За първи път за кандидатстване след 7-и клас документи се приемат само електронно

https://www.24chasa.bg/novini/article/7493409 www.24chasa.bg
Таня Михайлова и експерти показват как ще става подаването на документи.

- Учениците пишат с черна химикалка, защото

работите им ще се сканират като матурите

- Над 61 хил. деца ще държат изпитите на 17 и 19 юни

Подреждането на желанията при кандидатстването след 7-и клас тази година ще е изцяло електронно, съобщи зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Миналата година 39% от родителите се възползваха от възможността за електронно кандидатстване, останалите ходиха в училищата гнезда.

Родителите могат да подават документите електронно от личния си компютър вкъщи, от работното си място, както и в училищата гнезда, които са в процес на определяне от регионалните управления на образованието. В гнездото ще се въведат на място. Ще се разпечатат и родителят ще се разпише. “Това се прави, за да не се допускат грешки при въвеждане на желанията ръчно. До миналата година се предаваха на хартия, пренасяха се на друго място, където комисия въвеждаше желанията. Искаме да елиминираме практики, които биха довели до напрежение”, обясни още Таня Михайлова. Оценяването на тестовата част от работите също за първи път ще е електронно, както при матурите. По тази причина учениците трябва да пишат само с черна химикалка, защото работите им ще се сканират.

Изпитите след 7-и клас са на 17 юни - по български език и литература, и на 19 юни по математика. Тези два дни са обявени за неучебни в цялата страна. На 21 юни е изпитът по чужд език по желание. От 3 до 5 юли се подават документите за участие в класирането.

Резултатите

трябва да бъдат

обявени

до 27 юни

До 3 юли ще се раздават свидетелствата за основно образование.

Очаква се да се явят 61 223 ученици. Те ще държат изпита в 1696 училища в 4930 зали.

за кандидатстване след 7-и

клас документи

се приемат

само електронно

Учениците се явяват в училището, в което учат. Началото на изпита е 9 ч, като те трябва да са най-късно в 8,30 ч в училище.

Надявам се да отидат подготвени и спокойни, защото влизат в собствените си училища, където средата им е позната, каза заместник-министърката.

Трябва да носят служебна бележка с входящия номер.

Трябва да имат

документ

за самоличност,

като може да е бележник или ученическа карта.

Нямат право да ползват мобилни телефони, калкулатори и справочници. “Взети са мерки за сигурност, има предвидена възможност за видеонаблюдение, тъй като изпитът е от голямо обществено значение”, коментира Михайлова.

Първата част на изпита е 60 минути, втората - 90. За децата със специални образователни потребности изпитът може да продължи още 80 минути.

След първия

модул може

да излязат

“Ако има специфични случаи, квесторите няма да оставят детето да се чувства некомфортно в залата. Разчитам на чувствителността на квесторите. Изпитът е единен. За да постигнат по-висок резултат, трябва да работят за всички задачи”, каза още Михайлова.

Балът се формира в точки,

максималният

е 500 точки

До 400 са резултатите от изпитите. Максимално 100 точки могат да дойдат от оценките, които са избрани като балообразуващи за съответния профил или професия от свидетелството за основно образование от 7-и клас.

Желанията при подреждането на паралелки и профили трябва да са адекватни на резултатите, съветват още от МОН. Всяко РУО публикува статистика на точките. След обявяване на резултатите от първото класиране учениците или трябва да се запишат, или да подадат заявление за участие във второ класиране. След второто класиране, ако не се запишат, според броя на свободните места могат отново да подадат заявление за трето класиране.

Утвърдените паралелки са 2499. От тях 1446 са професионални, а 1053 са профилирани. 57% са професионалните паралелки, техният брой се увеличава за трета поредна година с 4-5%. 149,5 паралелки са заявени само за дуална форма.

162 са тези от защитените професии в областта на селското стопанство, транспорта, електротехниката и енергетиката. 316 са от професиите с очакван недостиг на пазара на труда. Най-много са в направленията транспорт, машиностроене, хранителна, текстилна промишленост, електротехника и енергетика.

Преструктурират

паралелки, за

да има повече STEM

Политиката за преструктуриране на приема тази година е не само от профилирани към професионални паралелки, но и от профили и професии, несвързани с математиката, техниката и природните науки, към свързани с тях (STEM). Това не е самоцелно, а в отговор на колективната ни потребност да имаме повече кадри с техническо професионално образование, повече ученици, които да се включат след това в системата на висшето образование в професиите, които изискват по-задълбочено изучаване на математика, техника и природни науки.

Това коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той апелира за включване в тези професионални направления и напомни, че именно в тях младежите ще имат най-висок очакван ръст на доходите. “Ако не ги обезпечим, ще има голяма икономическа загуба, измерена с понижен ръст на брутния вътрешен продукт, респективно най-голяма обществена загуба, ако не обезпечим със специалисти”, каза министърът.

Рискът е през следващите 10-15 г. да има недостиг на специалисти във всички сектори и системи, предупреди той. “Структурата на БВП и износа показва, че с най-голям ръст са секторите машиностроене, електроника, електротехника, производствени технологии - точно тези, за които имаме най-малко търсене на професионално образование и най-малко търсене в системата на висшето образование”, обясни Вълчев. В тези направления е най-големият разрив между бъдещото търсене на пазара на труда и днешното търсене на образование. “Желанията на учениците са важни, но ние като институция трябва да отговаряме и за колективните потребности. Това, което правим като преструктуриране, е разумна крачка”, уточни министърът.

Тази година от МОН подобрили механизма за участие на всички заинтересовани страни и най-вече на работодателите в план-прием. Те се включили на училищно, общинско и областно ниво.

Уникални баркодове на всеки изпитен лист

Листовете, върху които учениците ще нанасят отговорите си, ще бъдат раздадени централно по училищата, а няма да се разпечатват на място. Всеки изпитен комплект пък ще има свой уникален баркод. Така щяла да се елиминира възможността изпитни работи да се подменят.

Това съобщиха още от министерството на образованието.

Изпитните комплекти

вече са отпечатани,

предстои да се раздадат на регионалните управления на образованието, оттам да отидат в училищата. По-голяма мярка за сигурност няма, коментираха още от МОН.

Изпитният вариант със задачите ще бъде качен на електронната система, от която всяко училище ще изтегли в деня на изпита.

Срещу преписвачи ще пазят над 16 000 квестори. Те трябва да бъдат най-късно час преди началото на изпита в училището, а в 8,30 часа вече трябва да са по класните стаи, където ще посрещнат седмокласниците. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кубрат Пулев е все по-близо до мач срещу Антъни Джошуа за световната титла. Мениджърът на шампиона Еди Хърн призна, че започва преговори с щаба на българина, който е официален претендент за пояса на IBF. Другият вариант пред Джошуа е среща с украинеца Александър Усик. "Сега Пулев е претендентът на IBF, а Усик е този на WBO - каза Еди Хърн

Жозе Моуриньо ще се опита да привлече в "Тотнъм" ветераните Един Джеко и Маруан Фелайни. 33-годишният нападател е водещия голмайстор на италианския "Рома", докато Фелайни (32) играе за китайския "Шандонг". Специалния гласи Джеко за алтернатива на звездата Хари Кейн в атака. Босненецът има опит по английските терени - от 2011 г. до 2016 г

Бразилският халф на "Барселона" Артур е пипнал трипер, съобщава испанското радио La Sotana. Той пропусна последния мач с "Майорка", като официалното обяснение на клуба бе за мускулна контузия. Според медията каталунците умишлено са пуснали лъжлива информация с надеждата срамната болест на Артур да остане скрита за обществеността