За древните змията е пазител на дома, убиеш ли я - лоша поличба

https://www.24chasa.bg/novini/article/7507211 www.24chasa.bg
Глинен съд от 4-ото хилядолетие преди Христа, на който е изобразена змия. Снимки: Авторът

В Тракия е върховно божество, в Крит и Микена е издигната в култ

Шегаджии за емблемата на аптеките: Жена си пие коктейла

От най-дълбока древност змията е силно почитана. Траките я възприемат като образ на върховното си божество.

Една от оброчните плочки с бога Сабазий, открита край Белинташ, е цялата в змии. Те са задължителен атрибут в ръцете му. В религиозната йерархия на траките той е на най-висок пиедестал.

Според сведенията на античните автори Дионис е бил назоваван и с името Сабазий, разясни тракологът проф. Диляна Ботева. Тя припомни, че змията е тази, която изкушава Ева в Райската градина.

Че тези животни са свещени, проличава и от купа, изложена в пловдивския археологически музей. Датира се от медно-каменната епоха през 4-ото хилядолетие преди Христа. Открита е в Капитан Димитриево. Змията е изобразена върху глинения съд, който е с ритуално предназначение.

“Древните хора не са били по-будали от нас”, казва етноложката Соня Семерджиева. Те са почитали змията като пазител на домашното огнище, на синора. “Говорим за змията стопан. Даже има поверие през Възраждането, че видиш ли я в двора си, не бива да я убиваш, защото е лоша поличба - носи смърт на член от семейството. Тоест, приемали са я като животно, в което се е вселил духът на някой от прадедите”, допълва тя.

По цялото Средиземноморие е засвидетелстван култът към тези животни от най-стари времена. Две фаянсови статуетки, открити в двореца Кносос на остров Крит, са сред най-ценните артефакти на минойското изкуство. Известни са като

Богините със змиите

и се датират около 1600 г. пр. Хр. Това е още едно доказателство за култа към тези животни.

При разкопки в другия център на древните цивилизации - Микена, са открити красиво изработени змии от керамика. Те са свити на кълбо и като датировка са също от 2-ото хилядолетие преди Христа. Очевидно могъщи царе като Атрей и неговия син Агамемнон са изпитвали почит към тези животни, които сега са изложени в музея на Микена.

Бронзови накити от ранната желязна епоха - спираловидни гривни, които завършват с глави на змии, са други шедьоври на античното изкуство.

“Това е вид имитативна магия - змията пази този, който носи украшението. То е изработено от метал, който е минал през огън и има двойна защита”, допълва Семерджиева.  

Змията присъства и в произведения от гръко-римския пантеон. Типичен пример е фризът на здравеносните божества, открит в Пловдив. При идентифициране на фигурите по него най-вляво е Луна. До нея, обърната с гръб, е Панацея, която с Асклепий извършват възлияние за здраве. Панацея държи чаша с лекарство, а около патерата на Асклепий е увита змия. До него е Хигия, богинята на здравето, около чиято ръка също се вие влечуго. Именно

използването на

отровата за лечение

се свързва с древната медицина. И досега популярната емблема на фармацията е змия, увита около чаша. Зевзеци дават на този символ друго тълкувание - жена си пие коктейла.

Така или иначе змията е символ на мъдростта и живота, от една страна, а от друга - на смъртта и подземното царство. Мразена и почитана, тя е сред основните образи в митологията. Възприемана е и като символ на здраве и плодородие. Но и сатаната е мислен като змия. Това животно масово се среща и в средновековните накити. В народната традиция света Марина е покровителка на змиите, които са вплетени в косите ѝ. Празникът на светицата е 17 юли.

“Ако направим съпоставка от древността, през Възраждането и по-късно, нещата са едни и същи и се доразвиват. Народът е бил мъдър”, обобщава Семерджиева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мъж загина, затрупан в изкоп в кюстендилското село Блажиево. 59-годишният работник е отстранявал авария във водопровода. Багер изкопал ров около 1,80 метра, за да достигне до спукалата се преди 3-4 дни тръба. При смяната й изкопът се свлича и затрупва намиращия се в него мъж. Колегите му се притичат на помощ, успяват да го разкопаят и извадят,

Шофьор на градския транспорт в София подарява бонбон при закупен билет от него. За милия жест разказва пътничка, която остава приятно изненадана. "Купувайки си билетче от автобус 72, шофьорът ме посреща с усмивка, казва ми "Добър вечер!" и с билетчето ми дава бонбонче!Трогната съм от този човек, защото повечето в сферата са намръщени,

Каръкът не спира да преследва Годжи. Музикантът счупи ръката си, стана ясно от поредното предаване на Слави Трифонов. Годжи се появи със шина на десния си крайник. Дългия го попита какво се е случило с ръката на един от най-доверените му хора, но китарисът не пожела да отговори. Само преди година Годжи отново претърпя сериозно нараняване.