Путин в Душанбе: Трябва да намерим изход от ситуацията с търговските войни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7507807 www.24chasa.bg
Руският президент Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Световната търговия се нуждае от възстановяване на доверието между страните. Трябва да се намери изход от ситуацията с търговските войни и битките без правила в международните работи, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС, в реч на срещата на върха на Съвещанието по взаимодействие и мерки за доверие в Азия (СВМДА) в столицата на Таджикистан Душанбе.

Москва призовава участниците в срещата да засилят сътрудничеството си в борбата с тероризма. "Трябва да засилим сътрудничеството си в разкриването и неутрализирането на терористични групировки, в блокирането на каналите им за финансиране, включително трафика на наркотици. Важно е да направим всичко възможно да не допуснем терористи да се доберат до химическо, биологическо и други видове оръжие за масово унищожение", заяви руският лидер, цитиран от БТА.

Според него "понастоящем устойчива стабилност в Азия може да се постигне само чрез уреждане на кризисните ситуации и конфликтите, и с последователно противодействие на терористичната заплаха". Путин призова страните от СВМДА също "да пресекат пропагандата на екстремистки идеи".

Президентът обърна особено внимание на положението в Афганистан, "където радикални екстремистки организации, включително прогонени от Близкия изток, отново се активизират".

Путин призова всички страни да се придържат към Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по иранската ядрена програма. Той подчерта, че решението на САЩ да се оттеглят от споразумението има отрицателно отражение върху общата обстановка по отношение на режима за неразпространение на ядрено оръжие и увери, че Русия ще спазва стриктно задълженията си в рамките на договореностите.

Във връзка със Сирия руският държавен глава изтъкна, че е много важно възможно най-скоро там да започне политически процес. "Смятаме дългосрочната стабилизация в Сирия за крайно актуална задача за гарантиране на сигурността в нашия район", каза той и отбеляза, че трябва колкото може по-скоро да се пристъпи към подготвяне на политическите преобразования, необходими за нормализиране на ситуацията в страната.

Путин заяви, че не вижда алтернативи на дипломатическия подход за уреждане на ядрения проблем на Корейския полуостров. Той подчерта, че страните участнички в СВМДА трябва да подпомагат усилията за намаляване на напрежението на полуострова и укрепване на сигурността в Североизточна Азия като цяло.

Руският президент благодари на държавните лидери в Азиатския район, подкрепили през 2018 г. в ООН руския проект за резолюция за отговорно поведение в областта на информацията и телекомуникациите.

Путин припомни, че по-рано участниците в СВМДА са се споразумели да съдействат в насърчаване на идеята за изработване на универсални международни правила за отговорно поведение в цифровото пространство, за да не се допусне използването на информационните технологии за подкопаване на международния мир и сигурност. Той отбеляза, че в тази насока вече за постигнати определени резултати.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца