Съдят четирима каналджии на мигранти в Петричко, единият трафикант с 43 присъди

https://www.24chasa.bg/novini/article/7507071 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Районна прокуратура – Петрич е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу четирима участници в незаконно превеждане на чужденци през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта.

Обвиняемите В.И. (на 38 години), Ц.Ф. (на 46 години), Д.Н. (на 49 години) и Л.К. (на 21 години) се познавали помежду си.

На7 юни 2018 г. четиримата се събрали в дома на Д.Н. в с. Беласица, като стопанинът предложил на В.И. да превози трима чужденци от Солун до София. За извършване на тази "услуга" обещал да плати 150-200 евро и да опрости дължими от И. пари в размер на 500 лева. Били уговорени подробностите, като пътуването до Гърция и обратно трябвало да се осъществи с лек автомобил "Ауди 80".

На следващия ден обвиняемите В.И. и Л.К. пристигнали в Солун, където получили по-нататъшни указания. В близост до хотел "Олимп", в автомобила им били качени трима граждани на Ирак, след което всички заедно потеглили към България.

Преди ГКПП – Промахон/Кулата се отбили и продължили към подножието на планината, като повече от час пътували по черен път. До малка къщичка в планината на територията на Гърция ги чакал Ц.Ф. Обвиняемите В. И. и Ц.Ф. с тримата мигранти тръгнали пеш през планината, а Л.К. се върнал обратно, шофирайки лекия автомобил, за да премине през граничния пункт.

След около петчасов преход, в ранните часове на 9юни, петимата стигнали билото на планина Беласица и преминали българската граница. При спускането по склоновете били посрещнати от обвиняемия Д.Н., който шофирал "Ленд Роувър" и бил с маска на лицето. С това МПС всички заедно стигнали до изоставени черешови градини.

Междувременно обвиняемият Л.К. стигнал с управлявания от него автомобил "Ауди 80" до ГКПП – Кулата. На извършващия проверка полицейски служител му направило впечатление спуканата гума, липсващата предна броня и калта, както по колата, така и по обувките и дрехите на водача. Същият давал неясни и противоречиви отговори на въпросите. В крайна сметка обяснил, че заедно с други лица участва в транспортирането на трима нелегални мигранти от Солун до България.

В резултат на действията, предприети от полицейските служители, четиримата обвиняеми, както и незаконно преминалите границата на страната чужди граждани, били задържани. По случая е било образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура – Петрич.

Обвиняемият В.И. е осъждан четиридесет и три пъти, многократно е изтърпявал наказания "лишаване от свобода". Обвиняемият Ц.Ф., към м. юни 2018 г., е осъждан седем пъти за извършени престъпления от общ характер.

Предстои делото срещу четиримата обвиняеми да продължи в съда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.