Горанов: Ако колегите от БСП смятат, че 1 лев субсидия е малко, да кажат колко им трябват

https://www.24chasa.bg/novini/article/7496165 www.24chasa.bg
Владислав Горанов Кадър: Би Ти Ви

Субсидиите за партиите възникват през 2001 - 2002 година - по времето на правителството на Сакскобургготски. Има вариант да престанем с популисткия дебат за субсидиите, обществото също е разделено по тази тема. Това каза финансовият министър Владислав Горанов в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Някои от партиите се опитват да извлекат политически дивиденти от темата за субсидиите. Всеки път, когато внесем закона за бюджета, колегите от левицата искат да обсъдим и субсидиите, коментира Горанов.

Ако колегите от БСП смятат, че 1 лев е малко, да кажат колко им трябват. Аналогията за 1 лев е свързана с отговорите, които получихме от въпросния референдум. Какво лошо има, ако хората смятат така, правителството да се съобрази с него. Няма нищо лошо да се доверим и на Слави, референдумът, макар и иницииран от него - в него Слави има само един глас, каза още финансовият министър.

Законът казва, че за всеки глас се дават по 11 лева, в следващи норми обаче се казва, че субсидии от общата маса се дават само на партиите, които имат над 1 процент или имат вкаран народен представител. Затова се получава едно преразпределение, коментира той.

Предложили сме да се възстановяват суми до 20 май 2016 година, по банков път ще се връщат сумите. Разговорът за оставката ми беше между мен и премиера, преценихме, че не се налага да подавам оставка. Колегите от БСП са чели закона по същия начин. Няма как един финансов министър да понесе цялата отговорност за нещо, което е от 2001 - 2002 година, да не говорим, че въпросът е по-скоро технически, отколкото политически, сподели Владислав Горанов.

Ако коментираме темата за ДДС, трябва да тръгнем от философията какво представлява този данък. Ако се намали ставката за дадена стока, дори в първите месеци да има понижаване на цените, след това производителите обират тази разлика в тяхна полза. Когато се намалява ДДС за дадена стока, то той се намалява и за богатите, и за бедните. Няма да свърши нищо, ако намалим ДДС-то. Бих спорил с премиера за ДДС върху книгите, най-вероятно накрая ще надделее той. Ако парламентът реши, че трябва да се случи по този начин, ще се случи, коментира Горанов.

Ние сме членове на НАТО и трябва да имаме авиация, със сигурност руските машини са по-евтини от тези на САЩ. Когато обаче се очаква солидарност от НАТО, не може да се оправдае това ресурсът за сигурност да се пилее във външна страна. Можем да си позволим сумата за F-16 да се плати наведнъж. Разбира се, обаче, че говорим още за това дали можем да го платим на части, каза още той.

В кабинета не е обсъждана темата за терористичния акт, който е предотвратен в Пловдив, коментира Горанов новината, съобщена първо в "24 часа" за арестуван джихадист, който планирал нападение в Пловдив.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца