Сграда по вкус и бърза писта за еврочиновниците - шансът на София да грабне най-новата агенция на ЕС (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7498301 www.24chasa.bg
Трите сгради, които София предлага за новата агенция.

Борим се за седалище на единния орган по труда с Никозия, Рига и Братислава

Избор между 3 сгради и приоритетно административно обслужване на европейските чиновници и техните семейства - това е офертата на София, за да стане седалище на Европейския орган по труда (ЕОТ).

България е една от малкото страни в ЕС, в които не е базирана евроинституция. Досега единствената ни опция бе за Европейската агенция по лекарствата, която се изнася от Лондон заради Брекзит, но се оказа, че София изобщо не е имала шанс да се пребори. Сега обаче премиерът Бойко Борисов вече месец поставя темата на всяка среща в Брюксел. За избора на българската столица лобира по своя линия и лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Тази еврослужба е новосформирана и всъщност кандидатстваме за неин първи домакин. Трябва да заработи до края на 2019-а. Официално правителството гласува кандадатурата ни на 30 април, а

решението ще се

вземе след

броени дни

- на 13 юни.

Освен бързата писта за обслужване на европейските служители министерството на труда сформира и специален екип, който ще им помага да започнат работа и живот у нас.

Сред ключовите условия е сградата да отговаря на стандартите на клас А и да има високо ниво на информационна защита. София предлага 3. Първата е Ellipse Centre на “Цариградско шосе”, втората - бизнес център “Мегапарк” на същия булевард, а третата е на бул. “Брюксел” - Blu OFFICES. Готови сме разходите за наем и издръжка на избраната сграда да се поемат за 18 месеца. И трите имота имат достатъчно офис пространство, което може да се подреди според нуждите на органа. “Предложените наемни цени на квадратен метър и таксите за издръжка са изключително конкурентни и ще позволят оптимизиране на бюджета на агенцията и неговото пренасочване за изпълнение на непосредствените му задачи, което ще спести средства на европейския данъкоплатец”, пише още в предложението ни.

Конкуренти на София са Никозия (Кипър), Рига (Латвия) и Братислава (Словакия). Рига предлага две сгради - стара и новострояща се. Братислава лансира построен преди 1 г. бизнес център.

Никозия кани

безплатно

органа, но офертата е само за една сграда.

ЕК вече направи оценка на кандидатурите, която ще бъде обсъждана на 13 юни. Тогава окончателното решение трябва да се вземе от ресорните министри от ЕС. Критериите са географски баланс, своевременна наличност на работни помещения, за да може агенцията да заработи веднага, достъпност на мястото. Гледат се и близостта до училища и детски градини, медицинското обслужване, достъп до пазара на труда за семействата.

“Искам европейския орган по труда в София. Който ме подкрепи - и аз ще го подкрепя”, каза Бойко Борисов след Европейския съвет на 28 май, на който евролидерите стартираха преговорите за разпределението на новите ръководни постове.

“Предимството на новите държави членки и специално на тези, в които няма разположена агенция или орган на ЕС, е израз на справедлив подход, солидарност и постигане на географски баланс в рамките на ЕС”, казват от социалното министрество.

Това би бил

политически знак

към България

и признание на нейната способност да поеме тази отговорност. Освен това ще допринесе за социално-икономическото развитие на София и региона, респективно и за социално-икономическото им сближаване с регионите в останалите членки на ЕС, допълват от екипа на министерството, който подготви кандидатурата. Ще има положителен ефект за инфраструктурата и икономиката на столицата. И най-вече България ще се специализира във важната сфера на социалната политика, в която има традиции и успехи.

Новата агенция е създадена с цел да улесни мобилността в ЕС. Експертите ще дават информация за правата и задълженията в областта на трудовата мобилност, ще координират системите за социална сигурност, ще съдействат за съвместни инспекции, медиация, ще помагат в случаи на трансгранични нарушения.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Псевдолечители борят рак с опасен препарат, който наподобява белина! За налудничавия метод алармира читател на "България Днес". Медикаментът се продава в мрежата и много хора вярват, че освен срещу рак помага и за малария, аутизъм, астма и гъбички, като пречиства организма от патогените. Става дума за хлорният диоксид ММС и дестилирана вода ЦДС с

Бившата съпруга на футболиста на "Челси" Педро Родригес - Карол Мартин, използва всеки случай, за да го удари болезнено. Този път тя го направи публично. Дамата отговаряше на въпроси на свои фенове в инстаграм и логично повечето бяха свързани с бащата на трите й деца. Карол и Педро имат три момчета - Брайън, Кайл и Марк.

Процес срещу оръжейна банда отива на поправителен заради объркана цифра! Спецпрокуратурата допусна "техническа грешка", която се оказа препъникамък за делото срещу 70-годишния Сашко Марков. Възрастният мъж остана единствен да се поти на скамейката пред Темида, след като двамата негови авери вече се признаха за виновни и се отърваха с условни