Синя зона на цената на 3 билета

https://www.24chasa.bg/novini/article/7501978 www.24chasa.bg
Представянето на поредния етап от "Визия за София".

Синя зона на цената на 3 билета за градския транспорт е сред мерките, предложени във “Визия за София”.

Едно от 450-те предложения на експертите е платеното паркиране за час в центъра да е например 3 пъти по-скъпо от билетчето, или 4,80 лв. по сегашните цени.

“Така, от една страна може да се използва по-гъвкаво почасово паркиране, а от друга - да се стимулира използването на алтернативни средства за придвижване”, пише във визията. Мерките ще се обсъждат през следващите месеци, всеки столичанин може да се включи в анкетата.

Тенденциите в градоустройствената практика на най-развитите градове по света приоритизират все повече хората за сметка на колите,отбелязват експертите. и обясняват, че все повече инициативи целят да върнат градовете от колите на хората и да освободят знаковите пространства от функционирането им като паркинги. Според тях тези дейности се отплащат много бързо за града, тъй като публичните пространства подобряват значително тяхната използваемост, уют и икономическа ефективност. Освобождаването на софийските публични пространства от коли ще подобри цялостно качеството на градската среда, нейната сигурност, комфорт и функционалност. "Тя е в синхрон с глобалните тенденции в градоустройствената практика, целите за устойчиво развитие на ООН и приоритетите в Интегрирания план за градско развитие на София и проекта „София – град за хората“, пише още в мерките.

Друга идея е  регулярното затваряне на избрани улици за определени дни или части от деня. "Така някои улици могат да бъдат тотално преобразени за определен период от време в пространства за отдих, игри, събития и други подходящи активности. Когато са осъществени по добре обмислен начин, подобен тип инициативи притежават чудесен потенциал за подобряване комфорта и функционалността на градската среда, а и подобряват възприятието на гражданите за цялостните политики за градско развитие", пишат още експертите.

Инициативата на Столичната община "Визия за София" търси предложения за развитието на града от граждани, експерти, неправителствени организации и бизнеса. Те ще стигнат по-късно и до обществено обсъждане.  5-ят етап на визията бе представен във вторник от ръководителя на "Визия за София" арх. Любо Георгиев и шефът на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Резултатите от допитването ще послужат за формулирането на ясни приоритети, които да залегнат във визията за развитието на София, като окончателният стратегически документ ще бъде представен през есента.

Всеки може да се включи в анкетата тук: https://vizia.sofia.bg/join/, като споделите кои цели са стратегически важни за София според вас, с какви действия и мерки може да ги постигнат и към коя цел бихте поели личен ангажимент.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.