Челопеч - общината на най-богатите, кани и китайски завод

https://www.24chasa.bg/novini/article/7495439 www.24chasa.bg
Централният площад в Челопеч е изцяло ремонтиран и са направени алеи и беседки за отдих. СНИМКА: Румяна Тонeва

Камери пазят селото

Вдигат плувен комплекс,а до 5 г. ще има и нова писта

Златното село Челопеч, където средните заплати стигат 2178 лв. и са най-високи у нас, кани китайци да направят завод за производство на акумулаторни батерии за електромобили.

“Осъзнавам, че рано или късно залежите на злато в Челопеч ще се изчерпат и ние ще отидем в другата крайност- от много богати ще станем много бедни. Затова полагам много усилия за привличане на инвеститори. В момента водим преговори с китайски инвеститор за изграждането на завод за електромобилни литиеви батерии”, казва кметът на една от най-малките общини инж. Алекси Кесяков. 

Високите заплати са главно заради находището на злато и рудникът на канадската “Дънди Прешъс Металс Челопеч”, обяснява той. Почти 40% от жителите работят в мината.

В Челопеч живеят 2000 души. А безработицата е сведена до минимум - под 1,2%. “Много трудно е да намерим квалифицирани кадри, защото в региона има много големи предприятия, а всички инвеститори търсят кадри”, обяснява кметът.

В селото се опитват да се справят и с демографския проблем и залагат на добрата инфраструктура. Изградена е канализация и водопровод, сега остава да газифицираме селото и сме готови, казва с усмивка кметът. По пътищата

в Челопеч има

точно три дупки

“Пазих ги до последно, за да може да не забравяме къде се намираме, но мисля да ги приключим и тях”, продължава управникът. Той посрещна екипа на “24 часа” с работен гащеризон, а причината е, че помага и надзирава дребните ремонти. “Ако не съм там, нещата не вървят. Това си е български манталитет - ако няма началник да те гледа, само се правиш, че работиш”, разказва Кесяков.

В поддръжката на пътищата, парка и зелените пространства

кметът наема

социално слаби и

нискообразованите

хора. “Преди години казваха “Ние крадем , защото няма какво да работим”, и ги взех на работа в общината. През първите 5-6 г. трябваше да правя много компромиси и да търпя критики, защото подкрепям социално слабите, а те по цял ден се подпират на лопатите и метлите. Но с времето добиха трудови навици и започнаха да работят качествено”, описва как е успял да се справи с интеграцията на ромите и нискообразованите си съселяни.

В “златния” Челопеч битова престъпност почти няма. Основната причина са монтираните над 400 камери из селото. През тази година е имало три случая на кражби, като при два от тях извършителят веднага е заловен благодарение на камерите. Третият е куриозен - баба сигнализирала, че са ѝ откраднали менчето за вода. Оказало се, че го е забравила на външната чешма. Тази година кметството ще отдели още 800 хил. лв. за нови 400 камери. “Целта е те да станат 1800 до 2 г. Тогава веднага ще можем да кажем на бабата къде си е забравила менчето”, разказа кметът. 

“Много е спокойно, чисто, камери има навсякъде. Такова хубаво село няма в цяла България”, разказа пенсиониралият се миньор Георги.

126 дечица пък посещават изяло ремонтирана детска градина. Там е направен и басейн за тях, а от общината обмислят да изградят и солна стая. Така децата ще бъдат по-здрави, защото солта има антибактериални, противовъзпалителни, абсорбиращи и муколитични свойства. Много е приятно да работиш в тези условия, разказа една от учителките. 

Такава стая ще има и в плувният комплекс, чието строителство може да започне още в края на годината. Проектът предвижда вътрешен и външен басейн, спа зона и кислородна стая.

Запустяла

сграда на

училище е

превърната

в модерен

споретен център

Там деца и възрастни могат да играят футбол, баскетбол, тенис, волейбол. Освен това има и две фитнес зали и сауна.

Селото вече си има и колодрум.

Един от проблемите пред кмета са уличните кучета. “Нямаме култура да поддържаме популацията им, а най-лесният вариант е да изхвърлим поколението им на улицата или да развиваме кучешки туризъм. Туризмът може да е добре за хората, но не и за кучетата. Затова правим кучкарник по новите стандарти”, разказа плановете си той. А сред тях са и ремонт на хижа “Мургана”, разширяването на парка, в който ще има изкуствено езеро. Точно в него се правят и различни фолклорни фестивали, които вече привличат туристи. Кметът иска да развива и соцтуризма, защото голяма част от членовете от партизанска бригада “Чавдар” са живели в селото. Друга идея е да се направят веломаршрути.

“Животът в селото кипи. В читалището има различни клубове и в тях се включват 120 души от 4 до 55 г”, разказа Мария Луканова.

Един от големите проекти на общината е изграждането на автомобилна писта за рали състезания. “В съвсем начален етап сме и все още изкупуваме имоти от частниците, но има готов инвеститор. Предполагам, че до 5-6 г. ще имаме най-голямата автомобилна писта на Балканите, която ще може да се използва от любителите на високите скорости”, казва Кесяков.

Децата от частното училище в селото пък поискаха кино. “ Важно е да имаме и къде да се забавляваме”, усмихва се десетокласничка. Нейн съученик пък разказа, че посещава безплатно спортния център.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нито студ, нито минусови температури могат да изплашат артистът Александър Кадиев. Вечно усмихнат и зареден с настроение и шеги, водещият на "Преди обед" излезе да изпуши цигара пред сградата на БТВ. Добре екипиран и отнесен в разговор с колега, Сашо дръпна фаса и с бърза крачка се отправи обратно в пределите на телевизията

Боряна Миткова се похвали с нови, двойно по-големи гърди Еротичен модел с огромен бюст влиза в хитовия сериал "Откраднат живот". Това е Мис Силикон 2016 Боряна Миткова. Сексапилната брюнетка за първи път се снима във филмова лента. Боряна ще играе бившата любовница на богат мъж. Появата й ще бъде във втори епизод на новия сезон

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата