ВКС: Оставането в затвора на полицаите по "Чората" няма да им нанесе непоправими щети, докато стане ясно ще има ли ново дело

https://www.24chasa.bg/novini/article/7501916 www.24chasa.bg

Петчленен състав на ВКС с председател Даниела Атанасова и членове Лада Паунова, Мая Цонева, Милена Панева и Красимира Медарова отхвърлиха искането на главния прокурор Сотир Цацаров за спиране изпълнението на присъдите на петимата полицаи по делото "Чората". Цацаров настояваше Мирослав Писов, Борис Механджийски, Иво Иванов, Янко Граховски и Георги Калинков да бъдат пуснати от затвора още преди да се гледа в петък, 14 юни, по същество искането за възобновяване на делото срещу тях. Същото поискаха и съпругите на полицаите. И двете искания бяха отхвърлени.

"Спиране изпълнението на влязъл в сила съдебен акт може и следва да бъде допуснато само при установяването на обстоятелства, сочещи на вероятни вредни последици за осъдените от продължаване изпълнението му, които са извън основателността на направеното искане за възобновяване", мотивира се съдът.

Допълва, че започналото изпълнение на наложените на наказания от по 7 г. лишаване от свобода, не е пречка съдът да извърши по същество надлежна проверка на постановения съдебен акт, което ще бъде направено в петък.

Магистратите твърдят още, че изтеклият продължителен период от деянието от 2005 г. няма отношение към изпълнението на наказанията. "Производството по възобновяване не е редовен способ за проверка на съдебните актове, а извънреден, поради което времевия период на провеждане на наказателното производство не може да предпостави непоправими щети за осъдените от факта на изпълнение на наложените им наказания", допълва в мотивите си съставът на ВКС и отхвърля искането на главния прокурор за спиране изпълнението на присъдата като неоснователно.

По искането на петте съпруги пък съдът твърди, че е допустимо само това на жената на Мирослав Писов - адвокат Биляна Коцакова, защото тя е упълномощен защитник на мъжа си и Иво Иванов. Останалите жени не били "правно легитимирани лица в настоящото производство".

По същество искането от адв.Коцакова е неоснователно, защото съдържа твърдения за невиновност на Писов и Иванов, които подлежат на разглеждане по същество по време на делото за възобновяване и не са предпоставките за спиране изпълнението на присъдата, категорични са съдийките.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Носителят на "Златната топка" Лука Модрич няма да влезе в надпреварата за трофея тази година. Това стана ясно, след като "Франс Футбол" обяви номинираните за 2019 година. Те са 30 на брой. Сегашният носител на трофея не попада сред тях за първи път в историята, откакто съществува системата със номинации

По всички модни правила е облечена моделката Глория Петкова, видя "България Днес". Красавицата заложи на бели ботуши с дебел ток въпреки горещото време последните дни и ултракъс минижуп за представянето на книга. Въпреки че белите ботуши отдавна са отживелица, в последно време родният хайлайф прибягва към тях, като се придържа към максимата,

Това Део ли е? Не... абе, май е той. Така се обръщаха с камерите на телефоните си столичани зад актьора Иван Бърнев, уловиха го топпапараците на "България Днес". Звездата се разходи като брат близнак на водещия Део из столичните улици и събра очите на феновете, които едва го разпознаха. Досущ копие на певеца водещ Деян Славчев с кислородно руси