Клаус Йоханис в Словения: САЩ са добър катализатор на сътрудничеството в региона

https://www.24chasa.bg/novini/article/7493501 www.24chasa.bg
Клаус Йоханис Снимка: Ройтерс

Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес в края на срещата на върха на инициативата "Три морета" в Словения, че икономическото присъствие на САЩ в зоната е добър катализатор на сътрудничеството в региона, предаде агенция Медиафакс, цитирана от БТА.

Румънският президент отбеляза също, че днешната среща е потвърдила целите на инициативата, които бяха набелязани на миналогодишната среща на върха в Букурещ.

На пресконференция в конгресния център Бърдо в Словения Йоханис заяви, че инициативата "Три морета" подкрепя икономическото развитие на региона, засилвайки конвергенцията и европейската кохезия, както и трансатлантическите връзки. Йоханис отбеляза, че на първо място инициативата опитва да подсили конкурентността на икономиките в региона чрез максимализиране на регионалната свързаност.

Като втора цел румънският президент посочи увеличаването на реалната конвергенция между страните членки на ЕС, което допринася за засилване на единството и кохезията на съюза, за да позволи продължаване на политиката на европейска интеграция като основа за укрепването на европейския проект. На трето място, според Йоханис, инициативата допринася за укрепването на трансатлантическите връзки. Той приветства присъствието на министъра на енергетиката на САЩ Рик Пери, който участва и в миналогодишната среща в Букурещ.

"Икономическото присъствие на САЩ в региона е истински катализатор на сътрудничеството в зоната, има стратегическа стойност и е основен елемент на трансатлантическото партньорство", отбеляза румънският президент.

"Срещата на високо равнище и бизнес форумът, на които бяхме домакини през 2018 г., представляваха политическото и концептуално съзряване на инициативата "Три морета" и същевременно - преминаването й към прагматично развитие", каза още Клаус Йоханис и изрази задоволство от интереса на Германия към Инвестиционния фонд на инициативата, както и от повишения интерес на европейските финансови институции.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поздрави Словения за 15-та годишнина от присъединяването й към ЕС и отбеляза, че за периода 2022-2027 на равнище ЕК е предложен бюджет от 42,3 млрд. евро за подобряване на свързаността в Европа.

Инициативата "Три морета" получи наименованието си от това, че обхваща територии между Балтийско, Черно и Адриатическо море. В проекта участват 12 държави от ЕС: Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Унгария, Словения, Хърватия, Румъния и България. Президентът Румен Радев участва във форума вчера.

Срещата в Словения е четвъртата поредна за инициативата. Първата бе в Дубровник през 2016 г., втората - във Варшава през 2017 г., третата - в Букурещ през 2018 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на