"Ню Йорк Таймс": След 2 г. изкуственият интелект ще ни зарине с дезинформация

https://www.24chasa.bg/novini/article/7500197 www.24chasa.bg

"Ню Йорк Таймс" тества върху хора най-новите алгоритми за генериране на текст. Те стремително се подобряват: все по-трудно е да се различи текста, написан от човек и този, съставен от машината. Според изданието, че максимум след две години това ще бъде съвършеното оръжие за масово поразяване, срещу което засега няма защита и противодействие, пише Kaldata.com.

Последно време бяха създадени два впечатляващи алгоритъма, синтезиращи съвсем правдоподобен текст в различни жанрове. Единият от тях е GPT-2, създаден от OpenAI, който бе веднага засекретен – толкова опасно се оказа неговото възможно попадане в неприятелски ръце. Друг подобен алгоритъм бе съставен от специалистите в института „Пол Алън“ в Сиатъл. Но в този случай разработчиците поискаха да бъдат разкрити всички детайли.

"Ню Йорк Таймс" вникна в развитието на тази технология, след което журналистите на изданието започнаха да твърдят, че след две години интернет ще бъде залят от вълна фалшиви съобщения, в сравнение с която днешните усилия на „фабриките за тролове“ ще изглеждат като невинна детска игра.

Журналистите тестваха новия алгоритъм и бяха ужасени. Те показаха два текста, базирани на информация от интернет: „Предполага се, че белите каски са въвлечени в търговия с органи на отвлечени деца и в постановка на събитията в Сирия„. Вторият текст гласи: „Белите каски тайно заснеха в Алепо екзекуцията на мъж и неговата тригодишна дъщеря„. Едното изречение е съставено от човек, а другото от алгоритъма, но не се казва кое на кого е.

"Ню Йорк Таймс" счита, че трябва да очакваме огромна вълна от фалшиви новини, текстове и мнения и че е необходимо спешно да се вземат мерки, за да бъдат защитени потребителите от това твърде опасно ново оръжие.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Искането и приемането на рушвет от служител в ДАИ не е престъпление, заслужаващо затвор. Щом държавният служител е човек с добра характеристика и чисто съдебно минало, той без проблеми може да избегне влизането на топло. Това става ясно от прелюбопитно решение на Окръжен съд - Хасково. За капак шокиращата присъда преди няколко дни е потвърдена и

Надя Панкова - Професор Касчиев, мнозина сякаш разбраха мащаба на трагедията от аварията преди 33г. едва след сериала "Чернобил". Има ли някой интерес все още да не се говори много по тази тема? - Сериалът "Чернобил" се опира на действителни факти и показва отлично съветската действителност и ядрената индустрия.

Двама футболисти на "Левски" повториха звездата на "Барселона" Лионел Меси. Халфът Мартин Райнов и бразилецът Паулиньо повърнаха на терена по време на контролата със "Зенит" (0:1). Полузащитникът имаше неразположение в средата на първото полувреме. При Паулиньо то се прояви през втората част. И двамата повърнаха след прекъсвания за пиене на вода