Цветан Василев лобирал за главен прокурор през 2012 г., платил 50 000 евро за пиар

https://www.24chasa.bg/novini/article/7491661 www.24chasa.bg
Бисер Лазов СНИМКА: Архив

Иван Гешев прогнозира предстоящото състезание за избор на нов обвинител №1 да е по-брутално и кално

Банкерът Цветан Василев дал 50 хил. евро на френски лобист, за да помогне с пиар акция при избора на главен прокурор през 2012 г.

Поредната доза разкрития около Василев, който се укрива в Белград от 2014 г., бе изнесена от основния свидетел по делото КТБ Бисер Лазов в сряда. Той е дългогодишен главен счетоводител на Василев. От средата на март в няколко поредни съдебни заседания в спецсъда описва как е била източена банката и събития, на които е присъствал.

В началото на септември 2012 г. Василев съобщил на Лазов, че “ще го поразходи с личния си самолет”. Счетоводителят запомнил пътуването, защото било единственото му със самолета на банкера.

Вечерта преди полета Василев го повикал в дома си в кв. “Бояна” и му съобщил, че ще пътуват до Париж на следващата сутрин, но ще носи 50 хил. евро и е “добре да разделят парите за всеки случай при проверка”.

Това направили в помещение до ВИП залата на летище София на другата сутрин. Василев дал на Лазов пачка от банкноти от по 500 евро, общо 25 хил. евро. Толкова оставил и за себе си. После напъхали парите в джобовете си.

“В Париж

ще имам срещи,

защото искам

да помогна на

приятел”,

обяснил целта на пътуването банкерът.

По време на полета той говорил, че се подготвя сделка, с която да придобие мажоритарния дял от БТК. (За сделката виж в карето.) Прогнозната стойност на инвестицията била около 88 млн. евро, а парите щели да се осигурят от КТБ като кредити.

Във френската столица Василев и Лазов отишли в бизнессграда, където ги чакал Димитър Абаджиев. (По онова време той бил адвокат, а сега е посланик в Саудитска Арабия - б. р.) След малко към тях се присъединил и французин. Василев поговорил с него на френски, като не пропуснал да отбележи, че това е любимият му език. После минали на английски.

“По време на разговора на няколко пъти бе споменато името на Бойко Найденов. (Тогава зам. главен прокурор - б.р.). Стана ясно, че французинът се ангажира да проведе лобистки и пиар мероприятия”, добави Лазов. В една от паузите Василев му казал да даде парите.

“Погледна ме съсредоточено. Сложи пръст на устните си и каза: Нали

разбираш за

какво става

въпрос, нито

дума на никого”,

добави Лазов.

После отишли в изискан ресторант в Булонския лес, където останали доста време. “Менюто беше на френски, но с помощта на Василев се справих”, призна Лазов.

По някое време към тях се присъединил и бившият депутат, а сега посланик в Арабските емирства Димитър Абаджиев. Василев поискал да поговорят с него насаме.

Банкерът и Лазов се прибрали в София към 21,30 ч, а на другия ден Василев се държал така, все едно никога не е ходил със счетоводителя си в Париж.

“Свидетелят разказа как Цветан Василев в присъствието на политическо лице плаща 50 хил. евро на лобист, за да направи пиар кампания за един бивш кандидат, или може би тогава е бил кандидат за главен прокурор в очите на някого”, каза зам. главният прокурор Иван Гешев извън съдебната зала. Той е първият наблюдаващ прокурор по делото КТБ и затова присъства на заседанията.

Според него това обяснявало всичко, което се

изсипало в

следващите

години върху

главния прокурор

Сотир Цацаров

и прокуратурата.

“Чухте как политико-икономическата мафия се опитва да си назначи главен прокурор при един предишен избор”, добави Гешев.

Бойко Найденов обаче не бе издигнат като кандидат за главен прокурор през 2012 г.

Според Гешев, който е едно от спряганите имена за наследник на Сотир Цацаров, това, което щяло да се случи сега в надпреварата за избор на нов главен прокурор, щяло “да е много по-брутално от това, което описва свидетелят в съдебната зала”. Гешев прогнозира, че

ще се купуват

магистрати,

политици,

журналисти

за окаляне

Причината - сега били засегнати сериозни олигархични интереси на хора, които се укриват в съседни държави или са в ареста. Засегнати били и т.нар мутри, телефонни измамници, терористи, а през 2012 г. прокуратурата била в летаргия.

“Продължавам 99% да смятам, че дори някой да ме предложи, да не участвам в това състезавние (за главен прокурор - б.р.), което се очертава изключително мръсно и кално и няма как да не се оцапаш, а аз не искам да се търкалям”, обясни Гешев.

“Главният прокурор се нарича Сотир Цацаров и така ще е още 6-7 месеца. Всеки, който смята, че този мандат е свършил, ще остане разочарован”, заключи заместникът му.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи