Германия със закон срещу измами с детски надбавки

https://www.24chasa.bg/novini/article/7500122 www.24chasa.bg
Законът цели да затегне правилата за отпускане на детски надбавки на имигранти от страни от ЕС. СНИМКА: РОЙТЕРС

Целта е да се прекрати практиката граждани на България и Румъния да идват заради тях

Германия прие нов закон срещу измамите с детски надбавки и нелегалните практики при почасовото заплащане, предаде “Дойче веле”. 

“Законът няма за цел да криминализира граждани на ЕС от България и Румъния например. Точно обратното: нашата цел е да ги защитим. Не искаме те да бъдат примамвани към Германия с фалшиви обещания”, обяви Томас де Мезиер, бивш вътрешен министър на Германия, по време на дебата за новия закон. Той бе приет миналата седмица.

От години германските общини се оплакват от измами със социални помощи и детски надбавки, извършвани от граждани на ЕС. В местните медии редовно се появяват информации за съвместни акции на полицията, митниците и Семейната каса и за установяването на злоупотреби, в които са замесени граждани от български и румънски произход.

Много от тях обаче са жертва на измамници - безскрупулни посредници ги примамват към Германия с обещания за добри трудови условия. След това ги назначават като надничари срещу нелегално ниски трудови възнаграждения.

Новият закон предвижда регионалните клонове на отдел “Работа на черно” към Службата по финансов контрол да получат нови кадрови попълнения, а самите служители да имат повече правомощия в работата си - когато извършват проверки или провеждат разследвания. Вече ще са позволени и контролни акции на самите борси за надничари. Това ще предпазва работниците от нелегалните практики при заплащането.

Що се отнася до злоупотребите с детски надбавки, тук ще бъдат разширени правомощията на Семейната каса. Изплащането на детски надбавки може да бъде преустановено дори и само при наличието на подозрение за измама.

Освен това новопристигналите в Германия граждани на ЕС ще получават детски надбавки през първите 3 месеца от пребиваването си в страната само ако докажат някакъв месечен доход.

Мерките целят да спрат порочната практика “чужденци да идват в Германия само заради детските надбавки”, казва депутатът от ХДС Йоханес Щайнигер. По думите му безработни граждани на по-бедни страни от ЕС възприемат германските детски надбавки като социални помощи.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов