Цената на нивите се вдига с 12,6% за година

https://www.24chasa.bg/novini/article/7502734 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Цената нивите се е увеличила средно за страната с 12,6% през 2018 спрямо 2017 г. - или от 870 на 980 лв. за декар, показват данни на статистическия институт. 

Средната цена като цяло на един декар земеделска земя достига 941 лв., което е със

7.9% повече в сравнение с 2017 година - от 872 на 941 лв./ дка. Цената на постоянно затревените площи обаче намалява с 16,8%.

През 2018 г. най-висока e цената на земеделската земя в Североизточния район - 1345 лв. на декар. По принцип земята там е най-скъпа, тъй като е плодородна и площите са големи. Увеличение на цената е отчетено в Северния централен район - с 39,5%, и в Южния централен район - с 22,7%. Намаление има в Югозападния район - с 53,4%, в Северозападния - с 4,5%, и в Североизточния район - с 4%.

Средната цена на рентата на един декар наета/арендувана земеделска

земя достига 48 лв., което е с 4.3% повече спрямо 2017 година. Увеличението при нивите нивите е с 6,4% - от 47 на 50 лв./дка.

Най-висока е цената за един декар наета или арендувана земеделска земя в

Североизточния район - 69 лева. Увеличение на цената има във всички статистически райони с изключение на Южния централен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.