Депутатите към Лозан Панов: Не използвайте за политическа намеса доклада на ВКС (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7505793 www.24chasa.bg
Данаил Кирилов, Сотир Цацаров, Боян Магдалинчев, Георги Чолаков и Лозан Панов (от ляво на дясно) СНИМКА: Румяна Тонeва

Той: В него няма нито един подобен израз

Не използвайте отчетния доклад на съдилищата, за да изразявате политическа позиция. С този призив се обърнаха към председателя на ВКС Лозан Панов зам.-шефовете на правната комисия Хамид Хамид от ДПС и Христиан Митев от “Обединени патриоти”.

“В доклада няма политически изрази. Не мисля, че използването на подобна риторика ще допринесе за институционалния диалог”, отговори им Панов.

Дебатът се състоя в правната комисия, която в четвъртък приемаше отчетните доклади за 2018 г. на ВСС, главния съдебен инспектор, главния прокурор, ВАС и ВКС.

Близо час продължи дискусията по доклада на Панов, като основната тема бяха двете тълкувателни решения на ВКС. Едното беше за правото на обезщетения на пострадали или близки на загинали при катастрофи. Второто - което обвърза делата за конфискация на незаконно придобитото имущество с наказателните производства. То доведе и до спешни промени в закона.

След представянето на доклада първи думата взе правосъдният министър Данаил Кирилов, който преди седмици поиска Панов да го редактира.

“Притесниха ме изводите в доклада. Реагирах емоционално като бивш парламентарист, но не мисля, че тези твърдения са на Пленума на ВКС”, коментира министърът. Той предупреди, че не иска изказването му да се приеме като подбуждане правната комисия да не приема доклада.

“От 2015 г. съм работил с 5-има правосъдни министри и до момента не е имало такъв, който да не е искал да се приеме докладът”, отговори му Панов. Кирилов пък му отвърна, че оставя написанато на отговорността на автора.

“Ще подкрепим доклада, защото е на съдилищата, и ще пропуснем, че някои тълкувателни решения създават привилегия за проверявани олигарси”, коментира Хамид.

Християн Митев и Емил Димитров от “Обединени патриоти” също обявиха, че ще гласуват “за” доклада от уважение към съдиите. Панов упрекна депутатите, че канят магистратите да се включват в обсъжданията по закони в последния момент.

В крайна сметка правната комисия подкрепи всички доклади.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък предложи бюрото за защита да поеме опазването на прокурори и следователи, когато има заплахи, а охраната на съдиите да остане към правосъдното министерство.

“За това не е необходим нито един допълнителен лев”, подчерта Цацаров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Петте пострадали деца от добричкото село Кардам вече са добре. Изписани са от болницата и вече ходят на училище и детска градина. Все още не е ясна причината за смъртта на техния 9-годишен брат. От прокуратурата все още изчакват резултатите от всички експертизи, за да обявят окончателната причина за инцидента.

Гола ще пее Гери-Никол! Яката дупара се закани, че ще се качи на сцената само по изрязан бански на луд купон в Пампорово. Варненската фурия е част от голям спеткалък по случай празника на студентите. "Елате да се забавляваме заедно на Студентския празник. Аз мога да дойда по бански, а ако е студено - ще си сложа шалче",

Оцеляла при инцидент с асансьор има нужда от скъпоструваща операция. Мария Ваклинова оцелява по чудо преди пет години, когато пада със съоръжението от деветия етаж в София. Приета е в болница в много тежко състояние със счупени ребра, разкъсвания на бял и черен дроб, черва, лицево-черепна травма, счупени прешлени и пета. Няколко дни е в кома.