Разкъсвани от родителите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/7497346 www.24chasa.bg
Сложните отношения на Меган Маркъл с нейния баща вдъхновиха много хора да говорят по проблема. СНИМКА: РОЙТЕРС

Или как децата сменят посоката при липса на семеен мир

Преди години прочетох в “24 часа” интервю с известния специалист по здравословно хранене доктор Георги Гайдурков. Не ме впечатли толкова казаното как лекува чрез различни диети, защото бях чувала и преди доста по въпроса, а разказът му за неговото детство. Оказа се, че този много начетен човек е щял да бъде изпратен в помощно училище, тъй като в първи клас отказва да разговаря. Учителката му решава, че има някакъв умствен проблем и въобще не подозира, че всичко се дължи на начина, по който малкото момче вижда, че родителите му общуват.

“Откъм 3-годишен, откакто имам спомени, те съжителстваха в такова отчуждение, че дори не се караха. Интелигентни и образовани хора, които демонстрираха, че не се забелязват. Затова в детството не можех да общувам като връстниците си. Как да търся контакти, когато моите домашни богове – родителите, които са неоспорим еталон за младия човек, живеят хем заедно, хем в космическа самота. Не влизаха в разговори”, разказва Гайдурков. Родителите му изкарват целия си живот по този начин и до днес той не знае защо е било така.

Малкият Георги се научава да общува, избягва изпращането в помощно училище. Учи се добре. Завършва медицина, а след това и клинична психология, но дълги години е склонен към изолация и винаги търси алтернативи. Правейки равносметка сега, смята, че точно тази особена семейна среда му е помогнала да стане това, което е в момента. Имах потребност да избягам от ужасния свят на детството и търсех различни пътища, всичките много нетипични, спомня си Гайдурков.

Много деца обаче нямат неговата воля и късмет да го направят. А и немалко са подложени не просто на мълчание, а на разрушаващо общуване. Все по-често родителите, които имат проблемни взаимоотношения, манипулират децата си, за да се представят в по-благоприятна светлина пред тях или пък да очернят половинката си, за да ѝ отмъстят. В резултат се получава загуба на обич и доверие в семейството и дори да не се стигне до развод, се появява отчужденост, която е трудно предвидимо как ще се развие в годините. Според британската благотворителна организация Stand Alone, която се занимава с подкрепа на хора, страдащи от прекъснати връзки с близки, това явление става все по-често срещано. Във Великобритания например от подобни проблеми се оплаква всяко пето семейство. Проучване в САЩ показва, че 40% от американците са изпитвали отчуждение в семействата си в някакъв период от своя живот.

Основателката на Stand Alone Бека Бланд смята, че темата започва да се обсъжда все по-често през последните години, тъй като няколко известни личности са проявили смелост да признаят, че са имали такъв проблем. На първо място тя поставя Меган Маркъл. Оказа се, че бившата американска актриса дълго време е поддържала трудни отношения със своя баща, които буквално приключиха в навечерието на нейната сватба с британския принц Хари. Причината бе разкритие, че Томас Маркъл е приел солидна сума от издание, за да позира как се готви за сватбения ден. В крайна сметка той не участва в него и повече никога не чу и не видя дъщеря си, както и нейния син Арчи.

Преди година Антъни Хопкинс също разкри, че е имал ужасно детство, тъй като родителите му са били прекалено заети със себе си. “Бях като умствено изостанал. Имах лоши оценки. Понеже не можех да намеря мястото си в училище, живеех в постоянен страх. С баща ми се сближихме чак когато беше на смъртно легло”, разказа известният актьор. Смята, че това го е направило саможив и се отразило на способностите му да общува. Хопкинс не е разговарял близо 20 г. с първата си дъщеря. След като се развежда с нейната майка, е изцяло обсебен от себе си, пие много и въобще не иска да си спомня, че има дете. Едва по-късно установява контакт с дъщеря си и даже се снимат заедно в два филма.

Според психолози подобни примери на известни личности помагат на хората да преосмислят своята семейна среда и да търсят начин да я подобрят, ако открият нещо притеснително. Освен това те смятат, че съществува връзка между отчуждението и типа общество, в което роднинските отношения се развиват.

Един от определящите фактори е колко голяма подкрепа получават гражданите от правителството, съобщава Би Би Си. В страни с развита социална система хората просто не се нуждаят от силни семейни връзки и помощ на близки. Затова те се чувстват свободни да избират дали да поддържат отношения с един или друг член на семейството, или да разчитат само на себе си. Например в Европа, колкото по-далеч на юг отиваш, толкова повече родители и пораснали деца са в близка връзка, защото живеят в страни, където социалната помощ е оскъдна.

Финансовото положение и образованието също имат ключово значение. Проучване в Германия например показва, че по-добре образованите деца по-често влизат в конфликт с родителите. Предполага се, че това се дължи на факта, че обикновено те са по-мобилни и по-малко нуждаещи се един от друг финансово.

У нас не са правени задълбочени изследвания на какво се дължи отчуждението в семействата. Едва през последните години започна да се говори по въпроса и точно този термин да се използва при някои бракоразводни дела, след като страната ни бе осъдена в Европейския съд по правата на човека от родители, на които не е осигурено да виждат децата си след развод.

Според психолога Галина Кубратова тотално отчужденото дете е много силно разстроено. По-малките непрекъснато плачат, някои по-големи дори заплашват със самоубийство, ако бъдат принудени да се срещат с родител, когото са намразили. Затова често съдът решава, че най-добре ще е наистина да няма контакт помежду им, което не е правилно, тъй като връзките на детето с майката и бащата са генетично заложени, обяснява Кубратова пред БНР. По думите ѝ синдромът на родителско отчуждаване протича на два етапа. Първо единият родител манипулира детето така, че то се отдръпва от другия. При втория етап то вече отказва да го вижда и накрая започва да изпитва истинска омраза към него, като всички хубави моменти от миналото са забравени, сякаш никога не са съществували. Крайните ефекти за детския емоционален свят са ниска самооценка и самоомраза, липса на доверие, депресия, злоупотреба с вещества или други форми на пристрастяване, казват от Българския хелзинкски комитет. Наскоро организацията започна кампания в подкрепа на деца, жертви на родителско отчуждение.

Хиляди българчета са жертва на емоционално насилие

Над 16 800 малчугани у нас са поставени в риск заради конфликти между родителите. Това показват данни на Държавната агенция за закрила на детето, които бяха изнесени в края на миналата година на специална конференция по проблема с отчуждението в семейството.

По време на форума стана ясно, че съществува сериозен проблем как се изпълняват съдебните решения за родителски права и има случаи, в които бащи не виждат по 5-6 години децата си, защото майките възпрепятстват всячески срещите им.

В 92% от случаите майките се явяват така нареченият програмиращ родител, или този, който отчуждава, казва доктор Цветеслава Гълъбова, директор на психиатричната болница „Св. Иван Рилски”. Според нея на пръв поглед това звучи нелогично, тъй като майката е тази, която дава живот и се предполага, че ще закриля своето дете, а няма да върви срещу неговия интерес, който е да има пълноценен контакт и с двамата родители, независимо дали ще живеят заедно, или разделено.

При някои възрастни обаче личното емоционално състояние взема връх и те започват да действат ирационално. В повечето случаи те дори не си дават сметка колко голяма травма нанасят на детето, като го карат да решава кой родител е добър и кой - лош. И то обикновено в момент, в който те се разделят и познатият за него свят рухва, тъй като е свикнало да ги вижда заедно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По бизнес срещи в луксозно столично заведение бе забелязан от "България Днес" Йордан Динев. Предприемачът се сля с останалите посетители, облечен в яке, а не със скъпарски кюстюми и палта. Компания му правеше млад здравеняк, който елегантно го настани на задната седалка и шофираше по натоварените софийски улици

И на 75 години Цветана Манева има енергията сама да си пазарува, видя "България Днес". Облечена в дебело и дълго зимно яке, бележитата ни актриса с уверена стъпка носеше пазарската чанта, която беше понапълнила с продукти.

Без никакво наперено държание, свенлива, земна и напълно нормална се оказа красивата манекенка Маги Вълчанова, която изненадващо бе заловена от топпапараците на "България днес" да обядва в стола на Националната спортна академия. Носителката на титлите "Мис Вселена България" и "Мис Свят България" 2000 учи в Спортната академия