България иска рестарт на пакета “Мобилност”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7500206 www.24chasa.bg
Министърът на транспорта Росен Желязков покани новите евродепутати и превозвачите, за да изработят общи действия по пакета “Мобилност”. СНИМКА: Снимка: Авторът

Новите евродепутати, министър Росен Желязков и превозвачите с общи действия да се прегласува

Новите евродепутати, министърът на транспорта Росен Желязков и превозвачите влизат в нов рунд в битката за пакет “Мобилност”. На последното заседание на предишния Европарламент той бе приет на първо четене.

В понеделник Желязков покани на среща новоизбраните депутати в Европарламента и превозвачите, за да уточнят съвместните действия за приемане на балансиран пакет. На срещата не бяха Сергей Станишев от БСП, той се обадил, че е в Брюксел, но е заявил подкрепа, както и Андрей Слабаков, който също е заявил съпричастност и готовност да работи.

Според процедурата предстоят триалози по тестовете на приетия пакет “Мобилност” между Европарламента, ЕК и Съвета на Европа. След приключването им и постигане на съгласие по текстовете пакетът се връща за гласуване от депутатите на второ четене.

Желязков заяви, че предстои триада от действия. По време на триалозите ще се работи с държавите единомишленици, както и ще се прави опит да се привлекат нови. В Европарламента предстоят избори на еврокомисари, при които българските евродепутати заявиха, че ще са активни, особено при избора на комисар по транспорта.

Акцентира, че 2/3 от внеслите пакета “Мобилност” вече не са евродепутати, че предстоят избори на председатели на Европарламента и на транспортната комисия. А в нея половината от членовете са нови.

Андрей Новаков, който е в битката от предишния Европарламент, заяви, че е важен изборът на председател на транспортната комисия. Ако е човек, който спазва правилата, то би трябвало пакетът да бъде върнат на първо четене, тъй като при приемането му били нарушени процедури. Два от трите доклада не са били гласувани в комисията, а направо в зала, освен това били гласувани текстове, които не били преведени. За възможност за рестарт на пакета “Мобилност” на първо четене говори и министър Желязков.

На няколко пъти той заяви още, че ще се иска да се направи оценка на първоначалните текстове, предложени от Еврокомисията, и на тези, които са приети от Европарламента. Даде пример, че в текстовете на ЕК не е имало предложение камионът да се връща на три седмици в държавата, от която е, докато депутатите са го гласували.

Желязков заяви още, че му предстои среща с финландския му колега, тъй като Финландия поема европредседателството.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на