Гл. редактор на “Телеграф” Васил Захариев: Прокурорското постановление е мракобесна атака

https://www.24chasa.bg/novini/article/7495478 www.24chasa.bg
Първа страница на “Телеграф” от 7 юни

“Телеграф” поиска да затворят фалшив сайт, прокурор скандално отговори със заличаване на марката на вестника

Опит за убийство на свободното слово - така в. “Телеграф” определи прокурорско постановление, което иска закриването на вестника.

Прокурор Тодор Тодоров от Районната прокуратура в град София е разпоредил на Патентното ведомство да заличи марката на всекидневника “Телеграф”, съобщи самият вестник на първата си страница вчера.

“Това е самостоятелно произнасяне на колегата.

Преписката

обаче е изискана

от Софийската

градска

прокуратура за

проверка

на постановлението”, съобщи районният прокурор на София Радослав Димов в петък.

Ден по-рано в редакцията на “Телеграф” пристига съобщение от Патентното ведомство с приложено прокурорско постановление, в което се разпорежда председателят на Патентното ведомство да заличи търговската марка “Телеграф” (впрочем регистрирана още през 1999 г.), както и незабавно да уведоми прокуратурата за предприетото действие. Основанието е, че търговската марка “Телеграф” (на български език) противоречи на закона, защото може да създаде заблуда на потребителите в България, че има общо със “световноизвестния английски вестник с дългогодишна популярност в страната The Telegraph”.

“Прокурорското постановление е опит за убийството на свободното слово и показва, че нито една обективна медия, която казва истината на своите читатели, не е застрахована от подобна мракобесна атака и репресия”, коментира пред “24 часа” главният редактор на “Телеграф” Васил Захариев.

Според статията на българския всекидневник в постановлението си прокурорът обяснявал още, че “Телеграф” е “наименование на информационна машина – устройство за бързо предаване на съобщения от разстояние”.

Съобщението от Патентното ведомство буди огромно недоумение сред журналистите и ръководството на вестника, тъй като в същото време те са поискали компетентните органи да им съдействат в борбата с фалшив сайт, който копира името на уебсайта на “Телеграф”.

Преди месец главният редактор на “Телеграф” Васил Захариев сезира компетентните органи от МВР за наличие на фалшив сайт с наименование www.telegraf.bg, в който се публикуват статии на български език, които нямат нищо общо с редакционната политика на вестника. Адресът на уебсайта се различава от този на вестника само с една буква (изписан е с буквата f вместо ph).

Проверката е поискана, тъй като

почти еднаквото

име на фалшивия

сайт може да

обърка

читателите,

които да го възприемат като официалния вестникарски сайт. “Съвсем стандартна процедура при подобни случаи”, пише “Телеграф” по този повод.

Впрочем вестникът разказва за кражбата на името на 11 януари, когато публикува статията “Пиратски сайт краде “Телеграф”. Според нея порталът www.telegraf.bg не само че работи в нарушение на Закона за марките и географските означения, защото копира оригиналния портал, но и директно краде новини, публикувани на страниците на вестник “Телеграф”.

Собственик на ментето е Велчо Николаев Найденов, показва проверка на журналистите в регистъра на сайтове с домейн BG. Те описват как 40-годишният мъж е регистрирал на свое име клонинга през 2015 г. Дизайнът на сайта и шрифтът на името са откраднати от сайта на английския вестник The Telegraph.

Според специалисти, с които “Телеграф” разговаря, подобни клонинги на популярни сайтове се правят съвсем умишлено, за да се трупат посещения на гърба на истинския сайт. Те от своя страна могат да донесат рекламна печалба на собственика.

“По същата схема Велчо Найденов е направил клонинг и на популярния сайт за сваляне на музика и филми “Замунда”. През 2007 г. той регистрира на свое име домейна Zamunda.bg. Тук клонингът дори графично прилича на истинския портал”, разкрива още “Телеграф” в статията си от 11 януари.

Подобен казус и с “Български фермер”, съдът решава в полза на вестника

Преди време в интернет се появи сайтът “Фермер.бг”, който по име и по съдържание твърде много наподобява в. “Български фермер”, както и сайта му BGfermer.bg.

След жалби и поредица от дела Върховният административен съд потвърди окончателно заличаването на търговската марка “Фермер.бг” със свое решение от 11 юли 2018 г. Причината е, че тя ощетява марката “Български фермер”, която съществува доста по-отрано, тъй като читателите ги възприемат като едно и също нещо или поне като свързани страни. Такова е и първоначалното решение на Административния съд в София, но то е обжалвано пред ВАС от “Агригейт Медия” - собственик на “Фермер.бг”.

Компанията завежда дело, след като Патентното ведомство заличава марката “Фермер.бг”. Прави го след жалба на “Български фермер” ООД, което иска заличаването на “Фермер.бг” поради наличие на сходство и възможност от объркване на потребителите.

Както пише и в съдебното решение, “основна цел на реалната употреба на марката е да гарантира на потребителя идентичност с произхода на стоката или услугата, позволявайки му да я отличава без объркване от такава с друг произход”.

Решението на Административния съд в София, потвърдено и от ВАС, показва, че “по-ранната марка “Български фермер” е марка с известност и присъствие на пазара за услугите, за които е регистрирана. Тя е известна и на средния български потребител, който има определен интерес към този род услуги, и се предлага на българския пазар от достатъчно дълго време, за да бъде разпознаваема.”

Съдът установява сходство между двете марки не само в имената, но и по отношение на услугите. И се аргументира: “Сходството на основните доминиращи елементи на марките, както и високата степен на сходство на предлаганите услуги предпоставят заличаване на по-късната марка.”

Според съда общата дума “фермер” и в двете марки е водеща и акцентираща, като общото впечатление от съдържанието и на двете марки е, че става въпрос за “български”. Същевременно потребителският кръг и предметният обхват на услугите на по-късната марка изцяло се включват в потребителския кръг и предметния обхват на услугите на по-ранната марка.

Така ВАС приема, че оспореното решение е законосъобразно, и отхвърля жалбата на “Агригейт Медия” ООД. С това оставя в сила решението за заличаване на марката “Фермер.бг” и то е окончателно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Реал" (Мадрид) Карим Бензема иска разрешение да играе за друг национален отбор, след като не попада в този на Франция. Нападателят е в изгнание от представителния тим след скандала с изнудването на Матийо Валбуена. Въпреки многобройните призиви да бъде върнат при "петлите", президентът на Френската футболна федерация Ноел Льо Грае

Малки шапчици, терлички и октоподчета получиха недоносени бебета в болницата в Русе. Фондация "Нашите недоносени деца" дари на малките пациенти на УМБАЛ "Канев" пъстри подаръци по повод Световния ден на недоносените бебета, който се отбелязва на 17 ноември. "Плетивата са изработени от доброволци с големи сърца

Български котарак за първи път стана световен шампион. Животното взе призовото място на най-голямата международна изложба за родословни котки, провела се в германския град Фрайбург. Той се казва Бенджъмин и е на 4 години. Породата му е британска късокосместа златна чинчила. Преди за стане световен шампион