Добри добиви на пшеница в Черноморския басейн, производителите у нас да не бавят продажбата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7494928 www.24chasa.bg
Снимки: Авторката

Производителите на пшеница да не бавят реализацията на реколтата си тази година, защото от Украйна, където са засети 150 млн. дка, се очакват около 50 млн.тона зърно - посъветва проф. Иван Киряков, завеждащ отдел „Зърнено-житни и бобови култури” на Деня на Отворените врати на Добруджанския земеделски институт–Ген. Тошево. В Русия също се очакват добри добиви, а България е в Черноморския басейн - добави той. За страната се очаква производство от около 5 млн. тона пшеница – прогнозира ученият.

„При пшеницата, поникнала през есента, се очакват добиви от около 800-900 кг добив от декар. Пшеницата е в отлично състояние в момента - в период на млечна зрялост. В почвата има влага и се очакват добри добиви, ако стопаните са провели правилно агротехическите мероприятия” – каза още проф Киряков. Според него обаче, средният добив при пшеницата ще е около 500 кг от дка.

Той прогнозира, че началото на жътвата на пшеницата, което може малко да закъснее, но очаква да започне на 1-2 юли. За ечемика прибирането ще започне около 25 юни.

Тази година по пшеницата има болести ръжда и вджуджаващ вирус.

„Проблеми има и при слънчогледа” - каза доц. Галин Георгиев, завеждащ секция „Селекция на слънгогледа”. При културата има проблеми с маната и склеротияната. Причината, според него, е , че стопаните не спазват сеитбата. „Признати са клиърфилд и конвенционални сортове слънчоглед на института, които се търгуват в Русия, Украйна, Румъния, Турция, Сърбия” – добави той.Селекционерите апелираха за пореден път за помощ от държавата.Посочиха примери с държави като Турция, Гърция и Италия, където е регламентирано засяването на определени площи с местни семена.

Тази година Добруджанският земеделски институт предлага 16 сорта обикновена пшеница, 5 твърда, 5 тритикале , 2 сорта - ечемик, сортове леща, грах и нахут.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,