Проф. Кирил Топалов: Македонците опитват да наложат, че щом е роден в Кукуш, Гоце Делчев е македонец

https://www.24chasa.bg/novini/article/7504201 www.24chasa.bg

Последното заседание на Комисията мина по-драматично от друг път. На предишните заседания постигнахме напредък по редица теми като цар Самуил, св Наум, св. св Кирил и Методий. Това заяви пред Би Ти Ви проф, Кирил Топалов, член на българо-македонската историческа комисия.

Споровете бяха заради Гоце Делчев, посочи ученият. Ние очаквахме това, защото той е превърнат в знаме на македонизма. Помолихме македонските си колеги да цитират откъде черпят изворите си - те не можаха. Оказа се, че не всички от тях познават историческите си източници. А ние можем да ги засипем с извори.

Според проф, Топалов, македонците опитват да наложат тезата, ще щом е роден в Кукуш, Гоце Делчев е македонец. Това е абсурдно. Самият той винаги е твърдял, че е българин.

Фалшификациите идват след края на Втората световна война и решенията на Коминтерна, които са диктувани от Сталин. Той не е харесвал България, защото редица съветски републики са искали да се казват Българска съветска република. Идеята на Сталин е била да изчезнат националните държави и да се създаде една обща голяма комунистическа държава. Сталин е искал да раздели България на три - Добруджа, Тракия и Македония.

Най-голямото предателство е извършено от страна на Георги Димитров и Васил Коларов, които подкрепят това решение и са съгласни да разделят държавата си на три и да изтрият името ѝ.

Нашата цел е техните историци да кажат истината. Този процес ще е труден, защото след Втората световна война са насложени много фалшиви твърдения, категоричен беше проф. Топалов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Искането и приемането на рушвет от служител в ДАИ не е престъпление, заслужаващо затвор. Щом държавният служител е човек с добра характеристика и чисто съдебно минало, той без проблеми може да избегне влизането на топло. Това става ясно от прелюбопитно решение на Окръжен съд - Хасково. За капак шокиращата присъда преди няколко дни е потвърдена и

Надя Панкова - Професор Касчиев, мнозина сякаш разбраха мащаба на трагедията от аварията преди 33г. едва след сериала "Чернобил". Има ли някой интерес все още да не се говори много по тази тема? - Сериалът "Чернобил" се опира на действителни факти и показва отлично съветската действителност и ядрената индустрия.

Двама футболисти на "Левски" повториха звездата на "Барселона" Лионел Меси. Халфът Мартин Райнов и бразилецът Паулиньо повърнаха на терена по време на контролата със "Зенит" (0:1). Полузащитникът имаше неразположение в средата на първото полувреме. При Паулиньо то се прояви през втората част. И двамата повърнаха след прекъсвания за пиене на вода