Канадският премиер призна за геноцид срещу коренното население

https://www.24chasa.bg/novini/article/7500241 www.24chasa.bg
Джъстин Трюдо СНИМКА: Ройтерс

Канадският премиер Джъстин Трюдо призна, че страната му е извършила геноцид срещу коренното население. Така той включи Канада в малобройната група на страните, признали това престъпление – Германия, Камбоджа и Руанда, предаде "Дарик". 

Смята се, че около 4000 жени и момичета от коренното население са убити или изчезнали през последните 30 години в Канада, но в действителност истинският им брой едва ли някога ще се разбере.

По време на предизборната си кампания канадският министър-председател обеща национално проучване на тези случаи, а комисията, която го извърши заключи, че срещу коренното население е извършен геноцид.

Потвърждавайки това заключение, Трюдо предизвика противоречиви реакции в страната на кленовия лист.

„Обещахме на канадците, че ще започнем този процес, който ще начертае път към бъдещето“, заяви канадският премиер при обявяването на резултатите от доклада в началото на юни.

„Официално беше представен докладът от националното проучване, което заключи, че трагичните прояви на насилие срещу жени и момичета от коренното население се равняват на геноцид“, посочи той.

Докладът е установил, че жените и момичетата от коренното население е 12 пъти по-вероятно да бъдат убити или да изчезнат в сравнение с другите демографски групи в Канада и 16 пъти по-вероятно в сравнение с белите жени. Смята се, че около 4000 жени и момичета от коренното население са убити или изчезнали през последните 30 години в Канада, но в действителност истинският им брой едва ли някога ще се разбере.

Според документа: „действията, както и бездействието на държавата се коренят в колониализма и колониалната идеология“ и са ключови причини за изчезването на хиляди жени от коренното население.

Необходима е цялостна промяна на модела, за да се сложи край на колониализма в канадското общество, заяви председателят на комисията, извършила проучването - Мерион Бълър:

„Тази промяна на модела трябва да се случи на всички нива на държавното управление и обществените институции. Идеологията и инструментите на колониализма, расизма и омразата срещу жените, както в миналото, така и в настоящето, трябва да се отхвърли.“

Комисията призна, че терминът „геноцид“ вероятно ще предизвика разнопосочни реакции в страната, но обясни, че внимателно е проучила дефиницията на Обединените нации. Геноцидът има много форми, обясни в интервю за телевизия „СиБиСи“ Мерион Бълър:

„Ние, включително аз, мислим за геноцида като за Холокоста или избиването на народа тутси в Руанда. Това е само едно от проявленията на геноцида, а има и други. Изслушахме семейства и оцелели в цяла Канада за поколения на насилие, на нарушаване на правата на коренното население. За деца, които насилствено са били взимани от семейства им. Единственото заключение би могло да бъде – геноцид.“

Канадски анализатори поглеждат обаче и отвъд вътрешната политика и предстоящите през есента избори. В международните отношения всяка дума има тежест, а някои думи са по-тежки от други, пише журналистът Евън Дайър. До изказването на Трюдо единствените държави в света, признали извършването на геноцид бяха Германия, Камбоджа и Руанда. Украйна смята Голодомор за геноцид, но смята за извършител не себе си, а ръководеният от Сталин Съветски съюз. Турция пък полага неимоверни дипломатически усилия срещу определянето на кланетата и изселването на арменското малцинство в началото на миналия век като „геноцид“.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с