Ръстът на цените спря през май, инфлацията е едва 0,1%

https://www.24chasa.bg/novini/article/7507330 www.24chasa.bg
Цените на ресторантите и хотелите са се повишили с 0,6 на сто през май, сравнено с предходния месец

Транспортът поскъпва, а цените за развлечения и култура се понижават

Ръстът на цените спря през май, инфлацията е едва 0,1%. Това показват данни на Националния статистически институт.

Инфлацията за май 2019 г. спрямо май 2018-а е 3,5%, а средногодишната инфлация за периода юни 2018-а - май 2019 г. спрямо периода юни 2017-а - май 2018 г. е 3,3%. Само допреди няколко месеца тя бе 3,7% продължително време.

Най-голямо повишение на цените през май на месечна база има транспортът - 1,2 на сто. Цените на хранителните стоки и безалкохолните напитки се увеличават едва с 0,3%. Най-голямо поскъпване се отчита при кореноплодните зеленчуци като моркови и цвекло - 14,3 на сто, а също и при цитрусовите и други южни плодове, които вече са извън сезона - със 7,1%. Увеличение на цените има и при свинското и мляното месо, съответно с 5,9 и 4,3%.

През май зелето, краставиците и доматите са първенци по поевтиняване - с 32,4, 19,6 и 14,3%. За любителите на актуалната за сезона бира има добра новина - поевтиняла е с 2,3%, докато ракията е поскъпнала с 1,3 на сто.

Поскъпването на транспорта се дължи най-вече на горивата. С 4,3% е увеличението на най-масовия бензин А95, при А98 е с 3 на сто. При дизела е най-слабо - 1%.

Логично с наближаването на жегите климатичните инсталации поскъпват, но само с 1,8%.

Цените на ресторантите и хотелите са се повишили с 0,6 на сто. Облеклото и обувките също поскъпват леко - с 0,4%.

Без промяна остават цените на алкохолните напитки и тютюневите изделия, сравнено с предходния месец. Статистиката показва, че без разлика са и разходите за жилището: вода, електроенергия, газ и други горива, както и средствата за образование и здравеопазване. Цените за развлечение и култура имат спад с 1,4%.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България