Цветан Василев дал пари на адвокат да му реши проблемите със съдебната система

https://www.24chasa.bg/novini/article/7492985 www.24chasa.bg
Цветан Василев СНИМКА: Архив

Цветан Василев дал пари на адвоката Лазар Карадалиев да му реши проблемите със съдебната система. На 26 май 2014 г. банкерът получил призовка, подписана от следовател Надежда Куюмджиева, във връзка с досъдебно производство. Той попитал адвоката Лазар Карадалиев дали я познава, който потвърдил и му казал да даде 20 000 евро, за да се оправят нещата. Това разказа основният свидетел по делото КТБ Бисер Лазов в спецсъда. 

На 1 юни същата година, когато се падало неделя, Лазов видял на бюрото на Василев две пачки от по 250 000 евро и една от 200 000 лева. Банкерът бил посетен от журналиста Огнян Стефанов и адвоката Лазар Карадалиев. Той се обърнал към Лазов и му казал да излезе за малко от кабинета. Когато Бисер се върнал, парите вече ги нямало. 

Основният свидетел, който е главният счетоводител на Цветан Василев, разказа още, че на 12 юни 2014 г. му се обадил Огнян Стефанов и му казал на 13 юни, петък, да се види задължително с Карадалиев. Адвокатът и счетоводителят се срещнали в заведение в кв. "Борово". Карадалиев се обърнал към Лазов с думите: "Днес ще бъдем нападнати". Тогава Лазов го попитал какво да прави, а адвокатът казал да отива в офисите на бул. "Цар Борис III"  и да чака атаката от полиция и прокуратура.

Когато отишъл, Лазов заварил там само счетоводители и юристи, които запечатвали с лепенки на адвокатска кантора някои от помещенията и носели документи. 

На 13 вечерта Лазов се чул с Цветан Василев, който му наредил на следващия ден - 14 юни, да пътува до Солун, за да се видят там. Двамата се срещнали на уреченото място, като първото му впечатление било, че съпругата на Цветан - Антоанета, и банкерът не изглеждали много притеснени. Когато обаче Лазов и Василев останали насаме, банкерът показал притеснението си. Дал му задачи и на няколко пъти на тръгване му казал да не се притеснява.

Лазов съобщи още, че в тези критични за банката дни Цветан Василев поръчал на него и изпълнителния директор Орлин Русев да му се обаждат само от стационарен телефон, който е извън КТБ. Той възнамерявал да спасява банката и да запълни липсите в главната каса като изтегли нови кредити. Когато обаче Лазов съобщил тези негови идеи на другите трима изпълнителни директори, те отвърнали: "Който си е вземал пари от касата на банката, да се оправя". Това станало на 17 юни, късно вечерта, 2014 г., часове след като изпълнителният директор Орлин Русев се видял с подуправителя на БНБ Димитър Костов. 

В края на днешното заседание стана ясно, че основният свидетел ще говори може би на още две заседания на 2 и 3 юли, а след това ще отговаря на въпросите на прокуратурата и на адвокатите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към обущаря за поправка на стари обувки се е запътил Михаил Йончев, видя "България Днес". Естрадният певец подбира облеклото си в червената гама и екстравагантни кръгли очила. След като остави на майстора плик с обувки, изпълнителят продължи към останалите си ангажименти. СНИМКИ: "България

Напълно неразпознаваема, без грим и в спортен екип, моделката Наталия Гуркова върши всекидневните си задачи, видя "България Днес". Моделката паркира в близост до дома си, след което разтовари пазарски чанти. За дневния си тонус Гуркова разчита на прясно изцеден фреш. Липсата на грим тя умело прикрива с много скъпи слънчеви очила

Джорджина Родригес иска още деца от Кристиано Роналдо. Тя даде специално интервю за "Ола", в което призна своите планове. "Моето желание да бъда майка е по-силно от всякога", сподели красавицата. В момента половинката на португалеца има тежката задача да се грижи за четири деца. Само 2-годишната дъщеричка Алана е родена от Джорджина