Радев пред Путин: Русия има място в АЕЦ “Белене” (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7493479 www.24chasa.bg
Президентът Путин посреща българския си колега Румен Радев в Санкт Петербург. СНИМКА: РОЙТЕРС

Българското правителство не трябвало да е толкова срамежливо за цената на руския газ

“Имаме потенциал сътрудничеството в енергетиката да се задълбочава. Знаете, вече придобихме два руски реактора, това означава и предполага, че Русия има място в изграждането на бъдещата ядрена централа, независимо кой ще спечели търга за стратегически инвеститор.” Това е заявил президентът Румен Радев в началото на срещата с руския си колега Владимир Путин, цитиран от представители на придружаващите го медии. Двамата разговаряха в рамките на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Според пресслужбата на държавния глава в отговор на въпрос за започналата процедура за инвеститор за АЕЦ “Белене” Радев напомнил, че решението на българския парламент и правителството е този проект да се изпълни без държавни гаранции. “България не може да поеме към момента финансовия риск за изграждането на втората АЕЦ у нас и е въпрос за привличане на стратегически инвеститори, които сами или в кооперация да участват за реализацията на този проект. Русия има желание да участва като държава, която предоставя технологията и осигурява нейната безопасност, но очаква и държавни гаранции по отношение на този крупен проект”, добавил президентът ни.

Според Радев България и Русия трябва да са по-гъвкави по отношение на договорите за дългосрочни доставки на енергийни ресурси, тяхната актуализация и за намаляване на цените. Той призовал “българското правителство да не бъде толкова срамежливо и по-активно да подходи към преговори за цената на руския природен газ в България”.

Това е втората среща между Радев и Путин след разговора им в Сочи през май 2018 г., когато беше възстановен диалогът на най-високо политическо ниво между България и Русия след 10-годишно прекъсване.

“Отношенията ни постепенно се възстановяват. Започваме да използваме резервите за активизиране на двустранните ни отношения в почти всички области. Пример за това е ръстът на стокообмена, който през първото тримесечие на 2019 г. се е увеличил с 2,8%”, заявил в началото на срещата руският президент Владимир Путин.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов