Германия със закон срещу измами с детски надбавки

https://www.24chasa.bg/novini/article/7500122 www.24chasa.bg
Законът цели да затегне правилата за отпускане на детски надбавки на имигранти от страни от ЕС. СНИМКА: РОЙТЕРС

Целта е да се прекрати практиката граждани на България и Румъния да идват заради тях

Германия прие нов закон срещу измамите с детски надбавки и нелегалните практики при почасовото заплащане, предаде “Дойче веле”. 

“Законът няма за цел да криминализира граждани на ЕС от България и Румъния например. Точно обратното: нашата цел е да ги защитим. Не искаме те да бъдат примамвани към Германия с фалшиви обещания”, обяви Томас де Мезиер, бивш вътрешен министър на Германия, по време на дебата за новия закон. Той бе приет миналата седмица.

От години германските общини се оплакват от измами със социални помощи и детски надбавки, извършвани от граждани на ЕС. В местните медии редовно се появяват информации за съвместни акции на полицията, митниците и Семейната каса и за установяването на злоупотреби, в които са замесени граждани от български и румънски произход.

Много от тях обаче са жертва на измамници - безскрупулни посредници ги примамват към Германия с обещания за добри трудови условия. След това ги назначават като надничари срещу нелегално ниски трудови възнаграждения.

Новият закон предвижда регионалните клонове на отдел “Работа на черно” към Службата по финансов контрол да получат нови кадрови попълнения, а самите служители да имат повече правомощия в работата си - когато извършват проверки или провеждат разследвания. Вече ще са позволени и контролни акции на самите борси за надничари. Това ще предпазва работниците от нелегалните практики при заплащането.

Що се отнася до злоупотребите с детски надбавки, тук ще бъдат разширени правомощията на Семейната каса. Изплащането на детски надбавки може да бъде преустановено дори и само при наличието на подозрение за измама.

Освен това новопристигналите в Германия граждани на ЕС ще получават детски надбавки през първите 3 месеца от пребиваването си в страната само ако докажат някакъв месечен доход.

Мерките целят да спрат порочната практика “чужденци да идват в Германия само заради детските надбавки”, казва депутатът от ХДС Йоханес Щайнигер. По думите му безработни граждани на по-бедни страни от ЕС възприемат германските детски надбавки като социални помощи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Къде ли не започнахме да виждаме захвърлени тротинетки в столицата - по тротоари, в градинки, на светофари, в реки, в контейнери. Последния от изброените варианти за "паркиране" явно бе избрал младеж, което му коства доста неприятности, видя "България Днес". Бдителни столичани забелязаха как ученикът в компанията на своя приятелка захвърлил

Най-добрата сноубордистка на България в историята Александра Жекова избяга от студа и смога в София. Сани и приятелят й Христо Пеев си подариха слънчева ваканция, изпълнена с много екстремни преживявания в Южна Африка. Основните им дестинации бяха Кейптаун и нос Добра Надежда. Александра и Христо караха сърф край мегаполиса в РЮА

На краката вместо на врата си сложи шал актрисата Лорина Камбурова. Студеното време в София вероятно я вдъхновило да разчупи визията си. Лорина изглеждаше странно, но със сигурност й е било топло, така че импровизацията си