Порязаните от ТЕЛК могат да се явят отново пред комисия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7491519 www.24chasa.bg
КИРИЛ АНАНИЕВ

Сумират болестите, ако поне

две дават над 50% инвалидност

Процентът за инвалидност отново ще се определя по нова формула, реши правителството днес. Така границата за сумиране на заболявания пада от 80% на 50%. Занапред при най-малко две заболявания, които носят над 50% инвалидност, оценката ще се определя по най-високия процент плюс 20% за останалите заболявания.

За поправките настояваха хората с увреждания, защото правилата ги ощетяват и лишават от социални придобвки. Именно затова всички, които са получили ТЕЛК по досегашната наредба, която влезе в сила на 3 август 2018 г., ще могат да подадат заявления за преосвидетелстване. Те обаче ще имат само един месец, за да се явят повторно пред комисията.

Досега съпътстващите заболявания носеха 20% само ако водещата диагноза е с над 80% инвалидност, а съпътстващите - над 50%. Анализ на МЗ показа, че при 7,9% от преосвидетелстваните по сега действащата методика е бил определен по-нисък процент намалена работоспособност. Според хората с увреждания пък при 14,5%, оставащи в диапазона 50-100%, се понижава групата инвалидност и са загубили права. Други 4,7% са отпаднали от системата, защото са паднали под 50%.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан