Проф. Кирил Топалов: Македонците опитват да наложат, че щом е роден в Кукуш, Гоце Делчев е македонец

https://www.24chasa.bg/novini/article/7504201 www.24chasa.bg

Последното заседание на Комисията мина по-драматично от друг път. На предишните заседания постигнахме напредък по редица теми като цар Самуил, св Наум, св. св Кирил и Методий. Това заяви пред Би Ти Ви проф, Кирил Топалов, член на българо-македонската историческа комисия.

Споровете бяха заради Гоце Делчев, посочи ученият. Ние очаквахме това, защото той е превърнат в знаме на македонизма. Помолихме македонските си колеги да цитират откъде черпят изворите си - те не можаха. Оказа се, че не всички от тях познават историческите си източници. А ние можем да ги засипем с извори.

Според проф, Топалов, македонците опитват да наложат тезата, ще щом е роден в Кукуш, Гоце Делчев е македонец. Това е абсурдно. Самият той винаги е твърдял, че е българин.

Фалшификациите идват след края на Втората световна война и решенията на Коминтерна, които са диктувани от Сталин. Той не е харесвал България, защото редица съветски републики са искали да се казват Българска съветска република. Идеята на Сталин е била да изчезнат националните държави и да се създаде една обща голяма комунистическа държава. Сталин е искал да раздели България на три - Добруджа, Тракия и Македония.

Най-голямото предателство е извършено от страна на Георги Димитров и Васил Коларов, които подкрепят това решение и са съгласни да разделят държавата си на три и да изтрият името ѝ.

Нашата цел е техните историци да кажат истината. Този процес ще е труден, защото след Втората световна война са насложени много фалшиви твърдения, категоричен беше проф. Топалов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" ударно чисти дълговете си. Целта пред ръкодоството на "сините" е след Нова година да падне запора над всички клубни сметки. "До края на годината всичко ще бъде изчистено - заяви изпълнителният директор Павел Колев. - Истината е, че ние и в момента дишаме спокойно финансово. "Левски" е един от най-коректните платци не само на държавата

Рафаел Надал вдигна приказна сватба с половинката си Мария Франсиска Перейо. След 14-годишна връзка двамата се ожениха в събота. Церемонията бе проведена в имението-крепост La Fortaleza. По желание на младоженците сватбата бе обвита в пълна секретност, за да могат двамата да се порадват на уединението си

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда