Краят на кабелните пирати

https://www.24chasa.bg/novini/article/7497932 www.24chasa.bg
Три съществени промени в Закона за авторското право и сродните му права, чакани от години СНИМКА: РОЙТЕРС

Колко са абонатите на кабелните телевизии? Близо 30 години - от бума на кабеларките в края на 1990 г. до днес, това е най-добре пазената обществена тайна у нас.

Според данни на самите оператори в кабелни мрежи са обхванати 50-60% от населението. Според източници, които изграждат мрежите, както и според медийни специалисти почти 90% от домакинствата у нас ползват кабелна, цифрова или сателитна телевизия. Според експерти в авторското право

Всичко, което трябва да знаете за:

500 000

абонати

са скрити,

за тях не се плащат нито данъци, нито други задължения и таксите от тях към кабелния оператор носят чиста печалба.

Така или иначе, тайната на бройката е на път да бъде разкрита завинаги. Това се случва с промените в Закона за авторското право и сродните му права, приети окончателно на второ четене в парламента. До десетина дни предстои и обнародването им.

“Това е важна крачка напред в посока защита на интелектуалната собственост и преодоляване на съществуващите проблеми”, коментираха от Би Ти Ви. (Виж в карето позицията на Нова тв.)

Защо тайната на кабелните оператори просъществува толкова дълго? Никой от тях нямаше изгода да съобщава точната бройка абонати пред Комисията за регулиране на съобщенията. От една страна, така се спестява от такси, чийто размер зависи от броя абонати, от друга страна, не се плаща и справедливо авторско право, тъй като стойността му също се определя спрямо броя зрители или слушатели. Третият губещ по веригата бяха телевизиите, които създават съдържание. За да ги разпространяват, кабелните оператори им плащаха също според абонатите си. Т.е. колкото по-малко са те на хартия, толкова по-малки са разходите на кабеларките.

На практика обаче абонатите са много повече. И за да се увеличават, се появи още едно уродливо явление от зората на прехода - кабелните пирати. Онези оператори, които нагло и безогледно просто крадат един тв канал и го разпространяват в мрежата си, без да плащат и стотинка за него.

Сега обаче законовите промени за авторското право засягат кабелните оператори и доставчиците на тв съдържание и целят точно това - да

намалят

кражбата на

интелектуална

собственост

в страната

Три важни неща ще се случат с обнародването на променения закон:

1. Ще бъде създадена комисия към Министерството на културата, която ще прави

дистанционен

мониторинг

на кабелните

оператори

Досега при сигнал за кражба на тв канал или друго съдържание от кабелен оператор министерството трябваше да командирова свой представител и той да види с очите си нарушението, за да състави акт. Това беше почти невъзможна мисия за проверяващия, който трябва да хване нарушителя примерно в 22 ч как пуска по мрежата НВО или спортните канали на А1 (MAX Sport), или на “Диема”. Факт е, че платените канали са сред най-често крадените, макар че и другите също търпят немалки вреди.

Приетите промени в закона създават правна възможност на длъжностните лица към Министерството на културата, които упражняват контрол по спазване на авторските и сродните права, да използват автоматизирани средства за контрол. Чрез тях ще установяват нарушенията дистанционно. Средствата за контрол ще се одобряват със заповед на министъра на културата или упълномощен от него заместник-министър.

2. Втората промяна е свързана с издаването на актове. При досегашната практика актът трябваше да бъде физически връчен на санкционираното лице. Ако то се укрие в рамките на две седмици, актът пада. Така

наказания

има, но

последствия -

никакви,

защото глоби просто не се плащат. След промяната актовете за нарушаване на авторски права не трябва да се връчват физически на извършители. Веднъж издаден, актът трябва да се плати.

“По този начин ще бъдат пресечени опитите за избягване на връчване на наказателните постановления, т.е. те няма как да могат да се измъкват, както го правеха досега. Преди имахме проблеми с връчването на тези наказателни постановления. Сега вече в момента, в който бъде регистрирано нарушението, започва да тече наказателното производство и те не могат да го избегнат, актът ще се смята за връчен”, обясни при приемането на промените зам.-министърът на културата Румен Димитров.

3. Третата промяна засяга най-тайната цифра досега - броя на абонатите. По закон Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) събира данни от тв доставчиците за броя на техните абонати. Тази информация обаче

често не е

коректно

докладвана

на регулатора,

защото е

пряко свързана

с приходите

на компаниите. За да плаща по-малко за авторски права, операторът обявява например 1000 абонати, въпреки че има 10 000. Представя намалената бройка и пред КРС заради таксата, която дължи за правото да излъчва съдържание. Досега КРС събираше данни само от самите кабелни оператори, като, разбира се, можеше и да ги проверява. С промените в закона комисията вече може да ползва независими агенции, които да предоставят информация на база проучвания. Ето затова промените бяха приети възторжено от създателите на съдържание, които очакват, че данните за клиентите на платена телевизия и плащането на права за нея ще се увеличат драстично. Нещо повече, промяната трябва да се отрази благоприятно на целия тв пазар, кражбата на авторски права да стане трудно занимание, а онази “сива” част от кабеларките, които още живеят в ерата на 90-те години от миналия век, да изчезне.

Николай Андреев, изпълнителен директор на “Нова Броудкастинг груп”:

Намалява шансът България да бъде включена в черния списък 301 на САЩ

Изцяло подкрепяме измененията в законодателството, касаещи борбата с пиратството на съдържание и укриването на абонати, които бяха приети от парламента. Съществуващите към момента “пиратски” практики отнемат възможността на авторите и правоносителите на права, включени в радио- и тв програми, да получават справедливо възнаграждение за използването на техните продукти. Някои от предприятията, разпространяващи радио- и тв програми, декларират пред КРС неверен брой абонати, който е в пъти по-нисък от реалния. Дълги години телевизионните оператори страдат от остарялата регулация в областта на установяването и санкционирането на неоторизираното разпространение на програми. Въвеждането на модерни технологични решения за осъществяване на дистанционен мониторинг върху телевизионни програми, разпространявани от платформени оператори, и улеснената процедура по административно наказване значително ще повишат ефективността на действията на компетентните органи в тази сфера. Допълнителното потвърждение на декларираните от платформените оператори абонати на платена телевизия е стъпка напред, чрез което постепенно ще бъде изсветлен съществуващият към момента “сив сектор”, който е около 30%. С гласуваните изменения значително се намалява рискът България отново да бъде включена в черния списък 301 на Министерството на търговията на САЩ, в който попадат държавите, които не зачитат защитата на интелектуалната собственост.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Потърсете ме да ви оправя футбола, каза голмайсторът преди почти 10 години Димитър Бербатов може да замени Борислав Михайлов начело на Българския футболен съюз. Бившият голмайстор на националния отбор и на "Манчестър Юнайтед" е с най-големи шансове да поеме управлението на футбола ни, научи "България Днес" от свои източници.

Президентът на Българския футболен съюз най-накрая хвърли оставка! Тя ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет. Извънредното заседание ще се проведе в петък от 14:00 часа на базата в Бояна. "След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво,

Премиерът на България Бойко Борисов удари по масата! Той също не издържа на изключително слабите резултати на националния отбор в последните години и реши да предприеме крути мерки. "Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! След вчерашната позорна загуба на българския национален