ВКС: Оставането в затвора на полицаите по "Чората" няма да им нанесе непоправими щети, докато стане ясно ще има ли ново дело

https://www.24chasa.bg/novini/article/7501916 www.24chasa.bg

Петчленен състав на ВКС с председател Даниела Атанасова и членове Лада Паунова, Мая Цонева, Милена Панева и Красимира Медарова отхвърлиха искането на главния прокурор Сотир Цацаров за спиране изпълнението на присъдите на петимата полицаи по делото "Чората". Цацаров настояваше Мирослав Писов, Борис Механджийски, Иво Иванов, Янко Граховски и Георги Калинков да бъдат пуснати от затвора още преди да се гледа в петък, 14 юни, по същество искането за възобновяване на делото срещу тях. Същото поискаха и съпругите на полицаите. И двете искания бяха отхвърлени.

"Спиране изпълнението на влязъл в сила съдебен акт може и следва да бъде допуснато само при установяването на обстоятелства, сочещи на вероятни вредни последици за осъдените от продължаване изпълнението му, които са извън основателността на направеното искане за възобновяване", мотивира се съдът.

Допълва, че започналото изпълнение на наложените на наказания от по 7 г. лишаване от свобода, не е пречка съдът да извърши по същество надлежна проверка на постановения съдебен акт, което ще бъде направено в петък.

Магистратите твърдят още, че изтеклият продължителен период от деянието от 2005 г. няма отношение към изпълнението на наказанията. "Производството по възобновяване не е редовен способ за проверка на съдебните актове, а извънреден, поради което времевия период на провеждане на наказателното производство не може да предпостави непоправими щети за осъдените от факта на изпълнение на наложените им наказания", допълва в мотивите си съставът на ВКС и отхвърля искането на главния прокурор за спиране изпълнението на присъдата като неоснователно.

По искането на петте съпруги пък съдът твърди, че е допустимо само това на жената на Мирослав Писов - адвокат Биляна Коцакова, защото тя е упълномощен защитник на мъжа си и Иво Иванов. Останалите жени не били "правно легитимирани лица в настоящото производство".

По същество искането от адв.Коцакова е неоснователно, защото съдържа твърдения за невиновност на Писов и Иванов, които подлежат на разглеждане по същество по време на делото за възобновяване и не са предпоставките за спиране изпълнението на присъдата, категорични са съдийките.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По бизнес срещи в луксозно столично заведение бе забелязан от "България Днес" Йордан Динев. Предприемачът се сля с останалите посетители, облечен в яке, а не със скъпарски кюстюми и палта. Компания му правеше млад здравеняк, който елегантно го настани на задната седалка и шофираше по натоварените софийски улици

И на 75 години Цветана Манева има енергията сама да си пазарува, видя "България Днес". Облечена в дебело и дълго зимно яке, бележитата ни актриса с уверена стъпка носеше пазарската чанта, която беше понапълнила с продукти.

Без никакво наперено държание, свенлива, земна и напълно нормална се оказа красивата манекенка Маги Вълчанова, която изненадващо бе заловена от топпапараците на "България днес" да обядва в стола на Националната спортна академия. Носителката на титлите "Мис Вселена България" и "Мис Свят България" 2000 учи в Спортната академия