Семейни проблеми тласнали към “Ислямска държава” 16-годишния ученик от Пловдив, готвел да се взриви в училище (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7497138 www.24chasa.bg
Част от намерените вещи в дома на ученика. СНИМКИ: МВР

Вербовчик на терористичната организация работил с него месеци. Запознали се в социалните мрежи, по-късно преминали към секретен чат в телеграм

Момчето направило 7 пъти по-тежка бомба от тази, която преди 7 г. уби шестима на летище Сарафово

Семейни проблеми са тласнали 16-годишен ученик от Пловдив да търси през интернет контакти с “Ислямска държава”, които по-късно прераснали в клетви за вярност. Това гласи една от версиите на разследването за предотвратен атентат в България.

Предполага се, че драмите вкъщи се дължали на липса на разговори и внимание. Освен 16-годишното момче семейството има и други 2 по-малки деца.

Връзките на тийнейджъра с организацията обаче дотолкова са се задълбочили, че той е подготвял атентат в Пловдив, който да окървави училище в града в края на юни, обясниха запознати. Тогава приключва учебната година за ученици от 9-и до 11-и клас.

Терорът е осуетен, защото преди време таткото на момчето забелязал в телефона му чат комуникации с джихадисти. Мъжът потърсил помощ в ДАНС. На 5 юни в рамките на 5-6 часа службите и прокуратурата пресекли в зародиш евентуалните рискове от атентат.

Момчето е

било

закопчано

след училище,

когато самият баща го закарал в полицията. Първоначално ученикът е бил задържан за 24 ч, а след това прокурор му удължил ареста до 72 часа.

16-годишният е от заможно семейство. Учи в елитна гимназия в Пловдив. Зам. главният прокурор Иван Гешев го описа като дете със задълбочени познания и афинитет към химията. Нарече го и суперинтелигентен.

В продължение на месеци или година ученикът е бил вербуван от “Ислямска държава”, допускат от прокуратурата.

В дома му в Пловдив било открито знаме на терористичната организация. Вербовката ставала през социалните мрежи, като след това момчето било поканено да влезе в секретен чат на организацията в Телеграм. Там гледало и стотици клипове с атентати. Гешев заяви, че младежът дори решил, че трябва да приеме исляма. По неофициална информация един от дядовците му е мюсюлманин.

“В интерес на истината това е класически случай на вербуване и радикализиране на непълнолетно лице. Принципно

вербовчиците

са най-ценният

капитал,

струват повече от петрол, злато и бойци. Става въпрос за дете и жертва. Става въпрос за лична трагедия, която, за щастие, не е развита докрай”, каза Гешев.

Адвокатът на ученика Емил Велинов обаче твърди, че това се е случило от детско любопитство (Какво още каза той - виж по-долу.)

Таванът в

семейната

къща се

оказва

скривалище за

бомби

При претърсването на 2 стаи от него разследващите открили уникални сглобки на взривни вещества, готови за масово поразяване. Там имало самоделни взривни устройства и т. нар. тръбна бомба. “Намерихме и взривно устройство в процес на изготвяне - пирони в пластмасов съд, което тежи 14,4 кг, и аналогично устройство е използвано при атентата на летище Сарафово през 2012 г.”, посочи прокурор Гешев. Тогава камикадзе се взриви на аерогарата и уби петима израелски туристи и български шофьор. Бомбата била направена от амониевоселитрена смес със 79% амониева селитра и 19% тротил с общо тегло от 2,2 кг. Разследващите по делото “Сарафово” установиха, че тя е била изсипана в тенджера.

На практика ученикът от Пловдив е направил 7 пъти по-тежка бомба от тази в Сарафово.

Подобни адски машини са били използвани и при най-скорошни атентати в Белгия и Франция. Вербовчик е показвал на ученика през видеа как да сглоби бомбата с максимален унищожителен ефект. Пред разследващите момчето обяснило, че направило бомбата за 7-8 дни.

В арсенала на младежа влизали още пиратка с пирони, механични бутони, раници с батерии, ключове за е-вериги и други приспособления за масови кървави убийства.

В петък момчето е било изправено пред Специализирания наказателен съд по искане на прокуратурата да бъде задържано за постоянно. Съдия Иво Хинов обаче му налага “надзор на инспектора при детска педагогическа стая”. Това е втората по тежест санкция за непълнолетни след задържането.

“Съдът е преценил, че следва да бъде взета такава мярка, което според мен е в някаква степен грешка. Лесно е да го кажа, след като не съм бил в залата и не съм бил пред избора да преценя личната трагедия”, каза Гешев. И добави, че виждането на прокуратурата е, че

момчето

трябвало да

остане в

изолирана

среда и с него

да работят

експерти

и психолози.

Радикализацията на младежи в интернет е най-новата реална опасност, обобщи заместникът на Сотир Цацаров.

Засега ученикът остава при родителите си, които оказвали пълно съдействие. Той ще бъде наблюдаван от полицията в Пловдив и в училището, което ще продължи да посещава.

Окончателната му мярка за неотклонение ще се решава в четвъртък от трима апелативни спецсъдии.

Шефът на пловдивската полиция Атанас Илков декларира, че ще помогнат на вербуваното момче и ще го изведат от средата, в която е попаднало. “В деня, в който постъпи информацията, бяхме на място. Започнахме комуникация с детето. Смея да твърдя, че имаме много добри инспектори, които са с дългогодишен опит като педагози, психолози и психиатри”, каза още той.

Прокурор Гешев прогнозира, че опитите да бъде снимано детето, семейството му, училището му може да доведат до неприятен резултат. “Всеки, който е

родител,

трябва да има

доста

сериозна

комуникация

с децата си

Недопускането на такива процеси е обект на работа в семейството, училището и много други органи”, каза още зам. главният прокурор.

Съученици на 16-годишното момче казват по негов адрес, че е затворено в себе си. Нямал много приятели в училището. Това се дължало на неговата асоциалност. Понякога изглеждал като аутсайдер в очите на връстниците си.

Адвокатът на ученика: Баща му му е взел телефона преди месец

16-годишният ученик от Пловдив, който е обвинен в тероризъм, е гледал клипове на “Ислямска държава” в интернет от детско любопитство, заяви пред “24 часа” адвокатът на момчето Емил Велинов. И уточни, че това увлечение вече е отминало.

Юристът обясни още, че бащата на тийнейджъра като съвестен гражданин е потърсил помощ в ДАНС преди 1 месец, след като установил, че в поведението на сина му има промяна. Посочил пред агентите, че в телефона на детето имало чат комуникации със структури, свързани с фундаменталисти, обясни Велинов.

Адвокатът добави, че бащата вече му е взел телефона и момчето е преустановило всякаква комуникация с фундаменталисти. По думите му това се е случило преди месец.

Той коментира, че снимките на взривни вещества и материали, които МВР разпространи, не са бомби, а пиратки, които могат да се купят във всеки магазин.

Велинов описа 16-годишния ученик като умно и образовано дете от нормално семейство, което имало още 2 по-малки деца.

Антитерор център като в САЩ ще заработи у нас

Под егидата на главния прокурор Сотир Цацаров у нас се подготвя откриване на антитерористичен център, който да координира в реално време действията на службите, съобщи Иван Гешев.

Центърът ще е подобен на антитерористични центрове в САЩ. Оттам преди месеци се върна самият Гешев. “Този проект вече е във финалната си фаза”, посочи зам. главният прокурор. И увери, че правителството подкрепяло идеята за такъв център.

“Взаимодействието между службите беше перфектно. Но това не означава, че можем да си заровим главата в пясъка и да смятаме, че проблемите ще ни подминат. Заплахите вече са реални в България, има опасност от радикализация и промиване на мозъци”, коментира Гешев.

Френски тийнейджър убива трима край Марсилия, фенка на Хари Потър от Глазгоу вербува ученички

Трима души загинаха, след като 19-годишен тийнейджър откри безразборна стрелба с калашник в Южна Франция през април 2013 г. Нападателят бе задържан в близкото до Марсилия градче Истр. При разпит в полицията терористът заяви, че действа от името на “Ал Кайда”. Задържаният бил регистриран заради психически проблеми.

Сюжетът е типичен за случаите, при които терористи от “Ислямска държава” или “Ал Кайда” успяват дистанционно да вербуват млади и податливи на влияние европейски тийнейджъри. Целта обикновено са младежи с психически проблеми или аутсайдери, които искат да намерят мястото си в някоя общност. Европейските попълнения на джихадистите идват по няколко канала. Някои биват освободени от затворите, други се завръщат в Европа - и в затвора, а трети са младежи, неизвестни на полицията, които действат като “спящи терористични клетки” и чакат да бъдат мобилизирани.

През септември 2016 г. Париж повдигна обвинения в тероризъм на 15-годишен джихадист. Момчето не било в полезрението на службите за борба с тероризма и било един от най-добрите ученици в класа си. При разпитите обаче тийнейджърът призна, че е поддържал контакт чрез приложението за криптиран чат телеграм с радикализирания французин Рашид Касим. Той живее в територии под контрола на “Ислямска държава” и призовава младите французи да извършват атентати. Десетина дни по-късно в Ница бяха арестувани две радикализирани тийнейджърки на 17 и 19 години по подозрения, че планирали терористичен aкт. Те признали, че също под влияние на Касим имали намерение да извършат нападение, но после се отказали. При антитерористични разследвания през 2016 г. Франция повдигна обвинения на 37 непълнолетни. 14 от тях бяха арестувани.

Историята се повтаря не само във Франция. През февруари 2015 г. три британски ученички се качиха в самолет на турските авиолинии от Лондон за Истанбул. Оттам 15-годишната Шамима Бегум, 16-годишната Кадиза Султана и 15-годишната Амира Абазе се прехвърлиха в Сирия и после бяха забелязани в сирийския град Тал Абияд, контролиран от силите на “Ислямска държава”.

Момичетата били подмамени да тръгнат на джихад от добре образована шотландка - 20-годишната Акса Махмуд. Допреди две години Акса била типично британско момиче, израснало с книгите за Хари Потър и с филмите от “Игрите на града”. През ноември 2013 г. Акса, която тогава е на 19 години, казва на родителите си, че иска да попътува из Европа. Те я пускат и тя изчезва безследно за 96 часа. Накрая се обажда по телефона и казва, че от Глазгоу е стигнала в Сирия. Оттогава живее в сирийския град Рака, бастион на ИД, и ръководи джихадистка бригада, съставена само от жени, които контролират бордеите на терористите. Акса отговаря и за пропагандата в социалните мрежи. Тя разпространява послания на ИД, за да привлича кандидатки за джихадистки булки и именно тя първа се е свързала с една от трите изчезнали лондонски ученички - Шамима.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона