Канадският премиер призна за геноцид срещу коренното население

https://www.24chasa.bg/novini/article/7500241 www.24chasa.bg
Джъстин Трюдо СНИМКА: Ройтерс

Канадският премиер Джъстин Трюдо призна, че страната му е извършила геноцид срещу коренното население. Така той включи Канада в малобройната група на страните, признали това престъпление – Германия, Камбоджа и Руанда, предаде "Дарик". 

Смята се, че около 4000 жени и момичета от коренното население са убити или изчезнали през последните 30 години в Канада, но в действителност истинският им брой едва ли някога ще се разбере.

По време на предизборната си кампания канадският министър-председател обеща национално проучване на тези случаи, а комисията, която го извърши заключи, че срещу коренното население е извършен геноцид.

Потвърждавайки това заключение, Трюдо предизвика противоречиви реакции в страната на кленовия лист.

„Обещахме на канадците, че ще започнем този процес, който ще начертае път към бъдещето“, заяви канадският премиер при обявяването на резултатите от доклада в началото на юни.

„Официално беше представен докладът от националното проучване, което заключи, че трагичните прояви на насилие срещу жени и момичета от коренното население се равняват на геноцид“, посочи той.

Докладът е установил, че жените и момичетата от коренното население е 12 пъти по-вероятно да бъдат убити или да изчезнат в сравнение с другите демографски групи в Канада и 16 пъти по-вероятно в сравнение с белите жени. Смята се, че около 4000 жени и момичета от коренното население са убити или изчезнали през последните 30 години в Канада, но в действителност истинският им брой едва ли някога ще се разбере.

Според документа: „действията, както и бездействието на държавата се коренят в колониализма и колониалната идеология“ и са ключови причини за изчезването на хиляди жени от коренното население.

Необходима е цялостна промяна на модела, за да се сложи край на колониализма в канадското общество, заяви председателят на комисията, извършила проучването - Мерион Бълър:

„Тази промяна на модела трябва да се случи на всички нива на държавното управление и обществените институции. Идеологията и инструментите на колониализма, расизма и омразата срещу жените, както в миналото, така и в настоящето, трябва да се отхвърли.“

Комисията призна, че терминът „геноцид“ вероятно ще предизвика разнопосочни реакции в страната, но обясни, че внимателно е проучила дефиницията на Обединените нации. Геноцидът има много форми, обясни в интервю за телевизия „СиБиСи“ Мерион Бълър:

„Ние, включително аз, мислим за геноцида като за Холокоста или избиването на народа тутси в Руанда. Това е само едно от проявленията на геноцида, а има и други. Изслушахме семейства и оцелели в цяла Канада за поколения на насилие, на нарушаване на правата на коренното население. За деца, които насилствено са били взимани от семейства им. Единственото заключение би могло да бъде – геноцид.“

Канадски анализатори поглеждат обаче и отвъд вътрешната политика и предстоящите през есента избори. В международните отношения всяка дума има тежест, а някои думи са по-тежки от други, пише журналистът Евън Дайър. До изказването на Трюдо единствените държави в света, признали извършването на геноцид бяха Германия, Камбоджа и Руанда. Украйна смята Голодомор за геноцид, но смята за извършител не себе си, а ръководеният от Сталин Съветски съюз. Турция пък полага неимоверни дипломатически усилия срещу определянето на кланетата и изселването на арменското малцинство в началото на миналия век като „геноцид“.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След доцент Деси Бакърджиева става професор Лили АНГЕЛОВА снимки: Пламен КОДРОВ Над 200 симпатични и пищящи фенки на Наум Шопов-младши дойдоха на прожекцията на сериала "Откраднат живот" в столично кино, видя "България Днес". "По-полека, една след друга", радваха се фотографите на интереса, който предизвика синът на Христо Шопов

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да