Санитар, убил 85 пациенти, осъден до живот в Германия (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7493414 www.24chasa.bg
Серийният убиец бе осъден за 85 умъртвени пациенти. СНИМКА: РОЙТЕРС

Серийният убиец Нилс Хьогел искал да блесне в службата

Доживотна присъда бе произнесена в най-големия процес срещу сериен убиец в следвоенната история на Германия - медицинския работник Нилс Хьогел, в Олденбург в четвъртък.

42-годишният санитар бе обвинен в убийството на 100 свои пациенти, но съдът прие доказателствата само за 85-има от тях. Самият Хьогел призна за 43-ма.

Хьогел вече бе осъден веднъж доживот за двойно убийство на свои пациенти. Разследващите двата смъртни случая обаче установили, че в смените на Хьогел в болницата, в която работил години наред, има твърде много смъртни случаи, които си приличат.

В крайна сметка медицинският работник признал, че нарочно е инжектирал с коктейли от различни тежки лекарства пациентите си, за

да ги докара до

кома, след което

да ги “върне

обратно към

живота” и да

получи похвала

в работата. Така блестял като спасител, докато и управата не започнала да се съмнява, че твърде често пациентите му имат нужда от реанимация.

Съдът определи убийствата като особено тежки, което означава, че Хьогел не може да бъде освободен при никакви условия предсрочно, преди да са минали 15 години от излежаването на присъдата.

Той има и доживотна забрана да работи по професията си. В Германия повечето доживотни присъди се преразглеждат след 20 години и само при най-тежките случаи, за които се смята, че все още представляват опасност за обществото, присъдата си остава в сила докрай.

В случая с Нилс Хьогел самият съдия заяви, че серийните убийства са надхвърлили всичко, което той е виждал в практиката си. Хьогел е минал през медицински тестове, които са установили личностна деформация. Той

не е способен

на емпатия,

съчувствие,

срам, чувство

за вина или

разкаяние,

установяват психиатрите. Въпреки това е вменяем и може да понесе изцяло тежестта на закона.

В сряда дори защитата му поиска доживотен затвор за клиента си. Самият Хьогел пък се обърна към роднините на убитите и се извини за това, което им е сторил. Те обаче отхвърлиха думите му като заучени и неискрени.

Нилс Хьогел работи между 2000 и 2005 година в клиниките в Олденбург и Делменхорст. Там той инжектира на пациентите си смъртоносни дози лекарства, като застрашава живота им. Веднага след инжектирането започва реанимация. Целта му е била единствено да впечатли колегите си. За съжаление, близо 100 пъти не му се удава да спаси пациентите си.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към обущаря за поправка на стари обувки се е запътил Михаил Йончев, видя "България Днес". Естрадният певец подбира облеклото си в червената гама и екстравагантни кръгли очила. След като остави на майстора плик с обувки, изпълнителят продължи към останалите си ангажименти. СНИМКИ: "България

Напълно неразпознаваема, без грим и в спортен екип, моделката Наталия Гуркова върши всекидневните си задачи, видя "България Днес". Моделката паркира в близост до дома си, след което разтовари пазарски чанти. За дневния си тонус Гуркова разчита на прясно изцеден фреш. Липсата на грим тя умело прикрива с много скъпи слънчеви очила

Джорджина Родригес иска още деца от Кристиано Роналдо. Тя даде специално интервю за "Ола", в което призна своите планове. "Моето желание да бъда майка е по-силно от всякога", сподели красавицата. В момента половинката на португалеца има тежката задача да се грижи за четири деца. Само 2-годишната дъщеричка Алана е родена от Джорджина