4,06 е средната оценка от матурата по български език и литература, 4,67 - от тази по избор

https://www.24chasa.bg/novini/article/7506607 www.24chasa.bg
СНИМКА: Николай Литов

4,06 е средната оценка от матурата по български език и литература, а 4,67 - от втората матура по предмет по избор. Миналата година са били 4,24 и 4,50. 226 абитуриенти са изкарали 100 точки, а 29 - 0. В сравнение с миналата година със 100 точки са били 215 ученици, а с 0 - 4.

Традиционно най-висок брой точки има по предметите, по които зрелостниците са най-малко - немски език, френски език, италиански език и химия. И обратното - най-ниски по най-желаните предмети - география, биология и философски цикъл. 

Немската езикова гимназия в София е на първо място на матурата по български език и литература, както и миналата година. Софийската Математическа гимназия обаче замени лидерското място от миналата година на Американския колеж по втората матура по предмет по избор.

Най-големи затруднения срещат абитуриентите при разбирането и създаването на текст. Цели 6% са преписали текста, предложен на матурата от творбата на Елин Пелин "Косачи". 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.