Спецпрокуратурата претърси офиси на Иво Прокопиев заради “Каолин”, парите от продажбата преведени в офшорки (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7504004 www.24chasa.bg
Иво Прокопиев

Репресията срещу мен продължава с години и затова съдя държавата

в Страсбург, казва в позиция до медиите разследваният бизнесмен

Спецпрокурори и следователи иззеха документи от свързаната с Иво Прокопиев “Алфа Финанс Холдинг” в сряда по разследването за пране на пари от продажбата на “Каолин”.

“В края на миналата седмица Прокопиев и още няколко души са привлечени като обвиняеми. Разследването е свързано с покупко-продажба на акции от “Каолин” и не засяга издателската дейност на Иво Прокопиев. Претърсването на офиса на “Алфа Финанс Холдинг” е с разрешение на съда. Оказват ни съдействие. Един от обвиняемите е на мястото заедно с адвокатите си, но не е Прокопиев. Намерихме това, което търсихме”, каза час след началото на акцията ръководителят на спецпрокуратурата Димитър Петров. До късно вечерта прокурори и следователи работиха в офисите на фирмата, които са в бизнес сграда на жълтите павета на метри от Народното събрание.

Преводни нареждания към офшорки в чужбина на пари от продажбата на “Капитал” са открили прокурорите, научи “24 часа”. От държавното обвинение не коментираха повече по случая.

“Оценявам показното събиране на документи като чист цирк с пропагандни цели. Можеха да бъдат поискани с писмо, а повечето вече са предоставени. Лично аз и фирмите, които ръководя, ще продължим да спазваме закона и да съдействаме на властите. С подобни поръчкови акции обаче ръководството на прокуратурата все повече затвърждава представата на обществото, че действа основно като бухалка за натиск върху неудобните на властта хора и свободни медии. Репресията срещу мен продължава вече с години, затова водя дело срещу държавата в съда в Страсбург.

Разследването за пране на пари от “Каолин” е от 2018 г. Тогава Софийската градска прокуратура обвини Прокопиев и още двама от членовете на съвета на директорите на “Алфа Финанс Холдинг” - Константин Ненов и Иван Ненков. Сигналът до държавното обвинение тогава дойде от антикорупционната комисия, която прави проверка на Прокопиев заради други обвинения - за продажбата на държавния дял от ЕВН, по които тече съдебно дело. След това КПКОНПИ запорира акции и дялове на свързани с Прокопиев фирми за над 200 млн. лв. Всъщност жалбата на Прокопиев до Европейския съд за правата на човека в Страсбург е оттогава. 

Разследването за прането на пари от продажбата на “Каолин” е прехвърлено от градската прокуратура в специализираната. Освен изтичането на парите зад граница се разследват и висши чиновници от Министерството на енергетиката, икономиката и туризма за престъпление по служба заради концесиите на находищата, използвани от “Каолин” преди продажбата му на германската “Кваркцвеке” през декември 2012 г.

Мистерия с дело на купувачите от “Кварцверке” срещу фирмата

През 2015 г. стана ясно, че купувачът на “Каолин” - германската група “Кварцверке”, води арбитражно дело срещу продавача “Алфа Финанс Холдинг” в Лондон. Според медийни публикации дружеството на Прокопиев е осъдено да плати крупна сума на чужденците заради погрешна информация за наличност на кварцов пясък в едно от находищата. Кварцовият пясък е основната суровина за производството на каолин.

Тогава “24 часа” стигна до информацията, че искът по делото е за 10 млн. лв. Процесът беше обвит в мистерия. Според Прокопиев той е постигнал споразумение с германците и между тях нямало нито съдебни, нито арбитражни спорове. Няма официална информация за изхода от арбитража, нито за споразумение между страните след сделката.

С част от милионите е погасен кредит на медийната група

Държавното предприятие “Каолин” е приватизирано от РМД “Каолин 97” през 2000 г. Тогава изпълнителен директор на завода става Александър Прокопиев, брат на Иво Прокопиев. По-късно “Алфа финанс холдинг” на Иво Прокопиев става мажоритарен собственик на РМД-то, а така и на най-голямото предприятие за добив на минерали на Балканите. Заради процедурата по приватизация Иво Прокопиев беше съден и оправдан през 2004 година.

В края на 2012 г. “Алфа Финанс Холдинг” продава мажоритарния дял от акциите си в “Каолин” на германската група “Кваркцвеке”. Сделката е за 140 млн. лв. Месеци по-рано Алфа банк поиска да влезе в медийната група на Иво Прокопиев заради просрочен кредит. Той беше погасен с пари от продажбата на “Каолин”, а пътят на останалите се разследва сега.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.