Историци: Дракула е българин

https://www.24chasa.bg/novini/article/7490760 www.24chasa.bg
Николай Овчаров и Пламен Павлов СНИМКА: Дима Максимова

Влад Цепеш - Дракула, воеводата на Влашко, е българин, заявиха във Велико Търново известните професори Николай Овчаров и Пламен Павлов. Проф.Овчаров вече откри следи от обсадата на Дракула на средновековната крепост "Калето" в Свищов през 1461 г. Това го накарало да се зарови във влахо-български грамоти, за да покаже с факти, че Търновското царство и влашките воеводи са кръвно свързани. Нещо повече - до края на XVII в. масово говоримият език за аристокрацията във Влахия е българският, сочат старинните документи, които учените цитираха.

"До XIII в. земите на север от Дунав са български. Управлявани са от български боляри - т.е. владетелите са българи по произход", обясни проф.Овчаров. Влашките и молдовските воеводи, които продължават битката срещу османците след падането на България, са издънки на българо-куманската династия Басараб.

"Влад III Цепеш е внук на воеводата Мирчо Стари - съратникът на цар Иван Шишман. Те са най-последователните борци срещу османското нашествие на Балканите. За разлика от останалите владетели, те никога не дават войска в Османската армия. Мирчо Стари дава този клон на династията, от която е Влад Цепеш", разказва Овчаров.

Влад Цепеш СНИМКА: Уикипедия

Според документи от XV-XVI век името на Дракула е Йоан Влад. "Нещо, което румънските историци абсолютно избягват. Йоан е българското царско име. Идва от Йоан Рилски - българският светец покровител. Българската държава не съществува, но традицията се продължава от влашките и молдовските воеводи", допълва археологът.

Дракула пък нямало нищо общо с вампирството и не означавало "дявол". "Дракула" идвало от това, че баща му Влад II членувал в Ордена на Дракона, създаден в началото на XV в. за борба срещу турците. "Цепеш" го нарекли завоевателите заради склонността му да набива на кол пленниците.

Според проф.Пламен Павлов прародител на Дракула е боляринът Басар, чийто гроб е в църквата "Св.40 мъченици".

Влад Цепеш управлявал 3 пъти от 1448 до 1476 г. -два пъти е свален, а накрая е убит при междуособици.

"Дракула има два похода на юг от Дунав. Първият е от 1458 г.Вторият е най-големият и за него научаваме от личното писмо на Влад до унгарския крал Матияш Корвин от 11 февруари 1462 г. Използвайки това, че тая зима била особено студена и Дунав бил замръзнал, именно по тази причина той може да осъществи през зимата на 1461-1462 г. това голямо нападение, в което са превзети 17 града. В тази голяма акция, както той се хвали, сумата на убитите турци е 20884, като голя част от тях са били набити на кол. В Свищов са убити 410 завоеватели", разказва Овчаров.

Дракула пише писмото с надежда за помощ от унгарския владетел, но подкрепление не идва и през лятото на 1462 г. той прави самостоятелна кампания. Силите му не стигат и се налага да бяга в Унгария, където го обвиняват в измяна. Хвърлен е във Вишеград, където лежи 12 г.

Според проф. Пламен Павлов Дракула е запомнен с феноменалната си жестокост, която обаче има своите обяснения. "Той на 13 г. е пратен като заложник в султанския двор, заедно с брат си Радо. Има едно обяснение - че понеже бил много палав, непрекъснато го наказвали и дори се опитвали да го накарат да приеме исляма, но той не се е съгласил. Другото обяснение е, че Мехмед II - завоевателят на Константинопол, имал сексуални щения към по-малкия му брат, което го пише византийски историк. Оттам той ги намразва и си отмъщава цял живот", допълва проф.Павлов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От неловка среща очи в очи с бившия си любовник, който едва не я прати в гроба, се спаси красавицата Симона Тодорова! Тя можеше да се появи вчера в Бургаския окръжен съд на разпоредителното заседание срещу душманина си Михаил Станчев, но не намери сили да го стори. Това не попречи на младата дама да поиска от някогашната си тръпка 70 бона

Славата на българския спорт обсъдиха насред улицата топжурналистът Крум Савов и бившият президент на "Левски" – София, Томас Лафчис, видяха топпапараците на "България Днес". Легендарният вратар от близкото минало и Савов кахърно дискутираха драмите в родния футбол и гръмотевичните падения на българските национали на зеления килим.

Дегизирана на шопинг. Така топпапараците на "България Днес" изловиха певицата, дизайнер и текстописец Ваня Щерева. Русата авторка си напазарува, без да бъде разпозната от фенове, в столичен магазин, тъй като се бе скрила зад шапка с козирка, дълъг черен панталон и бяла риза, закопчана почти до брадичката.