Проф. Кирил Топалов: Македонците опитват да наложат, че щом е роден в Кукуш, Гоце Делчев е македонец

https://www.24chasa.bg/novini/article/7504201 www.24chasa.bg

Последното заседание на Комисията мина по-драматично от друг път. На предишните заседания постигнахме напредък по редица теми като цар Самуил, св Наум, св. св Кирил и Методий. Това заяви пред Би Ти Ви проф, Кирил Топалов, член на българо-македонската историческа комисия.

Споровете бяха заради Гоце Делчев, посочи ученият. Ние очаквахме това, защото той е превърнат в знаме на македонизма. Помолихме македонските си колеги да цитират откъде черпят изворите си - те не можаха. Оказа се, че не всички от тях познават историческите си източници. А ние можем да ги засипем с извори.

Според проф, Топалов, македонците опитват да наложат тезата, ще щом е роден в Кукуш, Гоце Делчев е македонец. Това е абсурдно. Самият той винаги е твърдял, че е българин.

Фалшификациите идват след края на Втората световна война и решенията на Коминтерна, които са диктувани от Сталин. Той не е харесвал България, защото редица съветски републики са искали да се казват Българска съветска република. Идеята на Сталин е била да изчезнат националните държави и да се създаде една обща голяма комунистическа държава. Сталин е искал да раздели България на три - Добруджа, Тракия и Македония.

Най-голямото предателство е извършено от страна на Георги Димитров и Васил Коларов, които подкрепят това решение и са съгласни да разделят държавата си на три и да изтрият името ѝ.

Нашата цел е техните историци да кажат истината. Този процес ще е труден, защото след Втората световна война са насложени много фалшиви твърдения, категоричен беше проф. Топалов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона