Цацаров предлага ВСС да избере негов наследник на 14 ноември

https://www.24chasa.bg/novini/article/7490599 www.24chasa.bg
Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г.

Процедурата за наследник на главния прокурор Сотир Цацаров да бъде открита на 15 юли и да приключи с избор на 14 ноември, предложи самият Цацаров на заседание на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Колегите му го подкрепиха и решиха времевият график да бъде внесен за гласуване от пленума на ВСС, в който освен прокурорската колегия участва и съдийската.

Преди да обяви датите, Цацаров декларира, че е за старт на процедурата за възможно най-ранната дата, която по закон се пада 10 юли. Мандатът на Цацаров изтича на 10 януари 2020 г.

След 15 юли главният прокурор предлага следващи 4 заседания на 18, 22, 25 и 29 юли да бъдат издигани кандидатури за обвинител №1. Номинации могат да правят не по-малко от трима членове на прокурорската колегия на ВСС и министърът на правосъдието.

В хронограмата е отбелязано, че 12 август е крайният срок, докогато кандидатите ще могат да представят писмените си концепции за главен прокурор. През октомври ще има заседания за доклади на комисиите за атестирането и конкурсите и професионална етика, които ще подложат на подробен анализ качествата на номинираните.

6 ноември е датата, до която ВСС ще приема въпроси и становища за кандидатите от неправителствения сектор.

Изборът на нов главен прокурор ще е успешен, ако един от кандидатите получи поне 17 гласа от общо 25-членния ВСС. След избора съдебните кадровици изпращат предложението за следващ обвинител №1 до президента за издаване указ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона