Акцията на ГДБОП в бургаска телевизия била по сигнал на 2 национални тв (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7505262 www.24chasa.bg
Зам.апелативният прокурор на Бургас Йовита Григорова СНИМКИ: Елена Фотева

Служители на ГДБОП нахлуха в офисите на бургаската кабелна телевизия RN и иззеха техника по сигнал за излъчване на програми без платени авторски права. Акцията започна от сутринта и изнанеда служителите на медията, докато подготвяха новините си, а собственика на медията бе извън града. След нея офисът й бе запечатан и телевизията спря.

Акцията е била под наблюдението на районен прокурор с участието на отдел "Киберсигурност" към ГДБОП и с логистичната подкрепа на Европол, НАП и Комисята за регулиране на съобщенията, съобщи зам. апелативният прокурор Йовита Григорова.

За нередностите в медията държавното обвинение получило сигнали от две национални телевизии и физически лица и в края на 2018 г. образувало досъдебно производство за извършено престъпление от общ харектер по чл. 172 а ал. 1 от НК против интелектуалната собственост. Според прокурор Григорова имало налице доказателства за нанесени щетите от излъчването без авторски права за милиони левове.

Служителите на ГДБОП претърсили централния офис на RN и абонатна станция, откъдето иззели техника, писмени документи и компютърна конфигурация, които имат отношение към делото. Става въпрос за излъчване през мобилно приложение на две дружества на телевизията на множество чужди обекти на авторски и сродни права и тв програми без необходимото по закон съгласие на притежателя на това право, обясни зам. апалативният прокурор.

Според собственика на телевизията Георги Стоянов, който "24 часа" откри в Ловеч на конференция на електронните и кабелни оператори, става въпрос за подадени сигнали от бТВ и Нова.

"Двете телевизии са регистрирани като "масткери" към СЕМ, което означава задължително разпространение по всички платформи. Самият факт, че "задължава", означава, че това е безплатно, иначе никой не може да ни принуди да излъчваме срещу заплащане. Утре някой може да поиска 100 млн. лв.", бе коментарът на Георги Стоянов.

Преди това пред "24 часа" той разви тезата, че акцията била в услуга на големите телекомуникационни оператори.

"Кой има интерес да бъдат затворени малките телевизии и къде ще се отидат след това абонатите им?", задава риторични въпроси Стоянов. Според него те ще се пренасочат към големите оператори, които са се обединили в организацията Тера про, чийто председател е Велизар Соколов.

Стоянов подозира, че и тя е пратила подвеждащ сигнал до държавните служби, че кабеларките укриват абонати и не плащат авторски права. Това обаче не било вярно и оспори твърдението на Соколов, че абонатите им били 500 хил. в цялата страна.

"По чисто демографски причини няма как да са толкова, общо на всички абонатите да са 200-250 хил.", добави Стоянов. И добави, че "Тера про" и ГДБОП имали договор за сътрудничество, който обаче бил разтрогнат от Върховния административен съд. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" ударно чисти дълговете си. Целта пред ръкодоството на "сините" е след Нова година да падне запора над всички клубни сметки. "До края на годината всичко ще бъде изчистено - заяви изпълнителният директор Павел Колев. - Истината е, че ние и в момента дишаме спокойно финансово. "Левски" е един от най-коректните платци не само на държавата

Рафаел Надал вдигна приказна сватба с половинката си Мария Франсиска Перейо. След 14-годишна връзка двамата се ожениха в събота. Церемонията бе проведена в имението-крепост La Fortaleza. По желание на младоженците сватбата бе обвита в пълна секретност, за да могат двамата да се порадват на уединението си

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда