Синя зона на цената на 3 билета

https://www.24chasa.bg/novini/article/7501978 www.24chasa.bg
Представянето на поредния етап от "Визия за София".

Синя зона на цената на 3 билета за градския транспорт е сред мерките, предложени във “Визия за София”.

Едно от 450-те предложения на експертите е платеното паркиране за час в центъра да е например 3 пъти по-скъпо от билетчето, или 4,80 лв. по сегашните цени.

“Така, от една страна може да се използва по-гъвкаво почасово паркиране, а от друга - да се стимулира използването на алтернативни средства за придвижване”, пише във визията. Мерките ще се обсъждат през следващите месеци, всеки столичанин може да се включи в анкетата.

Тенденциите в градоустройствената практика на най-развитите градове по света приоритизират все повече хората за сметка на колите,отбелязват експертите. и обясняват, че все повече инициативи целят да върнат градовете от колите на хората и да освободят знаковите пространства от функционирането им като паркинги. Според тях тези дейности се отплащат много бързо за града, тъй като публичните пространства подобряват значително тяхната използваемост, уют и икономическа ефективност. Освобождаването на софийските публични пространства от коли ще подобри цялостно качеството на градската среда, нейната сигурност, комфорт и функционалност. "Тя е в синхрон с глобалните тенденции в градоустройствената практика, целите за устойчиво развитие на ООН и приоритетите в Интегрирания план за градско развитие на София и проекта „София – град за хората“, пише още в мерките.

Друга идея е  регулярното затваряне на избрани улици за определени дни или части от деня. "Така някои улици могат да бъдат тотално преобразени за определен период от време в пространства за отдих, игри, събития и други подходящи активности. Когато са осъществени по добре обмислен начин, подобен тип инициативи притежават чудесен потенциал за подобряване комфорта и функционалността на градската среда, а и подобряват възприятието на гражданите за цялостните политики за градско развитие", пишат още експертите.

Инициативата на Столичната община "Визия за София" търси предложения за развитието на града от граждани, експерти, неправителствени организации и бизнеса. Те ще стигнат по-късно и до обществено обсъждане.  5-ят етап на визията бе представен във вторник от ръководителя на "Визия за София" арх. Любо Георгиев и шефът на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Резултатите от допитването ще послужат за формулирането на ясни приоритети, които да залегнат във визията за развитието на София, като окончателният стратегически документ ще бъде представен през есента.

Всеки може да се включи в анкетата тук: https://vizia.sofia.bg/join/, като споделите кои цели са стратегически важни за София според вас, с какви действия и мерки може да ги постигнат и към коя цел бихте поели личен ангажимент.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него