Спряха водата в Стрелча за 10 дни, порои затлачиха водопроводите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7500214 www.24chasa.bg
Буйните води на река Стрелченска Луда Яна

Сериозно е компрометирана довеждащата тръба, която е единствена и е от 1947 г., каза кметът Стойно Чачов

Река Луда Яна заля местността Меде дере и повлече тиня и счупени дървета

Незапомнени порои затлачиха улици и водопреносната мрежа в Стрелча. В понеделник сутринта бе обявено бедствено положение заради замърсяване с тиня на водоземните съоръжения и водните резервоари на града.

Преди дни в общината се изсипаха обилни порои, съобщи кметът на средногорската община Стойно Чачов.

Решението за обявяването на бедствено положение бе взето от общинския щаб за защита при бедствия. Обстоятелствата, които го налагат, са свързани със сериозното компрометиране на ВиК съоръженията и необходимостта от предприемане на спешни и неотложни аварийни и възстановителни дейности, за да бъде съхранено здравето на хората.

В резултат на поройните дъждове водоземните съоръжения са били неколкократно заливани и затлачени с тиня, пясък, чакъл и счупени дървета.

“Ситуацията в

града е много

сериозна

и тежка,

защото са компрометирани участъци от довеждащия водопровод, разрушени са подпорни стени и са оголени тръби”, обясни за “24 часа” кметът Стойно Чачов. Той уточни, че водопроводът, който захранва града, е с дължина 7 км и е строен през 1947 година.

“72 години по този водопровод, който е една тръба с диаметър 200 мм, не е правено нищо, а той захранва целия град, който е и курортен център. Нямаме откъде другаде да вземем вода, нямаме алтернатива”, допълни Чачов.

Още миналата седмица от общината са се опитали да нормализират водоподаването поне за битови нужди, но безуспешно.

От понеделник водоподаването в Стрелча е тотално спряно. Кметът е уведомил комисията по бедствия и аварии, областния управител, министъра на вътрешните работи, министър-председателя и е поискал средства за подмяната на остарелия и тотално амортизиран водопровод, защото общината не разполага с такива.

Чачов е поканил на място лицензирана проектантска фирма, която да направи проект за нов водопровод и да изчисли какви средства и време са нужни за изграждането му, като се има предвид, че трасето е планинско.  

Вероятно става

дума за милиони,

с които ние не

разполагаме, категоричен е кметът.

Бедственото положение в Стрелча е обявено до идния понеделник, но вероятно след изтичане на първоначалния срок то ще бъде удължено.

На различни

места в града са

разположени

водоноски

за нуждите на хората. От общината са купили и минерална вода, която ще им бъде раздавана безплатно.

“Водата при нас спря още миналата седмица и въобще не е идвала. Ние сме на високо. От долните махали казаха, че от чешмите тече почти тиня.

Сега вече никъде няма. Авария станала от дъждовете. Без вода какво ще правим, не знам”, каза възрастна жена от Стрелча.

В града живеят малко над 4000 жители. Обявен е за курортен център заради минералните извори в района. Те обаче нямат общо с водохващането и захранването на Стрелча с вода за питейни и битови нужди.

Жителите прогнозират, че бедственото положение ще продължи по-дълго от сега обявеното и ще бъде удължавано с месеци.  

От местното ВиК дружество информираха, че трябва да спадне нивото на река Стрелченска Луда Яна, което заля местността Меде дере, за да започнат ремонтните дейности и да се поднови водоподаването към градската пречиствателна станция.

Оптимистичният срок е до месец водопроводът да се възстанови, за да задоволява нуждите на хората от града, докато се изгради изцяло нова водопреносна система.

Дъждовете спират, през уикенда жега, после пак ще вали

След като юни започна с по-хладно и валежно време, през което на много места в Южна и Източна България валежните норми бяха преизпълнени (на места в Тракия и до 2-3 пъти), постепенно се забелязва стабилизиране на атмосферата на Балканския полуостров. До края на седмицата валежите ще стават на все по-малко места, а слънчевите часове ще се увеличават. Това съобщи синоптикът от TV-MET и “България он ер” Симеон Матев.

Днес ще бъде последният за тази седмица ден с по-масови валежи. Отново на места валежите ще са интензивни, за кратко време ще падне по-голямо количество дъжд. Тези места ще са разположени в централните и източните части на Северна България, както и в югоизточните райони на страната. По време на изваляванията освен по-голямото количество дъжд не са изключени и градушки. Максималните температури ще са между 25 до 30 градуса.

От сряда от юг-югозапад към Балканския полуостров ще започне пренос на по-топъл въздух. Това ще доведе до постепенно повишение на температурите, като до края на седмицата западната половина на Балканския полуостров ще отчита чувствително наднормени температури. При нас затоплянето също ще се усети, но не в такава степен, каквато например в Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина. В сряда все още тук-там в планинските части на Южна България ще превали, но вече местата ще са много по-малко, отколкото в началото на седмицата. Температурите ще са от 27 до 32 градуса.

В четвъртък и петък времето ще е предимно слънчево. Ще има временни заоблачавания - основно над планините и източните райони, но вероятността за валеж вече намалява. Температурите ще продължат да се повишават и в повечето равнини и низини ще прехвърлят 30 градуса. В най-топлите места дори до 33-34 градуса.

В събота и неделя ще е предимно слънчево. Краткотрайни заоблачавания следобед са възможни най-вече в планините. Валежи са почти изключени. Температурите остават високи, в по-голямата част от страната ще са между 30 и 35 градуса. Най-горещо се очертава да бъде в Санданско, Петричко поле, Видинско и Западна Тракия.

Горещата вълна ще бъде прекратена в началото на следващата седмица, когато с усилване на вятъра, валежи и гръмотевици в страната ще навлезе по-хладен въздух. Отново през първата половина на следващата седмица краткотрайните валежи, придружени с гръмотевици, ще бъдат чести явления у нас. Отново ще се създадат условия на места валежите да бъдат интензивни.

През първите 20 дни на юни за 70% от територията на страната са най-валежните от цялата година, така че през тези дни е нормално да паднат по-големи количества дъжд. Не са редки и градушките, а локални наводнения има всяка година, обясни метеорологът. (24 часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят