Юнкер: Някои държави от ЕС още не са съгласни за начало на преговори със Скопие

https://www.24chasa.bg/novini/article/7489525 www.24chasa.bg
Жан-Клод Юнкер с македонския премиер Зоран Заев. Снимка РОЙТЕРС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че все още някои държави от ЕС се възпротивяват на възможността за начало на преговори за присъединяването на Северна Македония към общността. Той направи това изказване на съвместна пресконференция с македонския премиер Зоран Заев, съобщи БТА.

Нашата обективна оценка е, че Северна Македония е готова за начало на преговорите за присъединяване към ЕС. Някои държави се въздържат и ще направя всичко възможно да ги убедя в необходимостта да се предприеме тази историческа стъпка, посочи Юнкер.

Съветът на ЕС ще обсъди въпроса по-общо този месец. Желанието на ЕК е да бъде взето решение през лятото, поясни той. Попитан дали очаква след изборите в Гърция да бъде преразгледано споразумението между Скопие и Атина, Юнкер заяви, че договорката е между правителства и затова не очаква промени. Договорът е договор, добави той.

Северна Македония не може да става жертва на това как държави от ЕС спазват или не спазват върховенството на закона. Горд съм от напредъка, отбелязан от Северна Македония, от смелостта в предприетите стъпки. Това е блестящ пример за региона. Договорите на Скопие със София и Атина показват необходимоста от култура на политическите отстъпки. Други в региона трябва да сторят същото, коментира Юнкер.

Заслужаваме покана за преговори и се надявам да я получим това лято, заяви премиерът Заев. Той определи мнението на ЕК, че страната му е готова за преговори, като най-добрата оценка от началото на европейските усилия на Скопие. Показахме, че сме способни на отстъпки. Това бе поискано от нас, сторихме го и сме готови да започнем преговори, сега е ред на ЕС, топката е в европейското поле. Не очакваме незабавно приемане в ЕС, добави премиерът.

Ако Европа продължи да ни насърчава и ни дава справедливи и заслужени възможности, ще можем по-бързо да постигнем успех. Решението (за начало на преговорите) трябва да се вземе според постиженията, добави той, попитан дали Албания не би могла да бъде пречка в процеса. Знаем пред какви обстоятелства е изправен ЕС, но той привлича със способността си да преодолява препятствията с мирни средства, добави Заев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" ще стартира следващия сезон така, както завършва този - с осакатен отбор. Причината е, че в момента никой не мисли за селекция на "Герена", научи "България Днес". Повечето тимове вече си осигуриха по няколко нови попълнения. "Сините" имат по-важни неща за решаване - борят се за своето оцеляване

Националът Кирил Десподов катери планини. Крилото се раздели с австрийския "Щурм", където игра под наем, и се прибра за ваканция в България. Десподов разпуска със срещи с приятели и разходки в природата, като последната му бе на Витоша. По-късно той вечеря със стара приятелка - журналистката Кристина Патрашкова

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя