Политик от България в румънската афера за 45 млн. евро с Иван Универсалния и Мила Георгиева

https://www.24chasa.bg/novini/article/7489564 www.24chasa.bg
СНЕЖИНКА СТОЙКОВА

Снежинка Стойкова е зам.-председател на Движение за социален хуманизъм, два пъти е била кандидат за депутат

Кандидатът за депутат и зам.-председател на Движение за социален хуманизъм Снежинка Стойкова ще бъде съдена в Румъния по аферата за 45 милиона евро за доставка на храни за бедни. Това показа проверка на “24 часа”.

Освен Стойкова обвиняеми са Иван Танев-Универсалния, син на бивш земеделски министър, подсъдимата по две дела в Специализирания наказателен съд Мила Георгиева, която е доведена дъщеря на ексшефа на митниците Христо Кулишев, и Стефка Стоева - пълномощник на българската фирма “Ви Ем Корпорейшън”, чрез която са откраднати парите. Съучастник на българите е румънецът Сорин Гъздак, зет на бивш депутат.

Разследването на Националната агенция за борба с корупцията в Румъния е от 2012 г. Тогава българската фирма “Ви Ем Корпорейшън” кандидатства за доставка на продукти за бедни. Собственик е Валери Милорадов, който обаче е подставено лице. Реално дружеството се контролирало от Иван Танев-Универсалния и тогавашната му партньорка в бизнеса Мила Георгиева. Пълномощник на “Ви Ем корпорейшън” пред румънските власти е била Снежинка Стойкова. Според прокуратурата Иван Универсалния и Мила Георгиева са я принудили да внесе фалшиви документи в местната Агенция за плащане и интервенции в земеделието, за да може “Ви Ем Корпорейшън” 

да спечели два

договора за

доставка

на храни

Според тях българското дружество трябвало да осигури 36 т бяло брашно и 17 млн. бутилки олио. Румънецът Сорин Гъздак пък декларирал, че може да достави на “Ви Ем Корпорейшън” 37 т брашно. 

Банка от България издава гаранция на “Ви Ем Корпорейшън”, договорите са сключени, а парите са преведени. След това обаче са доставени около 30% от брашното и 3% от олиото. Щетата за румънската държава е оценена на 45 млн. евро, за което започва дело. По същия случай продължава друго разследване за пране на пари, защото средствата са преведени от българската фирма в друга държава, за да се заличат следите. Агенцията за плащания и интервенция в Румъния започва да търси парите от банката, издала гаранцията, която все още води дело у нас за заличаването ѝ като кредитор на “Ви Ем Корпорейшън”. Оказва се, че и тя е жертва на схемата на Иван Универсалния и Мила Георгиева.

Няколко месеца след договорите на “Ви Ем Корпорейшън” с румънската агенция през декември 2012 г. Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха бандата на Иван Танев-Универсалния и Мила Георгиева за данъчни престъпления, която е действала в България и е ощетила бюджета с 50 млн. лв. Танев успя да избяга и се скри в Дубай. Издирваха го с червена бюлетина в Интерпол, но наскоро снимката му изчезна от списъка с най-търсените по света бандити. Мила Георгиева и още няколко души бяха дадени на съд по същото дело, което беше прекратено.

През 2015 г.

отново я

арестуваха

за поръчкови

убийства,

търговия с

дрога и палежи

 Години след договорите за доставка на храни в Румъния, когато тече разследването срещу нея, Снежинка Стойкова гради политическа кариера в България. Преди това е била сътрудник на правната комисия в парламента. През 2014 г. е кандидат за депутат от листата на “БСП Лява България” като квота на партньорската партия ДСХ. След смяната на ръководството при червените ДСХ вече не е коалиционен партньор. През 2015 г. е кандидат и за общински съветник. През 2017 г. Стойкова отново напира към парламента, вече от листата на “АБВ - Движение 21”, но отново не успява. От 2016 г. досега тя е зам.-председател на ДХС.

“24 часа” потърси Снежинка Стойкова на мобилния телефон за повече подробности по румънската афера. Когато разбра откъде я търсим, прекъсна връзката.

Снежинка Стойкова е била и в Съвета на директорите на “Димел мес” - една от фирмите, контролирани от Иван Танев-Универсалния в миналото. Заедно с нея в борда е била и моделката Цветелина Бранкова-Танева, съпруга на Иван Универсалния.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа