Папата одобри "италианска поправка" в молитвата "Отче наш"

https://www.24chasa.bg/novini/article/7493471 www.24chasa.bg
Папа Франциск Снимка: Ройтерс

Папа Франциск одобри т.нар. "италианска поправка" в молитвата "Отче наш".

В новото издание на богослужебна книга на католическата църква е направена корекция в превода на италиански на молитвата "Отче наш". Тя ще влезе в сила след няколко месеца, колкото е нужно за отпечатването и разпращането на книгата, пише "Дневник".

Според Евангелие от Матей текстът идва директно от Исус Христос, който отговаря на въпроса на учениците си да ги научи как да се молят. В края на молитвата се казва "и не ни въвеждай в изкушение..." (не введи нас во искушение), но през последните години в църквата се оформи дебат, че това създава впечатление, че Бог въвежда човеците в изкушение.

Затова през 2017 г. папата заяви, че има нужда от по-точен превод на латинското Et ne nos inducas in tentationem.

Новият текст е "и не позволявай (не ни предавай) да се поддадем на изкушение".

Това е същото като корекцията в превода на френски, договорена от френските епископи през март 2019 г. и приета от френскоезичните протестантски църкви - от Ne nous soumets pas à la tentation фразата е променена на Ne nous laisse pas entrer en tentation. Тя ще влезе в сила на 3 декември.

Според италианското католическо издание Avvenir върху поправката в италианската версия е работено 16 години.

Франциск е казвал, че фразата от молитвата е неточна, тъй като не Бог отвежда хората към грях: "Не Бог ме хвърля в изкушение и гледа как пропадам. Той не прави това, а ми помага веднага да се вдигна."

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.