Константин Каменаров: Рейтингът на БНТ се удвои, видимо добре са изхарчени парите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7503817 www.24chasa.bg
КОНСТАНТИН КАМЕНАРОВ

- Г-н Каменаров, защо БНТ е задлъжняла толкова при вашето управление и практически е във фалит?

- Нормално е дефицитът да е по-голям. Бюджетът на БНТ днес е по-малък, отколкото преди 10 години.

- Защо са толкова скъпи правата за “Стани богат”?

- Това е пазар, струва толкова. Като искаш да си гледан, плащаш. Всички цени летят нагоре - спортни права, кинопакети. Казват ти цена и почваш да се пазариш.

Държавата и обществото трябва да поговорят какво да се прави с този тип медия. В Закона за радиото и телевизията от 20 години има текст, че обществените медии се финансират през такси. И те никога не са събирани! Ако поискаш от хората да плащат по 10 лв. за БНТ и БНР, дали ще стане? Разходите по мултиплексите, които бяха създадени преди години, никога не са включвани в бюджета на телевизията.

Така че това е предизвестен фатализъм. Няма никакво значение как се казва човекът в онзи кабинет на онзи етаж. (Визира генералния директор на БНТ - б.а.) Мандатът му е предизвестен.

През 2017 г. бе отпусната целева субсидия на БНТ от 25 млн. лева извън бюджета за техника и разпространение. Миналата година обаче не бе дадена и стотинка, въпреки че за мащаба на държавата това са джобни пари.

- По думите на Емил Кошлуков пред СЕМ БНТ 3 е най-скъпият спортен канал на планетата. Защо е така?

- Нека дам пример. Правата за излъчване на олимпиадите вървят в пакет - лятна и зимна. Преди да отида в телевизията, за тях се плащаха 830 хил. евро. Когато отидох в БНТ, правата вече се продаваха от групата “Дискавъри”, която поиска 4,3 млн. евро. Започнахме пазарлък и крайната цена за нас стана 1,5 млн. евро.

БНТ изпълнява обществена мисия, лиценз, закон. И винаги си в кръгова отбрана и на практика си избираш кое да настъпиш. Няма как да не сбъркаш. Ако искаш да изпълняваш обществената си мисия например, трябва и да си гледан. Факт е, че през последните 2 години рейтингът на БНТ се удвои. Видимо са добре похарчени парите.

Няма да кажа лоша дума нито за Емил Кошлуков, нито за Вяра Анкова, защото не е бон тон. Каквото и да се каже за мен, това няма да оправи нещата. Защото разговорът за БНТ е друг. Той трябва да отговори на въпроса има ли смисъл от тази телевизия. За мен категорично има, защото тя е различна.

- От отчета на БНТ се вижда, че възвръщаемостта на “Стани богат” от реклама е 10% въпреки най-гледаното ѝ предаване.

- Никога за БНТ не бе допуснато продуктово позициониране. А реклама няма не защото имаме ограничение от 15 мин на ден по закон, а защото години телевизията не е била атрактивна.

Ако убием обществената телевизия, тогава нямаме гаранция за нищо в големия смисъл на достоверността. Тежък е разговорът за нея, не е публично приятен, но е важен. Не казвам, че държавата трябва да е неин собственик и стопанин, а че обществото трябва да реши има ли нужда от обществени медии. Има и още нещо - хората трябва да бъдат ограмотени защо тези медии са им нужни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.

Осъдителната присъда на бившия моден шеф Росен Чолов-Чолата се сгромоляса! Апелативният спецсъд откри пропуски в решението и върна процеса за ново разглеждане от първа инстанция, научи "България Днес". През януари т.г. спецсъдът даде на Чолата и студентката Полина Иванова по 3 години условно за сводничество.

Сексапилната дъщеря на аржентинската легенда Клаудио Каниджа - Шарлот, стана жертва на пишман коафьор. Тя остана без перука на сцената пред очите на милиони зрители. Мадамата, която е известна с голи снимки и скандално поведение, участва в танцувалното шоу "Байландо" в родината си. Заедно с партньора й, който е професионалист,