Само левче на глас за партиите = 29,2 млн. спестени бюджетни пари (Обзор и графика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7493560 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов изненада депутатите, като се появи с министър Владислав Горанов и внесе закона.

Борисов: Ще отидат за детски градини

Има риск партиите да станат собственост на бизнесмени, но ако се обявиш срещу една лудост, теб те вземат за луд - ето ви тогава закон, обяви премиерът и го внесе лично

Намаляване на държавната субсидия за партиите от 11 на 1 лв. за глас още от 1 юли тази година.

Това предложи правителството с промени в Закона за държавния бюджет. Изненадващо те бяха представени на депутатите от ГЕРБ лично от премиера Бойко Борисов рано сутринта в четвъртък, а по-късно през деня светкавично одобрени от бюджетната комисия на парламента с 10 гласа “за”. БСП не участва в гласуването. След приемане на предложението икономията в бюджета за второто полугодие на 2019 г. ще е 14,6 млн. лв., а на година сумата ще възлиза на 29,2 милиона, сметна зам.-министърът на финансите Росица Велкова.

Макар предложението за 1 лев да е на премиера, самият той обясни, че то крие рискове. “Много се наслушахме на популизъм. Вкарваме закон за 1 лев субсидия. Да видим тогава как ще се оправят партиите, как ще плащат на социолози, политолози и всичко останало. Няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражнява който и да било”, заяви Борисов в кулоарите на парламента.

Той обясни, че с министър Горанов са защитавали да има по-висока субсидия за партиите, “защото

ще стане накрая

като в Чехия и

други страни -

милиардерите и

олигарсите да са

ни премиери”

“Няма да мине много време, партиите ще станат собственост на бизнесмените. Но в една лудост който се обяви срещу лудите, сам го обявяват за луд”, допълни премиерът.

“Толкова са ми ясни с тези игрички - те да са хубавите, а едва ли не ние да имаме интерес. Аз бих на изборите като кмет без 1 лев, без партия, без нищо. За радост “Ханс Зайдел” и “Конрад Аденауер” помогнаха да структурираме партия от европейски тип”, каза още Борисов. И обясни, че със спестените пари ще се строят детски градини и ясли.

Премиерът напомни, че и преди 2 г. ГЕРБ внесоха проект за 1 лев субсидия, но останалите партии не ги подкрепиха. Предложението им тогава беше следствие на инициирания през 2016 г. референдум от Слави Трифонов, на който над 2,5 млн. българи се обявиха за това субсидията на партиите да е левче на глас. Тогава референдумът влезе за обсъждане в Народното събрание, но то бе забавено покрай падането на правителството. Предложение за намаляване на субсидията на левче след това внесоха и от БСП.

“Винаги сме защитавали тезата, че партиите трябва да имат разумен и предвидим начин на финансиране, че да не изпадат в зависимости. Очевидно обаче политическата система е незряла и много лесно с популистки ходове можеш да обърнеш обществените настроения срещу модела”, коментира пък финансовият министър Владислав Горанов, който дойде в парламента заедно с премиера.

Той обясни, че по-добро от партиите няма измислено и те трябва да имат надежден механизъм за финансиране. И напомни, че като министър е защитавал, че субсидиите трябва да бъдат достатъчни, така че партиите да са относително независими, да могат да финансират структурите си и определени политически действия.

Но щом един референдум показа подобно настроение в българското общество, след като ние като политици успяваме да ги настроим срещу нас, нека да видим как може да се прави политически модел с 1 лв., допълни Горанов. Той посочи, че

след като

системните

партии са

започнали да

играят несистемно,

ГЕРБ ще покаже,

че и тя може

В случая колегите от БСП решават точно с тази тема да печелят позитиви, ние ще им предложим тази възможност. Те през 2017 г. предложиха един лев партийна субсидия, напомни Горанов.

Той изчисли, че в следващите години парламентарните сили ще получават общо около 3 млн. лева от държавата вместо сега планираните около 38 млн. на година.

Жалко е на гърба на закона, Народното събрание и бюджета да се прави кризисен пиар. БСП няма да позволим да ни пришпорват и ще вземем своето мотивирано решение въз основа на данни и изчисления, коментира зам.-шефът на червената група Крум Зарков. След като са решили в средата на годината да отварят бюджета, това е добър повод да внесем и нашите предложения за ДДС и младите семейство, допълни той.

Румен Гечев пък поиска партиите да върнат със задна дата от 3 юни т. г. на бюджета натрупаните депозити, които не са похарчили.

ВМРО се въздържа от подкрепа на предложението, защото е частично - отговаря на обществените очаквания, но не дава отговор откъде се финансират партиите, каза Искрен Веселинов. Според него държавното финансиране е по-правилният вариант от финансирането с други източници, сред които фирми и бизнес лица.

“Воля” ще подкрепи предложението на ГЕРБ, заяви Пламен Христов. И напомни, че през 2017 г. са инициирали референдум за отпадане изцяло на субсидиите на партиите, а след това са внесли промени за намаляването им.

Валери Симеонов: Премиерът няма работа в парламента да казва какво да правим

Премиерът е изпълнителна власт и няма работа в Народното събрание да казва какво да правим, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Ще подкрепим предложението, но то трябва да бъде съпътствано от разяснителни текстове, които да разрешат финансирането на партиите чрез официален регистър и декларирани средства, обясни той. Другото било залитане към популизма.

Според Симеонов ограничението до 1 лев на глас за една по-голяма партия прави издръжката ѝ фактически невъзможна. А най-голямата опасност е партиите да попаднат в ръцете на големи, скрити и задкулисни икономически играчи, на олигарси.

Йордан Цонев, ДПС: Това е популизъм с много тежка цена за демокрацията

Намаляването на субсидията за партиите на 1 лв. на глас е популизъм с много тежка цена за българската демокрация. Това заяви зам.-шефът на групата на ДПС Йордан Цонев по време на заседанието на бюджетната комисия.

“Позицията на ДПС относно намаляването на субсидиите на 1 лв. е неизменна от 2001 г., когато е въведено бюджетното финансиране на партиите. Политическите формации или се финансират от бюджета, или от олигарсите. Трети вариант няма - третият вариант е лъжи пред обществото”, заяви той. И отсече, че всякакви спекулации по темата са популизъм.

Ще се върне тоталната зависимост на партиите от бизнесмени, олигарси и сенчестия бизнес, предупреди Цонев. Но уточни, че иначе ДПС приветства, че се предвижда парите да отидат за изграждане на ясли и детски градини. Това отново е инициатива на ДПС, похвали се той.

Но това, което сега се предлага, е безумно и с много лоши последствия за България, заключи зам.-шефът на ДПС.

Депутатите единодушно приеха партиите им да върнат надплатените субсидии

Партиите, които са получавали надписани субсидии през последните 3 г., ще ги връщат. А субсидията, която получават партиите, ще е в размер от 11 лв. за действително получен глас. Това решиха депутатите, които след кратка разправия приеха единодушно със 170 гласа “за” промени в закона на първо четене.

Така държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намалена с 6,5 млн. лева. Икономията би възлязла на 14,5 млн. лева, ако този начин на изчисляване на субсидията бъде отнесен за периода от 26 май 2016 г. до 30 април 2019 г.

По време на дебатите червените отново поискаха оставката на финансовия министър Владислав Горанов и обявиха, че той носи политическа отговорност за неправилно разпределената субсидия, тъй като било негово задължение да осъществява контрол. “Изключително съм поласкан, че това е основният политически фактор, който успя да върне една традиционно спазваща конституцията и добрите демократични нрави партия в българския парламент. Но аз не мисля, че министърът на финансите или министерството с работата си през последните години е дало повод за отрицателна оценка”, отвърна пък Горанов.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обвини социалистите, че хвърлят вината изцяло върху финансовия министър и четат избирателно закона. А БСП, които получават парите - ни лук яли, ни лук мирисали, ядоса се тя.

Стоянова обясни, че има техническа грешка, а не грешка при прилагането на закона. Имало техническа грешка при изчисляването на действителните гласове за 44-ото НС заради квадратчето “Не подкрепям никого”. Тя обясни, че целта на промените в закона е текстовете да бъдат изключително ясни - партиите да получават субсидия единствено и само за действителните гласове, подадени за тях. “Така няма да има различни прочити от различни институции и свободни електрони на закона”, каза Менда Стоянова.

Единствената адекватна реакция бе тази на прокуратурата, обяви зам.-шефът на червената група Крум Зарков. Заявили сме готовност да върнем всички надвзети пари, каза той.

“В момента, в който приемат закона, връщаме незабавно в бюджета това, което ГЕРБ е получил наддадено”, увери по-рано през деня премиерът и партиен лидер Бойко Борисов.

Идея! Управляващите готови да махнат ДДС на книгите

Защо БСП предлага сега всичко, което му се яде на човек, да стане без пари, а не го направи при своето управление, попита Борисов

Управляващите имат готовност за отпадане на ДДС върху книгите. Това заяви премиерът Бойко Борисов в кулоарите на парламента вчера.

“По въпроса за книгите - отдавна го обмислям с Горанов. Там можем да направим да няма данък, защото образованието винаги ни е било приоритет и в този мандат се дадоха толкова пари за образование, че това е капчица в морето - данъкът върху книгите”, обясни Борисов.

По повод предложението на БСП да бъде намален на 5% ДДС върху мляко, месо и продукти от брашно, премиерът попита: “Предлагат всичко, което му се яде на човек, да стане без пари. Защо за толкова много години управление на БСП и ДПС поотделно, заедно не направиха това. Орешарски или Станишев защо не го махнаха? Защо сега казаха - има пари в държавата, а при тях - нямаше?”. И сам си отговори с обяснението, че ГЕРБ са добри стопани, събират много пари в държавата от битката с контрабандата и от приходните агенции и предлагат нов закон, с който партийната субсидия става 1 лев.

Ако се намали или дори падне данъкът върху книгите, цената за крайния потребител няма да се промени, заяви обаче финансовият министър Владислав Горанов. Обясни, че

дебатът по

темата предстои.

“Винаги съм защитавал и това е била позицията на Министерството на финансите последователно в годините, че ДДС не трябва да е инструмент за правене на политика”, допълни той.

“Имаме три ставки по ДДС - нулева, 9% ставка за туристическото настаняване и общата 20%. Ако се коментира определена група стоки, които трябва да бъдат с различни ставки, трябва да бъдат позиционирани в една от тези три възможни”, каза Горанов и обясни, че по евродиректива четвърта ставка не може да има.

Основният аргумент на финансовото министерство и опитът показвали, че няма гаранция и механизъм, с който променената ставка върху ДДС да стане в полза на потребителите. “Масово - в това число и в Гърция, закъдето колегите често дават пример, ефектът остава по средата. Не у масовия потребител, а у търговците и производителите. Т.е. очакването, че ако намалим с 10 пункта ДДС, цената ще намалее с 10 пункта, е ирационално и

гарантирам, че цените

няма да паднат”,

обясни Горанов

Радваме се, че е приета инициативата на ДПС за премахване на ДДС върху книгите, коментира пък зам.-шефът на групата Йордан Цонев. Той отговори и на обвиненията към партията му в популизъм заради лансираните от него и от Делян Пеевски предложения - и за книгите, и за намаляване на 5% на ДДС върху хляба, както и за безплатни детски градини. Цонев напомни, че именно ДПС, а не ГЕРБ, са направили така, че преките данъци да бъдат 10%. “Нашата инициатива не беше популизъм”, категоричен бе той.

Никой не може да има самочувствие да учи ДПС как се прави данъчна политика, заяви още Цонев. “През 2008 г. България получи награда на Световната банка за най-добре реформирана данъчна система - проектът беше наш”, посочи той. Данъците и днес са такива благодарение на твърдата позиция на ДПС да ги запази. “Ако сега сме тръгнали да търсим вариант за диференцирана ставка, то е заради много ниските доходи”, обясни Цонев. Следващата седмица групата на ДПС ще се срещне със съсловните организации, за да изискат от тях механизъм, който да гарантира, че ако ДДС бъде намален, ще паднат и цените за крайните потребители. “Още при обявяване на нашата инициатива казахме - няма ли гаранция, че ще паднат цените - няма да реализираме намаляването на ДДС”, подчерта Цонев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко