5 кабелни оператора ощетили Би Ти Ви, “Нова” и HBO с над 10 млн. лв. (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7507451 www.24chasa.bg
Снимка от помещение на кабелен оператор, заснето при акцията на службите. СНИМКА: МВР

10,5 млн. лв. са щетите за Би Ти Ви, Нова телевизия и HBO от пиратско разпространение на програмите им в 5 кабелни оператора само за 2 месеца, съобщи в петък говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 700 хиляди абонати на кабеларките са в сивия сектор. Таксите, които са плащали, не са отчитани и не са плащани данъци за тях. Така освен големите телевизии е ощетен и държавният бюджет.

В четвъртък разследващите провериха 5 кабелни оператора, които покриват голяма част от Южна България. Делата са за престъпления

против интелектуалната

собственост и укриване на

данъци в особено

големи размери

Операцията, в която участваха и ГДБОП, Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и НАП, беше в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански и Дупница.

“Преди повече от два месеца в прокуратурата и ГДБОП постъпиха сигнали от няколко национални и чуждестранни телевизии, че в България се разпространяват телевизионни програми без разрешението на носителите на авторското право”, обясни Арнаудова. Проверката на ГДБОП показала, че проблемът засяга и много други медии - над 60 телевизионни програми.

Прокурорите направили анализ на старите разследвания и на съдебната практика, за да им стане ясно къде са допускани грешки, за да не ги повторят. Освен това, за да се обхванат всички аспекти на престъпленията – а не само нарушаването на авторските права - от обвинението потърсили за съдействие КРС и данъчните.

“КРС разполага с добра техника и незабавно установява коя кабелна телевизия какви програми излъчва в ефир и дали е дадено разрешение за разпространяването им”, посочи Арнаудова.

Тя подчерта, че след “скритата” работа разследващите пристъпили към претърсване и изземване в помещенията с техниката и касите, в които се събирали парите от абонатите.

Началникът на отдел “Киберпрестъпления” в ГДБОП Явор Колев обясни, че два от уличените оператори излъчвали незаконно телевизия през мобилни приложения, заради което колегите му иззели сървъри за интернет телевизия.

Един от кабелните оператори в Сандански официално обявил пред КРС, че има 1388 потребители, а действителните абонати били 12 620.

“Оперативната информация беше потвърдена с годни доказателства, но установихме техника и устройства, които позволяват разпространение без авторски права и пари, които не са декларирани”, каза Арнаудова.

Тя припомни, че до 2018 г. България беше в т.нар. списък с пиратски държави на САЩ, в които защитата на интелектуалната собственост се неглижира. “Притеснява ме, че ако не продължим с ефективните мерки срещу този вид престъпления, е възможно пак да бъдем включени в този списък. Това пряко влияе върху всички останали процедури, свързани дори с облекчаване на визовия режим”, коментира темата и вътрешният министър Младен Маринов.

“През годините сме срещали затруднения за доказване и убеждаване на обществото, че престъпленията срещу интелектуалната собственост са сериозни. Санкциите за тези престъпления няколко пъти са завишавани”, заяви Арнаудова.

Явор Колев увери, че целта на акцията не е да се унищожи нечий бизнес.

Над 30 нарушения за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства разкрили данъчните. Тези обекти ще бъдат запечатани. Компютърен специалист пък е затруднил разследващите,

като изключвал връзката

между касовия апарат и

НАП при проверка

Той бил задържан за 24 часа и ще бъде обвинен.

Запечатаната на 13 юни кабелна телевизия RN в Бургас в петък отново излъчваше. Нейният собственик Георги Стоянов потвърди пред “24 часа”, че е започнало възстановяване на програмите.

“Вчера бе спряно абсолютно всичко и в момента го възстановяваме. Потребителите вече получават сигнал, интернетът не е спирал. Предоставили сме копие на договорите за авторски права за излъчване. Щетите, които ни нанесоха, са значителни. Проверките продължават, чакаме експертиза на иззетата техника”, каза Стоянов.

Хиляди частни абонати, банки, училища и др. институции останаха без интернет и телевизия след акцията на ГДБОП срещу кабелните оператори в Югозапада. “При акцията бе демонтирана и отнесена в неизвестна посока цялата ни техника, без която няма как да осъществяваме дейността си. Нашата фирма е на пазара на далекосъобщителни услуги вече 25 г. и винаги стриктно е спазвала всички законови изисквания”, казаха от фирма “Кабел Сат Запад”.

След технически и данъчни експертизи прокуратурата ще повдигне и обвинения. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От неловка среща очи в очи с бившия си любовник, който едва не я прати в гроба, се спаси красавицата Симона Тодорова! Тя можеше да се появи вчера в Бургаския окръжен съд на разпоредителното заседание срещу душманина си Михаил Станчев, но не намери сили да го стори. Това не попречи на младата дама да поиска от някогашната си тръпка 70 бона

Славата на българския спорт обсъдиха насред улицата топжурналистът Крум Савов и бившият президент на "Левски" – София, Томас Лафчис, видяха топпапараците на "България Днес". Легендарният вратар от близкото минало и Савов кахърно дискутираха драмите в родния футбол и гръмотевичните падения на българските национали на зеления килим.

Дегизирана на шопинг. Така топпапараците на "България Днес" изловиха певицата, дизайнер и текстописец Ваня Щерева. Русата авторка си напазарува, без да бъде разпозната от фенове, в столичен магазин, тъй като се бе скрила зад шапка с козирка, дълъг черен панталон и бяла риза, закопчана почти до брадичката.