Мая Манолова обвини в лъжа здравното министерство

https://www.24chasa.bg/novini/article/7501241 www.24chasa.bg
Националният омбудсман Мая Манолова изпълни обещанието си, като дойде днес в Стара Загора, за да подкрепи на място протеста на медицински сестри от Университетската болница в града. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Националният омбудсман Май Манолова обвини днес в Стара Загора в лъжа здравното министерство. "Беше обещано до 20 април да бъде готов проектозаконът за съсловните организации, а до 10 май - новата методика за определяне на работните заплати на медицинските специалисти, но нищо от това не е направено. От 1 юни заплатите им са увеличени с между 20 и 50 лева, а се говореше да бъдат преразпределени милиони левове", изтъкна Манолова. Тя дойде в Стара Загора, за да подкрепи протеста на медицински сестри от Университетската болница, които поискаха по-високо заплащане и по-добри условия на труд.

Според Мая Манолова, в здравното министерство не се провеждат реформи, там било организиран хаос, в който парите изтичат. Тя обясни факта, че на протеста в Стара Загора имаше трийсетина души със страха у хората да не загубят работните си места и опитите протестите да се потискат. "Утре, сряда, след обяд сме пред болница "Токуда" в София, от където има сигнали за натиск върху лицето на протестите там Мая Илиева, съобщи националният омбудсман. Мая Манолова каза още, че хората имат право да са гневни и че ще остане с тях, докато не бъдат изпълнени исканията им, като обяви, че протестът е за всички, включително и за лекарите и пациентите, тъй като е за реформи в здравеопазването.

Тя категорично отказа да отговаря на въпроси по други теми, включително и дали възнамерява да се кандидатира за лидер на БСП или за кмет на София. "Единственото сигурно е, че няма да се кандидатирам за кмет на Стара Загора, макар сега да съм в този град", каза тя. Манолова придружи протестиращите по време на шествието им по улиците на Стара Загора.

Националният омбудсман Мая Манолова разговаря с протестиращи от Стара Загора.
Националният омбудсман Мая Манолова разговаря с протестиращи от Стара Загора. СНИМКА: Ваньо Стоилов

След протеста медицинска сестра от него се оплака, че докато протестирала, била "командирована" в по-тежко отделение без нейно съгласие. Тя приема това като предупреждение към себе си.

Националният омбудсман Мая Манолова подкрепи на място днес протеста на медицински сестри от Университетската болница в Стара Загора и обяви, че те имат право да са гневни.
Националният омбудсман Мая Манолова подкрепи на място днес протеста на медицински сестри от Университетската болница в Стара Загора и обяви, че те имат право да са гневни. СНИМКА: Ваньо Стоилов

В същото време от името на директора на Университетската болница "Проф. д-р Стоян Киркович" проф. Йовчо Йовчев бе разпространено съобщение до медиите, което гласи: "Протестът на медицинските специалисти, проведен на 11 юни, не е съгласуван за място и час с ръководството на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" - Стара Загора. Не е входирано искане за провеждане на групово мероприятие, съгласно нормативната уредба, което е отражение на броя на присъстващите - общо 24. Петима от тях са пациенти, трима са от екипа, организиращ протеста, 14 - от общински и частни лечебни заведения, един е на трудов договор в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" и един - на втори трудов договор в същото здравно заведение".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вратарят Пламен Илиев може да пропусне и двубоя с Чехия утре, научи "България Днес". Той продължава да се оплаква от болки в бедрото. Стражът опита да тренира със съотборниците си на последното занимание преди контролата с Парагвай (0:1). Тигъра е изкарал само част от него, сподели човек от тима. В средата на тренировката отново е почувствал болки

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.