, математика, човекът и обществото и човекът и природата държаха над 60 500 ученици от 1796 училища.

Учениците са се справили по-добре на изпита по български и литература и са вдигнали резултата с 5,01% в сравнение с предходната година. А спрямо 2017-а успехът им е с 6,02% по-висок. Средният резултат по български език и литература е 77,69%.

През тази година учениците

не са се

затруднили на

диктовката

и са постигнали по-високи резултати.

Като цяло по 4-те предмета резултатите от националното външно оценяване са напълно съизмерими с тези от предходните години, казват експертите.

Най-високи оценки са получени по “Човекът и природата”. Тук резултатите показват 81,28% успеваемост, но като цяло те са по-ниски с 1,53% в сравнение с 2018 г.

Най-зле са се представили четвъртокласниците по “Човекът и обществото”. Там оценките са по-ниски с 4,44% в сравнение с 2017 г., а средният успех е 77,8%.

Трудно за учениците остава и външното оценяване по математика. Спрямо миналата година са си понижили оценките с 1,69%, но все пак постигат с 4,95% по-високи в сравнение с 2017 г., когато при 11-годишните бе наблюдаван срив в решаването на задачи. Сега средната успеваемост на този изпит е 75,25%. Иначе

най-ниските

резултати

учениците са

постигнали на

въпросите със

свободен отговор Причината е, че на тях трябва да допълнят или създадат кратък текст. “При въпросите с избираем отговор се запазва тенденцията за висок процент верни отговори”, съобщиха от образователното министерство.

За поредна година най-добре са се представили учениците от Смолян, София-град и Варна.

Сливен, Монтана и Силистра са последни по български, по останалите три предмета до Сливен и Монтана на опашката се подрежда Шумен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа