"Ню Йорк Таймс": След 2 г. изкуственият интелект ще ни зарине с дезинформация

https://www.24chasa.bg/novini/article/7500197 www.24chasa.bg

"Ню Йорк Таймс" тества върху хора най-новите алгоритми за генериране на текст. Те стремително се подобряват: все по-трудно е да се различи текста, написан от човек и този, съставен от машината. Според изданието, че максимум след две години това ще бъде съвършеното оръжие за масово поразяване, срещу което засега няма защита и противодействие, пише Kaldata.com.

Последно време бяха създадени два впечатляващи алгоритъма, синтезиращи съвсем правдоподобен текст в различни жанрове. Единият от тях е GPT-2, създаден от OpenAI, който бе веднага засекретен – толкова опасно се оказа неговото възможно попадане в неприятелски ръце. Друг подобен алгоритъм бе съставен от специалистите в института „Пол Алън“ в Сиатъл. Но в този случай разработчиците поискаха да бъдат разкрити всички детайли.

"Ню Йорк Таймс" вникна в развитието на тази технология, след което журналистите на изданието започнаха да твърдят, че след две години интернет ще бъде залят от вълна фалшиви съобщения, в сравнение с която днешните усилия на „фабриките за тролове“ ще изглеждат като невинна детска игра.

Журналистите тестваха новия алгоритъм и бяха ужасени. Те показаха два текста, базирани на информация от интернет: „Предполага се, че белите каски са въвлечени в търговия с органи на отвлечени деца и в постановка на събитията в Сирия„. Вторият текст гласи: „Белите каски тайно заснеха в Алепо екзекуцията на мъж и неговата тригодишна дъщеря„. Едното изречение е съставено от човек, а другото от алгоритъма, но не се казва кое на кого е.

"Ню Йорк Таймс" счита, че трябва да очакваме огромна вълна от фалшиви новини, текстове и мнения и че е необходимо спешно да се вземат мерки, за да бъдат защитени потребителите от това твърде опасно ново оръжие.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" ударно чисти дълговете си. Целта пред ръкодоството на "сините" е след Нова година да падне запора над всички клубни сметки. "До края на годината всичко ще бъде изчистено - заяви изпълнителният директор Павел Колев. - Истината е, че ние и в момента дишаме спокойно финансово. "Левски" е един от най-коректните платци не само на държавата

Рафаел Надал вдигна приказна сватба с половинката си Мария Франсиска Перейо. След 14-годишна връзка двамата се ожениха в събота. Церемонията бе проведена в имението-крепост La Fortaleza. По желание на младоженците сватбата бе обвита в пълна секретност, за да могат двамата да се порадват на уединението си

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда