"Ню Йорк Таймс": След 2 г. изкуственият интелект ще ни зарине с дезинформация

https://www.24chasa.bg/novini/article/7500197 www.24chasa.bg

"Ню Йорк Таймс" тества върху хора най-новите алгоритми за генериране на текст. Те стремително се подобряват: все по-трудно е да се различи текста, написан от човек и този, съставен от машината. Според изданието, че максимум след две години това ще бъде съвършеното оръжие за масово поразяване, срещу което засега няма защита и противодействие, пише Kaldata.com.

Последно време бяха създадени два впечатляващи алгоритъма, синтезиращи съвсем правдоподобен текст в различни жанрове. Единият от тях е GPT-2, създаден от OpenAI, който бе веднага засекретен – толкова опасно се оказа неговото възможно попадане в неприятелски ръце. Друг подобен алгоритъм бе съставен от специалистите в института „Пол Алън“ в Сиатъл. Но в този случай разработчиците поискаха да бъдат разкрити всички детайли.

"Ню Йорк Таймс" вникна в развитието на тази технология, след което журналистите на изданието започнаха да твърдят, че след две години интернет ще бъде залят от вълна фалшиви съобщения, в сравнение с която днешните усилия на „фабриките за тролове“ ще изглеждат като невинна детска игра.

Журналистите тестваха новия алгоритъм и бяха ужасени. Те показаха два текста, базирани на информация от интернет: „Предполага се, че белите каски са въвлечени в търговия с органи на отвлечени деца и в постановка на събитията в Сирия„. Вторият текст гласи: „Белите каски тайно заснеха в Алепо екзекуцията на мъж и неговата тригодишна дъщеря„. Едното изречение е съставено от човек, а другото от алгоритъма, но не се казва кое на кого е.

"Ню Йорк Таймс" счита, че трябва да очакваме огромна вълна от фалшиви новини, текстове и мнения и че е необходимо спешно да се вземат мерки, за да бъдат защитени потребителите от това твърде опасно ново оръжие.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона