Германец на съд, отглеждал в селски двор защитени костенурки

https://www.24chasa.bg/novini/article/7507042 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Немски гражданин ще бъде съден за отглеждане в частен двор на защитен вид костенурки. Окръжна прокуратура - Благоевград е внесла в съда обвинителен акт срещу Г. Б., който е постоянно пребиваващ в България. През 2016 г. закупил къща с двор в с. Микрево и се нанесъл да живее там със семейството си. Започнал да намира на различни места костенурки. Носел ги в дома си, за да ги храни и отглежда. Направил им две заградени с бетонни тухли пространства с дъсчени прегради.

Към юли 2018 г. Г. Б. отглеждал общо 19 костенурки от вида шипобедрена костенурка и шипоопашата костенурка, които са защитени от Закона за биологичното разнообразие и Конвенцията за опазване на европейската дива флора и фауна. Чужденецът често пътувал до Германия и оставил ключа на двора на съседа си, за да храни животните, които номирал ранени по пътищата и ги прибирал, за да ги спасява.

В Регионална инспекция по околна среда в Благоевград е постъпил сигнал за незаконно отглеждане на животинските видове. Експерти извършили проверка място и през оградата на имота забелязали, че в двора се движат голям брой костенурки и веднага уведомили полицията. След оглед животните били иззети.

От назначената ветеринарно Ц медицинска експертиза се установява, че всички костенурки са в добро здраве и могат да бъдат пуснати в естествените им местообитания в състоянието, в което са намерени и същите са освободени от експертите а РИОСВ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.