Открили знаме на "Ислямска държава" в стаята на ученика, подготвял атентат в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/7496556 www.24chasa.bg
Иван Гешев Кадър: Канал 3

Става въпрос за едно дете и за жертва, също и за лична трагедия, а не толкова за едно досъдебно производство. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев на извънреден брифинг във връзка с предотвратения терористичен атентат в Пловдив.

Както "24 часа" първи писа, в четвъртък е бил арестуван 16-годишен ученик, който е планирал кърваво нападение в града.

На 16 години е задържаният. Получихме сигнал, чийто източник са близки на това дете. В рамките на часове беше създадена организация, стана ясно, че говорим за случай на радикализирано дете. В Пловдив отидоха екипи на спецпрокуратурата, Претърсихме 2 помещения, които е ползвало детето, което е ученик в елитна пловдивска гимназия. Анализ показва, че детето е много интелигентно, от добро семейство. В двете помещения открихме самоделни взривни устройства, т. нар. "тръбна бомба", намерихме и взривно устройство в процес на изготвяне - пирони в пластмасов съд, което тежи 14,4 кг. и аналогично устройство е използвано при атентата в Сарафово, каза още Гешев.

Детето е обект на многомесечна, може би дори годишна вербовка от "Ислямска държава", открихме и знаме на "Ислямска държава". Няма да изпадам в подробности как се е запознал с вербовчика в интернет, пращани са му клипове, каза още зам.-главният прокурор.

Според нас, на детето трябва да бъде оказана помощ и с него да работят психиатри и специалисти. Съдът вчера е преценил, че следва да бъде взета мярка за неотклонение "под надзор на детска педагогическа стая". Това, според мен, е грешка. Пред този избор се пречупи един от прокурорите, дали това е правилно или не, ще покаже времето, сподели Иван Гешев.

Към момента детето е при родителите си. Ако съдът не възприеме нашето виждане, ще трябва отговорността за ситуацията да бъде поета от семейството, училището и инспекторите от детска педагогическа стая. Имаме пълно взаимодействие от семейството, засега имаме съдействие и за работа с психолог с това дете. За нас това е единственият начин да се реши този проблем, коментира Гешев.

Опитите да бъде снимано това дете, семейството му, училището му може да доведат до неприятен резултат. По случая нито службите за сигурност, нито прокуратурата ще коментират повече. Взаимодействието между службите по случая в сряда беше перфектно, разви се в рамките на 5-6 часа. Трябва коректно да се каже, че този тип проблеми са нова реална опасност - това е радикализацията. Всеки, който е родител, трябва да има доста сериозна комуникация с децата си. Недопускането на такива процеси е обект на работа в семейството, училището и много други органи, каза още зам.-главният прокурор.

Под егидата на главния прокурор от няколко месеца се подготвя идеята за един проект - антитерористични центрове, които би трябвало в реално време да събират информация. Целта е да се решават и предотвратяват кризи. Този проект вече е във финалната си фаза, надяваме се да се случат в кратък период едни дребни законодателни промени, другото е техническа част. В противен случай се разчита само на личния контакт, а това е несигурно, допълни Гешев.

Твърди се, че детето е изготвило взривните устройства за 7-8 дни от общодостъпни вещества, затова ви казвам, че е много интелигентно. Открити са формули за синтезиране на отрови. В началото детето е твърдяло, че има интереси към химията. Психолог, който е работил с детето, каза, че с него е работил професионалист - има определена линия на поведение, каза още Иван Гешев.

Бащата е взел детето от училище, оказал е съответното взаимодействие за задържането на детето, веднага са започнали беседи с него. Не сме арестували детето в училището, коментира Гешев. 

И добави, че от социалната мрежа вербовчикът е пренасочил комуникацията с детето в "Телеграм".

Става въпрос за индивидуален случай на радикализиране, а не за терористична мрежа, каза още Гешев.

Инспекторите от детска педагогическа стая веднага започнаха работа с детето, непосредствено след получаването на сигнала. Занапред също ще продължим, от понеделник колегите ще бъдат в непрекъснат контакт с него и с родителите, длъжни сме да положим всички усилия, за да помогнем на това дете и то да започне да води нормален пълноценен живо, каза Атанас Илков - директорът на областната полиция в Пловдив.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана