Може ли британският парламент да предотврати Брекзит без сделка?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7505167 www.24chasa.bg
Тереза Мей СНИМКА: Ройтерс

Неколцина от претендентите за мястото на премиера Тереза Мей твърдят, че Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври, дори и това да означава Брекзит "без сделка".

И така, могат ли британските депутати да направят нещо, за да попречат на страната да излезе от блока без споразумение за преход?

Мей подаде оставка, за да остави някой друг да открие път към към Брекзит, но нейният наследник ще бъде спъван от повечето от същите ограничения, които на три пъти провалиха нейните опити да получи парламентарно одобрение за сделка.

Гласуванията досега през годината показаха, че няма план за Брекзит, одобряван от мнозинство в парламента, който продължава да спори кога, как и дори дали Великобритания трябва да изпълни решението на обществото на референдума от 2016 г. за напускане на ЕС.

За сметка на това има съгласие на мнозинство в парламента против напускане на блока без споразумение, дефиниращо временни договорености по въпроси като митници и права на гражданите.

И така, ако следващият премиер не е в състояние да преодолее безизходицата в парламента или реши активно да се насочи към Брекзит без сделка, какво биха могли да направят депутатите, за да го предотвратят?

ПОЛИТИЧЕСКИ НАТИСК

Избраните членове на 650-местния парламент разполагат с редица начини да изразят мнението си, но малко от тези средства имат силата да принудят правителството да смени курса.

Тези, които са против Брекзит без сделка, биха могли да поискат извънредни дебати или да използват времето за дебати, отредено за опозиционните партии, за да гласуват законодателно предложение, изразяващо позицията им.

Ако бъде подкрепено от мнозинство, това ще създаде политически натиск над правителството да размисли, но няма да задължи премиера да промени политиката.

ЗАКОНОДАТЕЛНИ ЛОСТОВЕ

Ако мнозинство от депутатите в Камарата на общините искат да спрат Брекзит без сделка без подкрепата на правителството, те ще трябва да променят закона, за да го предотвратят по някакъв начин - като поискат премиерът или да забави или изобщо да отмени Брекзит.

В началото на годината депутатите откриха начин да изземат от правителството контрола над парламентарния дневен ред и приеха закон, въпреки съпротивата на кабинета, който даде мандат на Мей да търси отсрочка от ЕС. Само това обаче не би било достатъчно, за да предотврати Брекзит без сделка, понеже ЕС трябва да се съгласи с каквото и да било отлагане. Само законодателно решение за оттегляне на нотификацията за задействане на Член 50 би попречило Брекзит да се случи.

В крайна сметка Мей реши все пак да търси отлагане на Брекзит, което доведе до новата дата 31 октомври, но това показа, че депутатите могат да намерят начин да наложат волята си, ако имат мнозинство.

Нов опит да се изземе контрола над парламентарния дневен ред беше отхвърлен вчера с 309 срещу 298 гласа на 12 юни, но опонентите се заканиха, че ще продължат да се опитват.

Ако правителството активно възприеме стратегия за Брекзит без сделка, депутатите няма да могат да изземат контрола над законодателния процес, за да прокарат свой закон, и ще трябва да намерят алтернативен начин да го спрат.

Макар че няма много подобни прецеденти, парламентарните правила се оказаха гъвкави през последните месеци, а председателят на Камарата Джон Бъркоу, който разполага със значително влияние върху процедурите, беше благосклонен към опитите да бъде блокиран Брекзит без сделка.

Двама от кандидатите за наследник на Мей намекнаха за възможността да се прекъсне сесията на парламента (т.нар. суспендиране или prorogation, което изисква намесата на кралицата), за да бъде наложен Брекзит без сделка. Това предизвика масова критика от всички страни, включително от останалите претенденти за лидерството.

ЕНДШПИЛ

Парламентът има властта да свали правителството чрез вот на недоверие. Това би изисквало част от консерваторите или съюзническата Демократична юнионистка партия да се разбунтуват.

Един депутат, бившият главен юридически съветник на кабинета Доминик Грийв, заяви, че е готов да зареже лоялността към Консервативната партия и да гласува против правителството, за да предотврати Брекзит без сделка.

Макар че загуба на евентуален вот ще спре процеса на вземане на политически решения и почти сигурно ще наложи смяна на лидера, тя няма автоматично да промени юридическия факт, че Великобритания ще престане да бъде член на ЕС на 31 окотомври.

Предотвратяването на Брекзит без сделка все още ще изисква действие от следващо правителство - назначено, резултат от общи избори или от сформирането на нова управляваща коалиция в парламента.

(БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,