Дилърка: Строихме си замъци от 100-грамови плочки хашиш

https://www.24chasa.bg/novini/article/7502052 www.24chasa.bg
Участниците в продажбата на наркотици в даркнет сами избират къде да скрият стоката. Важно е избягването на познанство с останалите играчи в схемата.

В ЕС и САЩ доставките на дрога стават по пощата

Отдавна отминаха времената, когато чупеха капачките на дилърите с бухалки, а наркоманите умираха в ъгъла на някой строеж от свръхдоза хероин. Неговото място днес заемат дизайнерски наркотици, известни като “соли” или “подправки”. Потребителите на класическите психоактивни вещества, разбира се, не са отишли никъде. През лятото в парковете из София пак се усеща добре познатата на много хора миризма на трева, а полицейските проверки в популярните техно клубове отдавна са се превърнали в рутина.

Под влияние на развитието на недостъпната тъмна мрежа се променят моделите на продажба на наркотици. Съвременните технологии предоставят на престъпниците анонимност онлайн и им позволяват да създават силно секретни общности. Тенденция при търговията с наркотици е постепенно тя да става онлайн и все повече да

изключва

физическия

контакт

между продавач и купувач. Сделките се осъществяват чрез виртуални и прокси сървъри, Tor и алгоритми за криптиране.

На Запад купувачите предпочитат да получават стоката си по пощата, тъй като пратките в границите на САЩ и страните-членки на ЕС, на практика не се проверяват. За застраховка наркотиците са внимателно скрити в колети с друга стока, а ако купувачът все пак има лош късмет да го хванат, тогава на помощ пристигат адвокати и презумпцията за невинност и рядко се стига до обвинение.

В руската действителност доставката по пощата е много по-опасна. Пратките от и за чужбина се проверяват внимателно, като колетите трябва да бъдат запечатани пред очите на пощенски служител. Дори при леко съмнение баретите веднага поставят нещастния купувач в хоризонтално положение. Тези, които действат сами, обикновено получават до 20 години, а онези, които са успели да привлекат приятели, могат да прекарат остатъка от живота си зад решетките.

Един от най-големите онлайн магазини за дрога в руския даркнет произвежда, съхранява и пакетира наркотици за жителите на 110 града в Русия, Беларус и Украйна, а

администраторите

му въртят оборот

по 1,5 млрд. рубли

(20,5 млн. евро) годишно.

Наркотиците обикновено се крият на тайни места, а купувачите получават инструкции за намирането им. Такива скривалища са наричани маркери, съкровищници, мисии, мини. Руснаците наричат кладмени хората, които се занимават със създаването на въпросните скривалища маркери и получават заплащане за всяко, което е успешно открито от купувача. Прехвърлянето на стоки между продавачи и доставчици, както и продажбата на стоки на едро също се извършват с такива скривалища, а сложността на маркерите обикновено е правопропорционална на цената на стоката. По правило всички контакти между играчите се извършват с криптирани връзки онлайн, за да се намали максимално опасността от лично познанство с някого по веригата.

“Работих като кладмен с гаджето си. Когато клиентите ставаха все повеч,е едва смогвахме. Намерихме още хора, които да крият пратките, и бяхме повишени”, разказва действаща дилърка. Тя и партньорът ѝ започнали да вземат партиди на едро и да ги разпределт на части сред останалите в групата.

“Постепенно в дома ни започнаха да се натрупват наркотици. Бяха наистина много. Изключително много. Децата строят крепости от възглавници и одеяла, а ние градихме замъци от 100-грамови плочи от хашиш и полиетиленови брикети, напълнени с компресирана марихуана, кокаин или амфетамин”, разкрива участничката в престъпната схема. Хора като нея са двигател на разпространението на дрога чрез тъмния интернет в Русия. Ако бъде заловена сега, жената е заплашена от 15 г. зад решетките. “Затова търговците на дребно не искат да държат стоката у себе си и постоянно искат от нас да правим скривалища. По-лесно им е да плащат на нас, отколкото да рискуват кожата си”, обяснява дилърката.