Ръстът на цените спря през май, инфлацията е едва 0,1%

https://www.24chasa.bg/novini/article/7507330 www.24chasa.bg
Цените на ресторантите и хотелите са се повишили с 0,6 на сто през май, сравнено с предходния месец

Транспортът поскъпва, а цените за развлечения и култура се понижават

Ръстът на цените спря през май, инфлацията е едва 0,1%. Това показват данни на Националния статистически институт.

Инфлацията за май 2019 г. спрямо май 2018-а е 3,5%, а средногодишната инфлация за периода юни 2018-а - май 2019 г. спрямо периода юни 2017-а - май 2018 г. е 3,3%. Само допреди няколко месеца тя бе 3,7% продължително време.

Най-голямо повишение на цените през май на месечна база има транспортът - 1,2 на сто. Цените на хранителните стоки и безалкохолните напитки се увеличават едва с 0,3%. Най-голямо поскъпване се отчита при кореноплодните зеленчуци като моркови и цвекло - 14,3 на сто, а също и при цитрусовите и други южни плодове, които вече са извън сезона - със 7,1%. Увеличение на цените има и при свинското и мляното месо, съответно с 5,9 и 4,3%.

През май зелето, краставиците и доматите са първенци по поевтиняване - с 32,4, 19,6 и 14,3%. За любителите на актуалната за сезона бира има добра новина - поевтиняла е с 2,3%, докато ракията е поскъпнала с 1,3 на сто.

Поскъпването на транспорта се дължи най-вече на горивата. С 4,3% е увеличението на най-масовия бензин А95, при А98 е с 3 на сто. При дизела е най-слабо - 1%.

Логично с наближаването на жегите климатичните инсталации поскъпват, но само с 1,8%.

Цените на ресторантите и хотелите са се повишили с 0,6 на сто. Облеклото и обувките също поскъпват леко - с 0,4%.

Без промяна остават цените на алкохолните напитки и тютюневите изделия, сравнено с предходния месец. Статистиката показва, че без разлика са и разходите за жилището: вода, електроенергия, газ и други горива, както и средствата за образование и здравеопазване. Цените за развлечение и култура имат спад с 1,4%.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софиянец стигна до крайност като постави камери за видеонаблюдение на балкона си в желанието си да опази ценната зимнина от посегателствата на недоброжелатели. Снимка:

В пласьор на комунистически календари за идващата 2020 г. се е превърнал подземният бос Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". Календарът, който Демби предлага, е дело на Българската комунистическа партия, която заедно с още няколко подобни организации се бори за честта да бъде единствен представител на автентичната лява идея у

Скоро няма да има нужда от тях на терена, всичко ще се решава пред екрана Системата за видеоасистент арбитри (ВАР) е вредна за футбола! Такова мнение изрази един от най-успешните български съдии Атанас Узунов. В последните дни се води дискусия на най-високо държавно ниво дали системата трябва да бъде въведена в българския футбол.